x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De la PRM la PPRM - Vadim se retrage un pic, Ciontu ii ia locul

De la PRM la PPRM - Vadim se retrage un pic, Ciontu ii ia locul

13 Mar 2005   •   00:00

EVENIMENT
Corneliu Vadim Tudor a renuntat sambata la presedintia PRM, partid transformat in aceeasi zi in Partidul Popular Romania Mare (PPRM).
CARMEN VINTILA

INSOTIT. La anuntul retragerii sale in functia de presedinte onorific, C.V. Tudor l-a avut alaturi si pe secretarul general al PPRM, Gheorghe Funar
LA VARF. Corneliu Ciontu, acum lider PPRM, a fost mana dreapta a lui Vadim in partid
  • "Nu ma intereseaza neaparat sa fiu sef"
  • "Schimbarea nu e de esenta"
  • "Totul depinde de C.V. Tudor"
  • Reactii pe scena politica

    In cadrul Plenarei Consiliului National al PRM, care a avut loc sambata la Parlament, s-a hotarat, la propunerea presedintelui partidului, Corneliu Vadim Tudor, ca denumirea integrala a formatiunii sa fie Partidul Popular Romania Mare (PPRM). De asemenea, Plenara a decis, la propunerea Biroului Permanent al partidului, sa infiinteze functia de presedinte de onoare, iar senatorul Corneliu Vadim Tudor "a optat pentru aceasta functie". Potrivit modificarilor statutare, Vadim Tudor va fi "liderul moral si garantul echilibrului si unitatii PPRM". Astfel, in urma dezbaterilor si votului membrilor Plenarei Consiliului National, presedinte al PPRM a fost ales, cu doar sase voturi impotriva, deputatul Cornelui Ciontu, iar prim-vicepresedinte, senatorul Dorel Constantin Onaca.

    PRESEDINTE ONORIFIC. Corneliu Vadim Tudor, presedintele onorific al PPRM, a declarat ca decizia de schimbare a numelui partidului este, dupa "strategia cu Eyal Arad", cea mai buna miscare pe care partidul a facut-o "pentru a da jos etichetele infame" puse formatiunii sale politice. El a admis ca aceste "etichete" au fost puse si din vina sa, din lipsa sa de prudenta si de comunicare. "Ca politician nu sunt foarte mandru de ce am facut", a adaugat Vadim. De asemenea, el a precizat ca schimbarea denumirii partidului si optiunea sa pentru aceasta functie reprezinta "o miscare strategica". "Era absolut necesar acest pas pentru a finaliza Plenara Extraordinara a Consiliului National al PRM din decembrie 2004, in care am facut cerere oficiala de aderare la marea familie politica europeana, PPE", a afirmat el. El a spus ca decizia de a renunta la functia de presedinte al partidul s-a datorat faptului ca are nevoie de timp liber pentru a "pune pe picioare" un post de televiziune, si pentru a-si finaliza teza de doctorat in Teologie. El a anuntat ca va institui un Club al Autoritatii Morale al PPRM, prin care sa atraga personalitati marcante ale vietii publice din Romania si care are ca scop primenirea clasei politice romanesti.

    EXPLICATII. Referitor la optiunea sa pentru functia de presedinte de onoare, Vadim Tudor a explicat ca acest lucru nu trebuie interpretat ca o "retragere in linia a doua". "Eu conduc in continuare PPRM, dar nu mai am timp intotdeauna sa ma ocup de toti nebunii din filiale, de toate orgoliile locale si de toate certurile pe functii", a explicat fostul lider PRM. Vadim a mai spus ca functia de presedinte de onoare este superioara celei de presedinte, avand in vedere ca el va fi membru de drept al tuturor forurilor de conducere si asigura reprezentarea partidului pe plan intern si international. Potrivit lui Vadim, renuntarea sa la functia de presedinte al PRM nu a fost impusa de nimeni, singurul "sacrificiu" pe care l-a facut fiind "imbogatirea" denumirii partidului la sugestia consilierilor lui straini. Intrebat daca PRM si-a schimbat denumirea la solicitarea PPE, Vadim a spus ca acest lucru a fost facut "pentru comunitatea internationala, in general, pentru ca sintagma Romania Mare a speriat de la inceput". "Lumea a fost speriata crezand ca avem pretentii teritoriale la Ucraina, la Republica Moldova, la Bulgaria", a mentionat senatorul PRM.

