x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dar ei, Traiane? - Grupul de interese Micula se ascunde dupa sticlele cu suc ale Aliantei si PSD

Dar ei, Traiane? - Grupul de interese Micula se ascunde dupa sticlele cu suc ale Aliantei si PSD

de Filip Tudorachi    |    14 Feb 2006   •   00:00

La 1 februarie, Traian Basescu cerea Ministerului Administratiei si Internelor sa dea ceasul inapoi si sa verifice modul in care au fost acordate nor "grupuri de interese nelegitime" facilitati economice incorecte, prin masuri guvernamentale sau chiar legi, ori motivele pentru care unii au primit scutiri de plati la bugetul de stat.

CA PISICA. Se schimba regimurile, dar nu-i bai. Afacerile fratiolor Ioan (stanga) si Viorel Micula sunt abonate la indulgentele statului. Si cad tot timpul in picioare













Desi atunci cand vorbeste de grupuri de interese, privirea ii scapara ba a tigari, ba a gaze, ba a petrol, presedintele Romaniei se face ca ploua cand vine vorba de provinicie, unde, in capatul Ardealului, doi frati gemeni, Ioan si Viorel Micula, se strecoara de mai bine de 14 ani prin toate guvernele, jucandu-se dupa bunul plac cu legile tarii. Sau modificandu-le, daca e cazul.

CURAT GRUP DE INTERESE. Imperiul financiar dezvoltat de fratii Micula, reunit sub umbrela holdingului "Transilvania General Import Export", poate fi considerat unul dintre cele mai vechi grupuri de interese din Romania. Cu banii si strategiile economico-politice promovate in cei 14 ani de cand au revenit din Suedia, fratii Micula au creionat printre primii ceea ce astazi Traian Basescu arata cu degetul: o forta de presiune atat la nivelul administratiei publice locale din Oradea, unde isi are fieful "grupul Transilvania", cat si la nivelul administratiei nationale din Bucuresti, acolo unde, cum spun adesea cei doi gemeni, "rasare soarele". Parghiile de influenta sunt oamenii politici legati de holding financiar sau din alte motive, trustul de presa, influent intr-o mai mica masura, dar mai ales "santajul social" la care au recurs in fata guvernantilor ori de cate ori au obtinut reesalonari sau scutiri de taxe de ordinul miilor de miliarde!

PARTIDUL TRANSILVANIA. In Bihor, fratii Micula si-au plantat propriii angajati in cele doua partide din Alianta D.A., dar, fireste, nu au uitat nici de vremurile bune ale PSD. Consiliul Local Oradea are acum in componenta doi consilieri PSD care figureaza si pe statele de plata ale firmelor din grupul "Transilvania", consilierii Silvia Suciu si Monica Vid.

Tot din randul consilierilor municipali, dar ai PNL de aceasta data, Adrian Sere si Ioana Aron Blahuta sunt si ei angajati ai trustului. Este usor de imaginat cum voteaza acesti consilieri hotararile de CL, care aparent sunt adversari politici. In cadrul Consiliului Judetean, consilierii PSD Ioan Cocos si Marioara Crisan au fost propulsati pe liste si datorita pozitiilor de conducere detinute in imperiul de afaceri condus de gemenii multimiliardari. Mihai Bar, presedintele PSD Bihor, si deputatul Cornel Popa, presedintele PNL Bihor, care a fost un timp directorul general al "trustului Transilvania", sunt si ei apropiati ai acestui grup de interese trans-partinice. Alaturi de deputatul bihorean Popa, "fratii" mai au o ruda in Parlament, respectiv pe Catalin Micula - deputat PNL de Salaj, adus de la Oradea pentru a fi sigura ca va intra in Parlament. Micula a fost in perioada 1993-2000 director general al "trustului Transilvania" la sucursala din Bucuresti. Nici filiala PRM Bihor nu este straina de interesele fratilor, avocatul Ioan Cigan, care este membru marcant in PRM Bihor, fiind cel care reprezinta in instanta interesele familiei Micula.

