x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ce la Bucuresti?

De ce la Bucuresti?

de Anca Aldea    |    Marina Constantinoiu    |    25 Sep 2006   •   00:00

Alegerea Bucurestiului ca loc de desfasurare a reuniunii la nivel inalt a Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) s-a datorat, spun organizatorii, traditiei francofone a Romaniei. Potrivit purtatorului de cuvant al secretarului general al OIF, Hugo Sada, "este prima data cand o tara din Europa Centrala si Orientala gazduieste un astfel de eveniment". Sada si-a continuat discursul cu enumerare a atuurilor pe care le-a castigat Romania in ultimii ani. Suntem o tara vorbitoare de limba franceza, avem statut de membru in Alianta Nord-Atlantica si ne aflam la o aruncatura de bat de intrarea in Uniunea Europeana. Participarea Romaniei in structurile euro-atlantice ne-a oferit credibilitate in fata lumii. In ciuda criticilor care i se aduc, Romania are o reputatie buna, a mai spus Sada. "Eu sunt francez si ma bucur sa remarc abundenta firmelor franceze pe strazile Bucurestiului", a mai spus oficialul, fara sa comenteze promisiunea presedintelui Romaniei facuta la investirea in functie in urma cu doi ani, referitoare la celebra axa Londra-Washington. Viitoarea reuniune la nivel inalt a OIF va avea loc in 2008, la Montreal.

RECUNOASTERE. "Organizarea acestui sommet la Bucuresti este, in primul rand, o onoare, dar si o recunoastere. Sommet-ul se doreste a fi un nou impuls dat spiritualitatii in abordarea problemelor politice la nivel global de catre tarile francofone si este un eveniment care necesita o pregatire deosebita, pentru ca sunt destule discutii in interiorul Francofoniei pentru repozitionarea tarilor francofone, pentru reformarea organizatiei", a spus si consilierul prezidential Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale. La reuniunea de la Bucuresti se doreste sa se puna mai bine in valoare dimensiunea europeana a Francofoniei.

"GANDITORUL" CA LOGO
Fiecare conferinta a sefilor de stat si de guvern francofoni are un anumit logo. La evenimentul de anul acesta, de la Bucuresti, logo-ul cuprinde simbolul Organizatiei Internationale a Francofoniei - cercul in cinci culori - si un element specific culturii noastre - ganditorul de la Hamangia. Omul care reflecteaza cu coatele pe genunchi este asezat in mijlocul cercului format din cinci portiuni colorate in galben, albastru, rosu, mov si verde. Descoperita in 1956 la Cernavoda, dar datata undeva la mijlocul mileniului al cincilea inainte de Christos, statuia este un simbol care defineste umanitatea, capacitatea de inovatie si de modelare a omenirii. (Anca Aldea)

PAGINA WEB
Comisariatul pentru francofonie, un departament infiintat special in cadrul Ministerului roman de Externe, pune la dispozitia celor interesati un forum de discutii. Forumul, care a fost dat in uz la ince-putul lunii aprilie, poate fi accesat prin intermediul site-ului http://www.sommet-francophonie.org. M-am asteptat sa gasesc aici toate informatiile legate de evenimentul de la Bucuresti, despre care se vorbeste la toate nivelurile oficiale. In schimb, am dat peste 105 mesaje, pe care le-am citit integral si care doar 2-3 mi-au starnit intr-adevar interesul. Multe dintre intrebarile puse de forumisti au ramas de luni intregi fara raspuns. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: eveniment