    PPRM s-a identificat statutar drept "un partid crestin si conservator, care promoveaza valorile nationale, populare si europene" si care "militeaza pe cale parlamentara, politica si culturala pentru infaptuirea unitatii europene si pentru integrarea europeana a Romaniei".

    STATUT. Pe de alta parte, presedintele PPRM, Corneliu Ciontu, a explicat ca schimbarea presedintelui partidului de catre Plenara Consiliului National si nu de Congresul PPRM, care va avea loc in noiembrie, a fost posibila prin modificarea, in cadrul Plenarei, a statutului acestei formatiuni politice.

    SATUL

    "Eu conduc in continuare PPRM, dar nu mai am timp intotdeauna sa ma ocup de toti nebunii din filiale, de toate orgoliile locale si de toate certurile pe functii. Simteam nevoia sa mai preia cineva macar o parte din povara pe care o tot duc din 1991 incoace"

    PLANURI

    "Vreau sa am timp sa pun pe picioare un post de televiziune, care se va numi Cosmos TV. Fara acesta partidul nostru nici nu are rost sa se prezinte la viitoarele alegeri. Intentionez, de asemenea, sa-mi finalizez teza de doctorat in teologie cu tema «Prezenta ingerilor in Biblie»" - C.V. Tudor, presedinte de onoare al PPRM

    "Nu ma intereseaza neaparat sa fiu sef"

    Anul trecut, in februarie, C.V. Tudor acorda un inteviu Jurnalului National, in care aborda si problema retragerii sale din fruntea partidului. Va prezentam un fragment din acest interviu:

    Jurnalul National: Domnule presedinte, sunteti catalogat drept un extremist de dreapta. De fapt, care este orientarea dumneavoastra si a Partidului Romania Mare? De stanga sau de dreapta?
    Corneliu Vadim Tudor: Practic, nu exista dreapta si stanga. Eu cred ca este o impartire artificiala, care reproduce simplitatea mintii umane. In politica si in viata sociala, lucrurile sunt mult mai complexe decat aceste doua puncte cardinale. Sunt momente cand un om politic poate fi de dreapta si poate fi de stanga, asa cum la fel poate fi de centru, daca interesele partidului sau ale obstii i-o cer. Eu va mai spun ceva, si este prima oara cand afirm public asa ceva: visul secret al tuturor doctrinelor politice este sa semene cu doctrinele religioase. In functie de doctrinele religioase ale marilor religii monoteiste, s-au structurat aceste doctrine politice, care s-au raportat in definitiv tot la specia umana si care au dorit sa fie visate noaptea, urmate de milioane si milioane de oameni. Visez si eu la ziua in care in Parlamentul Romaniei nu se va mai inregistra aceasta atomizare de partide care fac rau societatii romanesti si vor fi reprezentate patru partide mari si late, care, la randul lor, reprezinta doctrinele clasice: social-democrata, crestin-democrata, liberala si nationala, care este mama tuturor doctrinelor si in Romania, si pe plan mondial.

    Si totusi, unde se situeaza Romania Mare?
    Din punct de vedere stricto sensu al unei incadrari politice in grupuri, in familii doctrinare, Partidul Romania Mare este, inca de la inceputurile sale, un partid de centru-stanga. Si, ulterior, ne-am adaugat in documentele noastre cele doua valente: suntem un partid crestin si pacifist. (...) Eu merg mai departe si va spun voua acum si, prin voi, cititorilor vostri ca, daca eu sunt problema numarul unu a Romaniei, vin la putere, repet: nu ma intereseaza neaparat sa fiu sef, sa fiu presedinte. Insa eu va repet: la ora actuala, poporul roman nu mai asculta decat de mine. Vreau sa va spun sub prestare de juramant ca eu nu sunt un om manat de ambitii, nu sunt candidat de profesie si, la urma urmei, imi este indiferent ce se spune despre mine si ce se unelteste din punct de vedere al serviciilor secrete care copiaza prea mult din practicile KGB. Eu am ce face: ma intorc la cartile mele. (Marina Constantinoiu)

