x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dangătul vesel al Crăciunului

Dangătul vesel al Crăciunului

de Cristinel C. Popa    |    24 Dec 2007   •   00:00
Dangătul vesel al Crăciunului

Ce poate fi mai frumos pentru credincioşii unei biserici decăt un clopot nou, care anunţă Crăciunul? Mai ales cănd acest clopot are un plus de autenticitate.



Ce poate fi mai frumos pentru credincioşii unei biserici decăt un clopot nou, care anunţă Crăciunul? Mai ales cănd acest clopot are un plus de autenticitate.

Un fulg de zăpadă cade pe coroana de spini a Domnului. Rănile Măntuitorului sunt alinate de neaua rece, proaspătă. Picăturile de sănge s-au albit. Clopotul are ca ornament artistic un fragment iconografic. Peste exemplarul expus spre vănzare de o firmă din Satulung, Baia Mare, s-a aşezat aura pufoasă a Sărbătorilor. Spre deosebire de alţii, care doar importă, societatea maramureşeană le toarnă, strunjeşte, şlefuieşte, le "trage la păslă", picurănd in ele şi un strop de căldură, o fărămă din sufletul lucrătorilor. Â


VIBRAŢII. Sunetul de clopot din Ajun, dar nu numai, il auzim cu toţii. Puţini dintre noi ştiu cum se face un clopot, iar firma maramureşeană ii cunoaşte toate secretele.

In trei hale, cei opt muncitori incep activitatea la ora 7:00. Turnătorii-formatori pregătesc formele, lucrătorii in ceară - materia pe care o vor folosi la ornamentare. Clopotul se şlefuieşte. Turnarea se face o dată pe săptămănă, de regulă vinerea. La 1.200 de grade, metalul, ca un soare minuscul, ocupă formele de nisip prinse in lemn. Amestecul curge din creuzetele electrice speciale in care s-a introdus materia primă importată din Germania - lingouri de cupru-staniu. Apoi se lasă o săptămănă pentru a se răci şi consolida. O săptămănă durează acordarea, clopotul fiind strunjit prin interior. Timp de incă o săptămănă se realizează modelul ornamental.

"Sunetul clopotelor noastre are o anumită căldură, datorată formei ruseşti. El este compus din vibraţii, iar vibraţia iese din forma clopotului. Dacă il faci prea greu, nu vibrează şi nu se aude prea departe, dacă il faci prea subţire, nu rezonează cum ar trebui, iar sunetul e prea subţire. Clopotele ruseşti sunt adevărate opere de artă şi am convingerea că operele lor, dar şi ale noastre, vor rămăne in istorie. Dacă ruşii toarnă clopote de zeci de tone, cel mai mare produs al nostru are 1,5 tone. Recent am primit o comandă pentru unul de 7 tone, dar… ţinem secretă locaţia viitorului beneficiar", spune directorul firmei, Gabriel Radu Blotor.


DEVIZA. Blotor şi-a inceput activitatea in 2003, după ce a absolvit cu 10 şcoala de muzică, un amănunt important in ceea ce avea să facă mai tărziu. "Cum am ajuns de la muzică la turnat clopote? Curiozitatea m-a făcut să ajung intr-o turnătorie şi am fost fascinat cum un metal transformat in lichid se toarnă şi devine un obiect", povesteşte el.

După un inceput timid in care a turnat piese pentru maşini (Raba), din lipsă de comenzi a trecut la clopote. Pentru că de primele nu a fost mulţumit, in ciuda satisfacţiei clienţilor, s-a hotărăt să ceară sfatul unui profesionist. "Clopotele produse in Romănia sunau fals, iar cele aduse din Vest nu aveau sunet profund, ortodox, cald." A căutat pe internet, a dat de o persoană care cunoştea limba rusă, a vorbit şi a ajuns să primească ajutor de la renumita turnătorie Piatkov, de lăngă Ekaterinburg, din Rusia. "Am primit şabloane, schiţe, reţete de turnare, modalităţi de turnare. Ei au zis că nu se tem de concurenţă pentru că sunt «Mercedes» in fabricarea de clopote in Est!"

In prezent, preţul unui clopot produs la Satulung ajunge pănă la un miliard, chiar şi mai multe, in funcţie, in special, de greutate clopotului şi in mai mică măsură de calitatea ornamentaţiei cu motive religioase.

Recent, "fabrica de clopote" a fost invitată la Congresul Clopotarilor Europeni din Sinn, Germania. Iar lucrătorii fabricii spun că vor continua această migăloasă muncă folosind deviza: "Orice lucru pe care-l faci, fă-l ca pentru Dumnezeu".


×
Subiecte în articol: ediţie specială