x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De la reînhumarea lui József Nyírő la steagul secuiesc. Manifestările fascist-extremiste, antisemite și antiromânești în Ungaria iau amploare

De la reînhumarea lui József Nyírő la steagul secuiesc. Manifestările fascist-extremiste, antisemite și antiromânești în Ungaria iau amploare

de Dorin Suciu    |    06 Feb 2013   •   15:37
De la reînhumarea lui József Nyírő la steagul secuiesc. Manifestările fascist-extremiste, antisemite și antiromânești în Ungaria iau amploare
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Amestecul recent al Ungariei în treburile interne ale României, prin dictarea politicilor în materia simbolurilor naționale, respectiv cererea „fermă” de a se rearbora steagul secuiesc pe clădirile oficiale din județele Harghita și Covasna, constituie al cincilea grav caz de manifestare a extremismului ungar, cu accente fasciste, antisemite și antiromânești, ce s-au succedat din luna mai a anului trecut.
Să le luăm pe rând.

 
1.
Încercarea de reînhumare, la sfârșitul lunii mai 2012, la Odorheiu Secuiesc a lui József Nyírő (scriitor al cărui trecut fascist și antisemit era binecunoscut guvernului Orbán) a constituit cea mai recentă fază, dar precis nu ultima, a războiului psihologic și de imagine împotriva României. O analiză succintă a celor întâmplate arată că a fost vorba nu numai de o acțiune de manipulare electorală a maghiarilor din România în favoarea PCM și în dauna UDMR, ci și de o tentativă premeditată de „marcare politică de teritoriu” în paralel cu o operațiune de intoxicare a autorităților române. În plus, se poate presupune că, dacă evenimentul ar fi reușit așa cum fusese programat, mormântul „apostolului secui” ar fi devenit loc de pelerinaj pentru neofasciștii hungariști din România și Ungaria.
Ca urmare a faptului că Prefectura Harghita a atacat în instanţă autorizaţia eliberată de Primăria Odorheiu Secuiesc, ceremonia de reînhumare a lui József Nyirö a fost anulată programându-se în loc, o slujbă de comemorare a scriitorului. La ceremonia care a avut loc (27.05.2012) pe un teren privat al Bisericii Romano-Catolice din Odorheiu Secuiesc au participat peste două mii de persoane. La eveniment a fost prezent şi preşedintele partidului de extremă dreaptă Jobbik, din Ungaria, Gábor Vona.
Iniţiativa reînhumării la Odorheiu Secuiesc a scriitorului József Nyirö (susţinută de autorităţile de la Budapesta în ciuda faptului că ele cunoșteau activitatea acestuia în slujba formației fasciste Crucile cu Săgeți) a generat o serie de reacţii din partea unor organizaţii evreieşti.
Directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a declarat că scriitorul maghiar József Nyirö a fost un militant al fascismului hungarist în Ungaria şi, în baza legislaţiei din România, care interzice simbolurile şi promovarea unei asemenea ideologii în spaţiul public, nu-şi au locul manifestări oficiale la care se pot asocia semnificaţii ale ideologiilor extremiste. „Nu suntem de acord că se poate face o deosebire, o departajare între omul politic şi scriitorul József Nyirö, aşa cum se încearcă a se acredita ideea. Opera şi activitatea intelectuală ale unei persoane sunt strâns legate şi ele sunt rezultatul unor valori şi principii despre viaţă ale autorului. Statul român, stat de drept şi garant al valorilor democraţiei, nu poate susţine sau încuraja manifestări ale instituţiilor sale sau ale unor reprezentanţi ai săi - din administraţia publică centrală sau locală - prin care se promovează simbolurile fascismului românesc sau din alte ţări”, a accentuat Alexandru Florian. (NapocaNews/România/28.05.2012)
Radu Ioanid, director în cadrul Diviziei de Arhive Internaţionale a Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington D.C. a afirmat că „încercarea de înhumare ceremonială a lui József Nyirö se înscrie într-o serie mai largă şi relativ recentă de tentative de reabilitare din Ungaria care privesc şi pe alţi «oameni de cultură», unii condamnaţi pentru crime de război, şi chiar pe Miklós Horthy”. (www.hotnews.ro/ 28.05.2012)
La rândul său, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel a anunţat că renunţă la distincţia ungară primită în anul 2004 din partea președintelui Ungariei, după ce înalţi oficiali de la Budapesta au participat la ceremonia de comemorare a lui József Nyirö. Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Parlamentului ungar, László Kövér, Wiesel a afirmat că nu doreşte să fie asociat cu activităţi similare ceremoniei din data de 27.05.2012, organizată în memoria lui József Nyirö, membru al Parlamentului ungar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe care Wiesel l-a numit „ideolog fascist” şi „antisemit”. (The Washington Post/18.06.2012)
În contextul unor manifestări antisemite derulate pe teritoriul Ungariei în luna mai 2012, organizaţia evreiască B'nai B'rith International a adresat premierului ungar Viktor Orbán o scrisoare în care se precizează următoarele:
"Vă scriem în numele membrilor şi susţinătorilor din peste 50 de ţări ai Organizaţiei evreieşti B'nai B'rith International, pentru a vă exprima dezamăgirea noastră profundă faţă de atacul ce a avut loc săptămâna trecută asupra a două monumente din Budapesta ridicate pentru comemorarea Holocaustului. Pe 24 mai, înscrisurile de pe unul dintre acestea, aflat în apropierea Dunării, în memoria luptătorilor din rezistenţă au fost şterse, pe suprafaţa lui fiind imprimate cu spray Steaua lui David şi fraze antisemite. Acest atac a avut loc la câteva zile după ce alţi atacatori au atârnat picioare de porc pe statuia lui Raoul Wallenberg, diplomatul suedez care a salvat mii de evrei unguri în timpul Holocaustului. Aceste evenimente îngrijorătoare au avut loc pe fondul disputei dintre autorităţile din Ungaria şi România privind reînhumarea scriitorului József Nyirö, care a colaborat cu regimul ungaro-fascist din timpul celui de al II-lea Război Mondial. Suntem recunoscători Guvernului Român că a interzis reînhumarea cenuşii lui Nyirö, dar, în acelaşi timp, suntem îngrijoraţi de faptul că la Odorheiu Secuiesc a avut loc o ceremonie de comemorare a acestuia, la care au participat circa 2.000 de oameni, inclusiv preşedintele Parlamentului ungar, László Kövér, şi Gábor Vona, preşedintele partidului Jobbik”.
B'nai B'rith a deplâns exprimarea publică a sentimentelor antisemite şi pronaziste, „atât de evidente în cazul pângăririi celor două monumente” şi a făcut un apel la guvernul ungar de a condamna, în mod clar, „aceste crime, determinate de ură”. (Tricolorul/Bucureşti/06.06.2012)
Preşedintele Parlamentului israelian, Reuven Rivlin, a retras invitaţia adresată lui László Kövér, omologul său din Ungaria, de a asista la o ceremonie parlamentară, organizată, în iulie 2012, în onoarea lui Raoul Wallenberg -diplomatul suedez care a salvat evrei unguri în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
Decizia oficialului israelian a fost luată în semn de protest faţă de participarea lui László Kövér la manifestarea de la Odorheiu Secuiesc dedicată scriitorului József Nyirö. „Noi, în Israel, am fost şocaţi să aflăm că aţi ales să participaţi la un eveniment în memoria unui scriitor antisemit, József Nyirö. Partidul Crucile cu Săgeți în care a activat Nyirö, a cooperat cu asasinii germani nazişti la realizarea programului lor de anihilare a poporului evreu. Cine participă la un astfel de eveniment nu poate participa şi la un eveniment în onoarea unui om precum Raoul Wallenberg, exemplu de umanitate care a salvat evrei şi care e simbol al luptei împotriva Germaniei naziste şi a colaboratorilor săi, unul dintre aceştia fiind cel cu care dvs. aţi optat să vă identificaţi şi căruia să îi prezentaţi omagiile”. (Hurriyet/Turcia/25.06.2012)
 