    MOTIVE
    Una din ipotezele vehiculate in urma retragerii lui C.V. Tudor a fost ca PPE a cerut PRM, care a batut la portile popularilor europeni, sa faca trei schimbari radicale: schimbarea presedintelui, schimbarea denumirii partidului si modificarea programului, pentru a putea adera la acest partid. De remarcat ca PRM il are ca presedinte pe C.V. Tudor din 1991, de la infiintare. El a intrat de trei ori in cursa pentru alegerile prezidentiale, in 1996, 2000, si 2004, si nu a castigat niciodata. La alegerile din 2000, a fost singura data cand Vadim a ajuns in turul doi, fiind invins de candidatul PSD, Ion Iliescu. Corneliu Ciontu este membru fondator al partidului si a detinut in cadrul acestuia functiile de secretar general, vicepresedinte si prim-vicepresedinte.

    MITICA
    Deputatul PRM Dumitru Dragomir a tinut sa precizeze ca Vadim Tudor va ramane "sufletul partidului" pentru ca el l-a infiintat. "Europa a vrut si noi ne-am transformat intr-un partid popular modern, PPRM. Cred ca Vadim a gandit foarte bine. Am mers pe mana lui si vom merge pe mana lui in continuare", a aratat Dragomir. El a mai afirmat ca aceasta este o noua strategie a partidului, "nu de imagine, ci de conduita", prin care PRM intra "intre partidele mari ale Europei".

    "Schimbarea nu e de esenta"

    Analistul politic Cristian Parvulescu (foto) considera ca exista mai multe motive pentru care PRM a facut aceasta schimbare. "Nu este o surpriza, nu este o noutate, pentru ca PRM a inceput actiunea de schimbare a imaginii inca de anul trecut", a subliniat el.

    ZVONISTICA. Parvulescu a precizat ca zvonuri privind retragerea lui Vadim Tudor au aparut destul de insistent in perioada electorala cand se vorbea chiar de retragerea sa inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, si de asemenea au fost de notorietate publica incercarile de apropiere cu PPE. "Schimbarea nu este una de esenta. In primul rand, ea nu se bazeaza pe o autentica miscare militanta care sa porneasca de jos in sus, ci mai degraba in conspiratia liderilor", a spus Parvulescu. El considera ca la nivelul conducerii, Vadim va exercita o autoritate la fel de importanta ca pana acum, chiar daca ea este mai putin evidenta in sensul statutar al cuvantului. "Si asta, pentru ca PRM este un partid centrat pe lider. El nu poate rezista in momentul in care liderul se retrage din partid. Este un partid personificat si nu un partid institutionalizat", a precizat Parvulescu. In ceea ce priveste schimbarea denumirii partidului, analistul a spus ca "ea nu inseamna o schimbare de orientare politica". "Aici, PRM cauta, pe de o parte, o solutie de supravietiuire pe termen mediu si lung in contextul integrarii in UE, pentru ca in UE partidele nationaliste sunt partide marginale". Totodata, Parvulescu crede ca PRM "incearca sa profite de o caracteristica a vietii politice romanesti din momentul de fata, si anume de absenta unui partid popular puternic". "Aceasta operatiune nu este convingatoare din mai multe puncte de vedere. In primul rand, pentru ca schimbarea de denumirii este doar aproximativa cata vreme formula Romania Mare ramane in titlu, nunata nationalista se pastreaza".

    CONDITII. "Pe de alta parte, pentru a ajunge la o reala reforma, partidul trebuie sa-si schimbe mai mult decat denumirea, mai mult decat sa anunte transformarea ideologiei, trebuie sa o promoveze efectiv. Or, aceste lucruri nu se pot face peste noapte", a spus Parvulescu. El a adaugat ca in momentul de fata in PPE sunt reprezentate doua partide romanesti care au un rol de cenzura, si aceste partide sunt PNTCD si UDMR. Analistul a tinut sa releve o coincidenta: "schimbarea de fatada la nivelul Romaniei Mari se intampla la 15 ani dupa aparitia PUNR, in contextul evenimentelor de la Targu Mures, ori nu cred ca putem sa neglijam acest aspect in conditiile in care PRM e principalul beneficiar al votului nationalist in Transilvania". Parvulescu a precizat ca PRM "este din acest punct de vedere dependent de un anumit tip de electorat pe care nu l-a schimbat, ori transformarea unui partid incepe de la transformarea electoratului, functia partidului nefiind doar aceea de a capta voturile, ci de a educa electoratul".