DATORIILE SI REESALONARILE DE IERI... Racoritoarele si reesalonarile de datorii au facut cunoscut "trustul Transilvania". In perioada guvernarii CDR, trustul a avut numai de castigat de pe urma bunatatii ardeleanului, Decebal Traian Remes, ministru al Finantelor. Afacerile fratilor Micula s-au intarit prin numeroasele reesalonari ale datoriilor firmelor din grup. Mai tarziu, afacerile au prosperat.

"In cursul anului 2003, desi holdingul fratilor Micula figura cu datorii restante de peste 5.000 miliarde de lei prin numeroasele lor firme, ei continuau sa fie considerati solvabili nu numai in banci, dar si la licitatiile de stat la care erau abonati. Tot in perioada 2003-2004, cand Ministerul Turismului a demarat procedurile de vanzare a hotelurilor de pe litoral, oradenii au jonglat cu datoriile de la o firma la alta, reusind in final sa cumpere la preturi foarte convenabile nu mai putin de 12 hoteluri in Mamaia si Neptun-Olimp. Asta, in conditiile in care "grupul Transilvania" avea mii de miliarde datorii!

IN LUMINA REFLECTOARELOR. Are niste pile Viorel Micula, ceva de speriat…

ALCOOL SI INFLUENTE. Unul dintre personajele extrem de influente aflate in legatura cu fratii Micula este Romulus Dascalu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase "Garant" si directorul general al celei mai mari fabrici de alcool din Romania, "Scandic Distilery", controlata tot de Ioan si Viorel Micula. Dascalu mai are o mare calitate: sotia, Elena Doina Dascalu, este secretar de stat in Ministerul Finantelor, acolo unde sunt cel mai vulnerabili fratii Micula. Prin intermediul Elenei Dascalu, "trustul Transilvania" poate avea un cuvand greu de spus asupra legilor care ar trebui sa reglementeze productia, afacerile cu alcool si protectia bugetului de stat impotriva evaziunii fiscale. Interesante sunt insa si noile prevederi fiscale adoptate de Ministerul Finantelor vizavi de industria alcoolului. Anterior modificarilor, potrivit vechii legislatii, producatorii de alcool primeau banderole conform accizelor platite la buget.

Evaziunea fiscala era drastic redusa, asa ca organizatia "Garant" a inceput sa dea din coate. Rezultatul presiunilor? in noiembrie 2004, Guvernul a emis o Ordonanta prin care se dispunea suspendarea prevederilor privind sistemul de plata al accizelor, respectiv achizitionarea banderolelor, pana la 1 iulie 2005. In urma unei noi interventii, prin relatiile lui Dascalu, suspendarea a fost prelungita cu inca sase luni, respectiv pana la sfarsitul anului curent.

DOSARELE ADORMITE
Activitatea economica a "grupului Transilvania" a intrat in atentia Inspectoratului General de Politie, dar, in ultimul an, doua dosare de cercetare extrem de stufoase au fost tergiversate.
Ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor au reusit sa intocmeasca acte premergatoare in doua dosare penale pentru unele dintre societatile comerciale ce fac parte din grupul de firme "Transilvania". Primul dosar, inregistrat sub numarul 389485/20.09. 2004, se afla acum in supravegherea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sub nr. 165/P/2003 din care rezulta indicii de savarsire a infractiunii de evaziune fiscala de catre reprezentantii a trei dintre cele sapte societati comerciale ce fac obiectul dosarului, respectiv SC European Drinks SA, SC General Transilvania Exim SRL si SC Interstock Exim SRL. Suma totala stabilita ca prejudiciu adus bugetului de stat este de peste 116 miliarde de lei vechi.
Cel de-al doilea dosar - 389475/01.09.2004 - se afla, de asemenea, in supravegherea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub nr. 578/P/2004, si se refera la ilegalitatile comise cu ocazia unei rambursari de TVA in valoare de aproximativ 67,1 miliarde de lei vechi, de care a beneficiat SC Multipack SRL in anul 2003, societate in care Ioan si Viorel Micula aveau calitatea de asociati. Desi acest dosar a fost inaintat la sfarsitul anului 2004 spre solutionare Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General, nici pana astazi nu se cunosc concluziile anchetei.
×
Subiecte în articol: special general interese transilvania micula