x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ce l-au scos din tara?

De ce l-au scos din tara?

05 Dec 2004   •   00:00

EVENIMENT

Ucigas la ambasada Statelor Unite

Teo Peter, unul dintre membrii fondatori ai grupului rock Compact, nu mai este. A murit intr-un stupid accident de masina, iar vinovatul de producerea acestuia a fost scos din tara si trimis la o baza militara americana din Europa, departe de legile Romaniei.
EDUARD PASCU

CONTINUARE
Click pentru a mari
LEGENDA. Teo Peter a trecut in lumea celor drepti. Numele sau va ramane pentru totdeauna legat de cel al formatiei al carei membru fondator era: COMPACT
Sambata, in jurul orei 4:30, Robert Cristopher V., in varsta de 31 de ani, cetatean american, puscas marin care asigura securitatea angajatilor Ambasadei Americii la Bucuresti, conducea un autoturism Ford Expedition, proprietatea Ambasadei SUA, pe Strada Polona. Cand a ajuns la intersectia cu Bulevardul Dacia, militarul nu a respectat semnificatia indicatoarelor "Stop-Oprire la intersectie", semafoarele functionand la acea ora pe culoarea galben intermitent.

IMPACTUL. Masina condusa de Cristopher a lovit un autoturism Dacia 1310 al unei firme de taxi bucurestene, care circula regulamentar pe drumul cu prioritate. In urma impactului, taxiul a fost tarat cativa metri, fiind apoi strivit intre Ford si un stalp. La fata locului au fost chemate echipele de descarcerare ale Brigazii de Pompieri "Dealul Spirii" pentru scoaterea victimelor dintre fiarele contorsionate ale masinii.

VICTIME. Pentru pasagerul din dreapta fata al Daciei, basistul formatiei Compact, Teo Peter, insa era prea tarziu. Murise pe loc. Avea 50 de ani si numele lui era legat de inceputurile acestei formatii.

Taximetristul, in varsta de 28 de ani, s-a ales cu rani usoare. La fata locului au ajuns mai multi taximetristi si personal din cadrul Serviciului de Securitate al Ambasadei Americii, la bordul unui autoturism de teren de culoare alba, in care a si fost urcat americanul. Cristopher a fost la un pas de a fi linsat de oameni. Reporterii postului de televiziune Antena 1 au reusit sa-l filmeze pe american in masina cu care a fost luat de la locul accidentului.

MISIUNEA POLITIEI. Echipajul de politie sosit la locul accidentului i-a testat pe cei doi soferi cu etilotestul. Functionarul ambasadei s-a supus controlului, iar, potrivit Politiei Capitalei, acesta a aratat o valoare de 0,09 miligrame/ litru alcool pur in aerul expirat. Conform legii, politistii trebuia sa-l duca pe Robert Cristopher la IML pentru recoltarea probelor biologice. Numai ca americanul s-a urcat in autoturismul de teren, proprietatea ambasadei. Aici politistii nu mai aveau nici un fel de forta. Masinile cu numar diplomatic si consular reprezinta teritoriul unui stat strain, ce nu poate fi violat nici cu mandat. Singurul care putea sa dea acordul era ambasadorul Americii la Bucuresti.

FOTO
TRAGEDIE. Taxiul mortii, in care se afla Teo Peter, a fost transformat intr-un maldar de fiare de Jeep-ul condus de puscasul marin american. Tanarul Robert Cristopher V. a plecat de la locul accidentului huiduit de taximetristii si trecatorii opriti la locul accidentului. Dupa numai cateva ore aveam sa aflam ca vinovatul de aceasta tragedie nici nu mai este in Romania

GASELNITA
In comunicatul Politiei se arata ca oamenii legii l-au condus pe Robert Cristopher la Institutul National de Medicina Legala pentru a i se recolta probe biologice, dar el a refuzat sa i se recolteze probe de sange, motivand ca la institut "nu se foloseste instrumentarul medical pus la dispozitie de ambasada". Surse din randul politistilor au declarat ca americanul nici nu a ajuns la IML, "s-a urcat in jeep si a fost dus la ambasada".

Legea se aplica pentru toti cetatenii care se afla pe teritorul Romaniei, inclusiv pentru cei care au imunitate diplomatica, care sunt obligati sa o respecte. In articolul 79 din Ordonanta de Urgenta privind circulatia pe drumurile publice se spune: "Refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora sau testarii aerului expirat se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani".

Imediat dupa accident, toate datele de indentitate ale autorului au imbracat "caracter secret" conform Legii 544 privind accesul la libera informatie si confidentialitatea identitatii persoanelor pana la dovedirea vinovatiei, adica pana cand este trimis in judecata.

BLINDAT DE AMBASADOR
Profesorul Marian Nedelescu este o alta victima a masinilor Ambasadei Americii. La 3 noiembrie 1987, la ora 21:00, venea de la Aeroportul Otopeni intr-o masina Lada. La intersectia din fata Restaurantului Doina, de pe Soseaua Kiseleff, a fost lovit de masina lui Roger Kirk, pe vremea aceea ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti. Nedelescu ajunge in coma la spital. Filmul evenimentelor atesta un caz penal clar. In momentul in care autoturismul Lada intra regulamentar in intersectia cu Strada Ion Mincu, a patruns pe contrasens automobilul Opel Senator CD 297, care "circula pe Soseaua Kiseleff dinspre Piata Victoriei, a trecut pe culoarea rosie a semaforului electric intrand pe sensul de mers al autoturismului Lada". Masina ambasadorului era blindata si cantarea 2,5 tone. Expertiza tehnica arata ca Lada circula cu 42 km/h, iar masina ambasadorului - 73 km/h. Nici in prezent nu s-a dat o hotarare judecatoreasca, de mai multe ori de la instanta disparand stive intregi de acte care faceau parte din dosar.