    DEPENDENTA. Legat de faptul ca partidul a decis sa nu mai astepte Congresul pentru a face modificarile satutare, Parvulescu crede ca PRM a schimbat statutul acum "pentru ca ipoteza alegerilor anticipate ar putea fi credibila la nivelul PRM, un partid care este dependent de circulatia zvonurilor in sfera politica romaneasca". "Firesc, in felul acesta au vrut sa pregateasca Congresul, au vrut sa pregateasca opinia publica, dar mai mult decat atat au vrut sa creeze un eveniment, un eveniment de presa, si din acest punct de vedere aparuta la sfarsitul saptamanii, stirea a creat un eveniment. Iata ziarele, liderii politici, comentatorii politici se pronunta legat de schimbarile din partid, ceea ce scoate PRM dintr-o perioada de liniste, de agonie de dupa alegeri, cand nimic important nu se produsese", a conchis Parvulescu. (Carmen Vintila)

    "Totul depinde de C.V. Tudor"

    "S-a facut mare caz, mai ales de catre adversari, ca schimbarea de la PRM e doar una de imagine. Si s-a sugerat, cand nu s-a cerut de-a dreptul, o schimbare de continut. Schimbarea de la PRM nu si-a propus sa fie altceva decat o schimbare de imagine. Pentru viitorul acestei formatiuni o schimbare importanta. Mult mai importanta decat de fond. Sa ma explic. Marea problema a Partidului Romania Mare atat pe plan intern, cat mai ales pe plan extern, a constituit-o si o constituie imaginea publica. La nivelul de continut, dat de program, statut, prestatie parlamentara, totul e in regula. Partidul nu iese din comportamentul unei formatiuni normale. Imaginea externa si interna a PRM a fost data insa de Corneliu Vadim Tudor. Nu numai ca fondator al formatiunii si ca lider autoritar al partidului, dar si - daca nu mai ales - ca personalitate accentuata. Dificultatile de imagine ale PRM s-au ivit din reactiile imprevizibile ale unei personalitati eminamente artistic intr-o lume cum e cea a politicii, reclamand raceala exemplara, rezistenta la provocari, stapanirea impulsurilor de moment.

    PARADOX. Nu de putine ori pozitia rationala a PRM a fost contrazisa si data peste cap de iesirile intempestive ale lui Corneliu Vadim Tudor. S-a ajuns astfel la un paradox. Forta electorala a partidului a depins fundamental de personalitatea excesiva a lui Corneliu Vadim Tudor. Aceeasi personalitate a dat partidului si slabiciunea sa fundamentala: imaginea proasta pe plan intern si international. Dar ce a insemnat aceasta imagine a PRM, identificata cu tumultuozitatile lui Corneliu Vadim Tudor, spune faptul ca-n legislatura trecuta, desi ca numar de parlamentari fiind principal partid de opozitie, Romania Mare n-a intrat in calculele PNL si PD. Trecerea lui Corneliu Vadim Tudor in ipostaza de presedinte de onoare se inscrie intr-o manevra strategica, asumata si de cel caruia i se spune, jumatate serios, jumatate ironic, "Tribunul", menita a schimba imaginea publica a PRM. S-a pariat si se pariaza pe faptul ca liderii PRM pot invoca in orice moment ca PRM nu se mai identifica cu fostul presedinte. Se intelege de aici ca rezultatul scontat depinde exclusiv de Corneliu Vadim Tudor. Daca presedintele de onoare nu va gasi taria de a sta deoparte, ba chiar de a juca teatrul supararii pe partid, toata manevra se va dovedi inutila. Un prim examen il vor constitui conferintele de presa saptamanale ale PRM. Daca nu le va tine noul presedinte, Corneliu Ciontu, sacrificiul lui Vadim, pentru ca sacrificiu e sa te retragi din politica la doar 56 de ani, va fi complet inutil", ne-a declarat analistul politic Ion Cristoiu.