2.
La data de 26 noiembrie 2012, deputatul Jobbik, Márton Gyöngyösi, a declarat în Parlamentul Ungariei că este timpul să se evalueze numărul membrilor de origine evreiască din guvern şi din legislativul ungar care reprezintă o „anumită ameninţare la securitatea naţională".
Declaraţiile acestuia au generat reacţii vehemente pe plan intern și extern:
* La apelul partidului conservator ungar Fidesz, al Partidului Socialist Ungar (MSZP) şi al mişcării "Împreună 2014", aproximativ 10.000 de demonstranţi s-au adunat la data de 02.12.2012 în piaţa Kossuth din Budapesta pentru a denunţa provocările antisemite şi anti-israeliene ale deputaţilor de extremă dreaptă;
* Premierul ungar Viktor Orbán a afirmat (03.12.2012) în Parlamentul ungar că declaraţiile formulate de deputatul Jobbik nu sunt demne de Ungaria, iar maghiarii îşi protejează compatrioţii evrei;
* FIDESZ a înaintat un proiect legislativ (susţinut şi de membrii MSZP ai Comisiei constituţionale) privind sancţionarea viitoare a eventualelor declaraţii „inacceptabile din punct de vedere politic” ale membrilor legislativului ungar.
Poziţia deputatului Jobbik a fost condamnată şi de organizaţii evreieşti din S.U.A.;
* Iniţiativa legislativă a Fidesz a fost salutată în cadrul unei declaraţii (postată în 25.12.2012 pe site-ul European Jewish Press) semnată de directorul organizaţiei evreieşti Liga Împotriva Denigrării (ADL) din SUA, Abraham H. Foxman;
* Centrul Simon Wiesenthal din Los Angeles (SUA) a dat publicităţii la data de 27.12.2012 un top 10 al celor mai antisemite/anti-Israel declaraţii de pe parcursul anului trecut. Poziţia a şaptea este ocupată de către declarația reprezentantului partidului de extrema dreaptă Jobbik, Márton Gyöngyösi.
(Kronika/Cluj, Cuvântul liber/Mureş/04.12.2012, http://www.dantanasa.ro, Kronika/Cluj/27.12.2012)
 