Consternare totala

Sambata la cateva ore dupa ce informatia privind tragicul accident in care si-a pierdut viata Teo Peter deschidea jurnalele de stiri ale televiziunilor, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti dadea un comunicat sec referitor la accident.

MARINA CONSTANTINOIU

"Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti isi exprima regretul fata de incetarea din viata a componentului formatiei Compact, Teo Peter, in tragicul accident in care a fost implicat si un angajat al ambasadei", se arata in comunicat.

LEGE. Totodata, Ambasada "si-a exprimat disponibilitatea de a colabora pe deplin cu autoritatile care efectueaza ancheta". Si punct. Cat de mult colaboreaza s-a vazut dupa alte cateva ore. In plus, reprezentantii ambasadei au refuzat sa dea explicit publicitatii numele si functia angajatului lor, autorul accidentului, invocand "privacy law" (legea privind dreptul la viata privata) care functioneaza in privinta oricarui cetatean american.

SCOS DIN TARA. Un nou comunicat anunta laconic faptul ca "functionarul ambasadei a parasit Romania sub escorta si se afla in prezent la o baza militara americana din Europa". Se mai preciza totodata ca oficialul ambasadei face parte din membrii garzilor de securitate din cadrul US Marine Corps (puscasii marini) "care coopereaza cu politia romana la realizarea unei investigatii amanuntite a accidentului".

REACTIE. Ministerul de Externe si-a exprimat ieri "consternarea fata de gestul plecarii din tara a persoanei vinovate de producerea accidentului rutier in urma caruia s-a inregistrat decesul lui Teo Peter". Intr-un comunicat remis redactiei Jurnalului National se arata ca ministerul a solicitat ambasadei americane "readucerea in tara a vinovatului si ridicarea imunitatii acestuia".

Ministerul precizeaza, totodata, ca a protestat printr-un demers oficial pe langa ambasada americana, prin care a solicitat: "readucerea in Romania a cetateanului american care se face vinovat de producerea accidentului si ridicarea imunitatii pe care cetateanul american o detine in baza Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice (articolul 37, coroborat cu articolul 31), statut aplicabil tuturor diplomatilor si personalului administrativ aflati la post in strainatate".

Solicitarea de ridicare a imunitatii s-a efectuat in baza articolului 32 al Conventiei de la Viena si vizeaza aducerea in fata instantelor romane a americanului, pentru "judecarea faptei comise". MAE a transmis instructiuni Ambasadei Romaniei in SUA pentru a face demersuri pe langa autoritatile americane, in vederea prezentarii punctului de vedere al Romaniei.

IMUNITATEA. Intr-un alt comunicat, MAE a anuntat ca a informat Politia despre faptul ca angajatul SUA "beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala pe teritoriul Romaniei". Si asta pentru ca Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB) solicitase ministerului sa comunice daca americanul beneficiaza de imunitate diplomatica. Potrivit MAE, "in conformitate cu prevederile articolului 8 din Codul Penal, legea penala nu se aplica infractiunilor savarsite de reprezentantii diplomatici ai statelor straine sau de alte persoane care, in conformitate cu conventiile internationale, nu sunt supuse jurisdictiei penale a statului roman".

CA PASAREA CERULUI
Nu este pentru prima data cand politistii nu pot lua masuri impotriva unui functionar strain. In urma cu cinci ani, un functionar din cadrul Ambasadei Italiei la Bucuresti a fugit de la locul unui accident, iar la scurt timp acesta si-a luat zborul in tara natala fara sa raspunda in fata legii romane. De altfel, politistii nu pot lua masuri nici in cazul in care un cetatean strain, care se afla in tranzit prin Romania si comite o contraventie pe drumurile publice, pentru ca nu au modalitatea legala de a aplica legea. Spre exemplu, in unele state, soferii straini primesc la intrarea in tara un document in care se noteaza eventualele abateri la regimul circulatiei, urmand ca la iesirea din tara, daca vrea sa o faca, sa prezinte documentul. In cazul in care a comis abateri rutiere, acesta trebuie sa plateasca amenzile stabilite de statul respectiv. La noi, in schimb, strainii nu pot fi sanctionati. Chiar daca li se da amenda, acestia nu o platesc, iar dupa ce pleaca din tara ne ramane sa prindem orbul si sa-i scoatem ochii.

Cercetarile nu se opresc

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca accidentul rutier produs de un angajat al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in urma caruia si-a pierdut viata basistul trupei Compact, Teo Peter, va fi investigat in continuare in lipsa autorului, conform procedurii prevazute de legea romana.

MIRUNA PASA

ASIGURARI. "Legea romana se va aplica in continuare, cercetarile vor respecta toate procedurile procesual penale, chiar in absenta invinuitului", a sustinut ministrul Justitiei. Potrivit lui Diaconescu, autoritatile romane au primit asigurari din partea oficialilor americani ca va exista o cooperare concreta pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de caz. Chiar daca cercetarile vor dovedi fara putinta de tagada vinovatia puscasului marin american, autoritatile romane nu-l vor putea trage la raspundere atat timp cat acesta beneficiaza in continuare de imunitate diplomatica.

PROCEDURI

"Legea romana se va aplica in continuare, cercetarile vor respecta toate procedurile procesual penale, chiar in absenta invinuitului" - Cristian Diaconescu, Ministrul Justitiei
×