    Reactii pe scena politica

    PNL. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu (foto), considera ca retragerea lui C.V. Tudor din fruntea PRM trebuie privita cu precautie, in conditiile in care acest partid a fost construit in jurul liderului sau, iar directia pe care o va urma poate fi una "ciudata". Nicolaescu a apreciat ca retragerea lui Vadim Tudor ar putea fi efectul unor presiuni venite din interiorul acestei formatiuni, in conditiile in care "dupa esecul in alegeri al PRM s-a simtit nevoia unei schimbari, cel putin de fatada". "Salutam decizia sa, fiind un semnal ca PRM incearca sa se innoiasca", a mai spus Nicolaescu.

    PUR. "Este o miscare surprinzatoare, neasteptata in acest moment. Pana acum PRM a fost un partid de lider, indiferent cum s-a numit functia acestuia. Este interesanta evolutia viitoare in ceea ce priveste: unu - electoratul PRM, daca raman fideli partidului cei 12% care au votat la alegerile generale din noiembrie 2004, doi - evolutia propriu-zisa a PRM in actuala formula, totul depinzand si de masura implicarii fostului lider, si trei - reactia externa. Desi o simpla schimbare de titulatura, a denumirii partidului, nu modifica fondul problemei. Firesc, nu pot decat sa salut intentia PRM de transformare, repet cu speranta ca aceasta va fi nu numai de forma, ci si de fond. In acelasi timp il felicit pe domnul Corneliu Ciontu, deputat vicepresedinte al Camerei Deputatilor, pentru noua functie din partid cu speranta ca va imprumuta PRM un plus de calm, modernitate, echilibru si eleganta", ne-a declarat deputatul umanist Daniela Popa (foto).

    PD. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, considera retragerea liderului PRM si schimbarea numelui partidului drept gesturi "de fatada", atat timp cat Corneliu Vadim Tudor va detine in continuare "controlul" asupra formatiunii. Potrivit lui Boc, PRM a recurs la aceasta noua strategie pentru a-si gasi "un culoar european" de reprezentare in Parlamentul European in perspectiva integrarii Romaniei, insa toate acestea nu pot fi obtinute cu schimbari "de fatada".

    PSD. Liderul PSD, Adrian Nastase, a apreciat ca decizia lui C.V. Tudor de a se retrage din fruntea PRM este "o hotarare extrem de importanta", "o dovada de intelepciune" si o decizie care va influenta configuratia politica din tara. Nastase a salutat faptul ca lider al partidului va fi Corneliu Ciontu, considerand ca sub conducerea acestuia PRM isi va "remodela mesajul" si va obtine o credibilitate mai mare pe plan intern si extern, lucru care, in opinia lui Nastase, ar fi benefic pentru viata publica din Romania. La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca partidul nu exclude o forma de colaborare politica cu PPRM, in masura in care evolutiile din partid vor merge in directia democratizarii, a valorilor europene si chiar a ideologiei populare. El a precizat ca nu a exclus o eventuala colaborare, avand in vedere ca PSD si PPRM sunt si partide de opozitie.

    UDMR. Presedintele UDMR, Marko Bela (foto), si-a exprimat indoiala fata de veridicitatea anuntului ca Vadim Tudor s-a retras de la conducerea PRM. "Acum am auzit de la dumneavoastra despre acest lucru. Sper sa fie o stire adevarata. Nu pot decat sa mai astept si demisia PRM", a declarat Marko Bela.

    PPCD. Liderul PPCD Gheorghe Ciuhandu considera imbucuratoare retragerea lui Vadim, dar o apreciaza, ca si schimbarea titulaturii PRM "una de fatada". Ciuhandu afirma ca "incercarea PRM de a se pozitiona pe culoarul popular crestin democrat nu afecteaza in nici un fel PPCD, care isi continua proiectul politic, independent de astfel de tentative". Ciuhandu este de parere ca "prin aceasta asa-zisa schimbare" PRM nu va reusi sa amageasca nici electoratul roman, nici pe reprezentantii Partidului Popular European.
  • ×