3.
Urmare a actelor rasiste şi antisemite ale suporterilor din Ungaria din timpul meciului amical cu Israelul (15 august 2012), comisia de disciplină a FIFA a decis ca meciul de fotbal dintre selecţionatele României şi Ungariei să aibă loc „cu porţile închise”, în data de 22 martie 2013. În acest context preşedintele Jobbik, Gábor Vona a propus organizarea unei demonstraţii în jurul stadionului, la data desfăşurării evenimentului sportiv, manifestându-şi disponibilitatea de a oferi sprijin material şi logistic în acest sens şi de a mobiliza la acţiune membrii formaţiunii pe care o conduce.
Canalele media ungare aflate în sfera de influenţă a Jobbik au promovat iniţiativa lui Gábor Vona apreciind că demersul poate reprezenta în acelaşi timp o solidarizare a întregii populaţii din Ungaria, „pentru patria ciuntită, respectiv pentru fraţii noştri secui care luptă împotriva fărâmiţării Ţinutului Secuiesc şi pentru autonomie”. (Kronika/Cluj, Cuvântul liber/Mureş/04.12.2012, http://www.dantanasa.ro, Kronika/Cluj/27.12.2012)
Conform unor date vehiculate de portalul de ştiri „frontpress” deputatul Jobbik Márton Gyöngyösi intenţionează să organizeze o serie de conferinţe pe tema "ameninţării sioniste". (http://www.frontpress.ro/21.01.2013)
 
4.
Cotidian: Kronika (Cluj) - 18.01.2013, pag. 3
Titlu: Jobbik intenţionează să organizeze filiale ale partidului în Ardeal
Semnează: Babos Krisztina
 
Selectiv: "Ieri (17.01.2013 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute concomitent cu audienţa preşedintelui cabinetului de politică naţională a Jobbik, Szavay István, acesta a declarat că “Mişcarea pentru o Ungarie mai Dreaptă” (Jobbik) va demara edificarea partidului în afara graniţelor”.
În deschiderea procedurii de edificare, joi seara la Satu Mare s-au întâlnit cu simpatizanţii lor locali. Potrivit deputatului Jobbik, în curând vor începe un turneu de mai multe zile, şi vor înfiinţa mai multe filiale. Conform acestuia, structurile locale nu vor fi deocamdată organizaţii ale partidului, însă după modificarea regulamentului intern al Jobbik, care va avea loc la începutul verii, vor crea posibilitatea transformării lor în organizaţii oficiale de bază şi vor elabora şi metodologia prin care vor putea delega reprezentanţi la forumurile partidului. (...)
 
 
 
Material postat pe site-ul www.transindex.ro, 28.01.2013
Titlu: Colosseumul în beznă în semn de protest faţă de Jobbik şi de antisemitism Semneaza: Redacţia
 
Selectiv: "In ziua comemorării holocaustului, oraşul Roma şi comunitatea evreiască locală au protestat, prin stingerea luminilor de la Colosseum, faţă de antisemitism, xenofobie şi faţă de Jobbik.
La mişcare a luat cuvântul şi ambasadorul ungar la Roma. Aproximativ 200 de oameni s-au adunat în piaţa din faţa Colosseumului, printre care membri ai comunităţii evreieşti din Roma, numeroşi tineri şi câţiva maghiari stabiliţi la Roma. () “Noi protestăm faţă de formaţiunea neonazistă Jobbik, nu faţă de Ungaria” - a subliniat un tânăr reprezentant al comunităţii evreieşti din Roma. Emanuele Fiano, parlamentar din partea Partidului Democrat, formaţiune de centru-stânga, membru al comunităţii evreieşti din Milano, al cărui tată a fost deportat la Auschwitz, a apreciat drept “cumplită” “lista cu evrei a partidului ungar neofascist, de dreapta”. (…) A luat cuvântul Fiamma Nirenstein, reprezentant PPE, care a fost vineri în vizită în Ungaria, împreună cu o delegaţie a coaliţiei interparlamentare (ICCA) care luptă împotriva antisemitismului. El a spus că guvernul budapestan dă dovadă de “sentimente umanitare şi de voinţă pentru soluţionarea problemei”, însă la comemorarea guvernului ungar şi a ICCA “şi-au făcut apariţia trupe de miliţie arogante, în uniforme albe, care vor să intimideze populaţia ungară, Europa şi evreii”.
“Poporul ungar nu este antisemit, iar regretabilele manifestări antisemite nu sunt mai dese în Ungaria decât în celelalte state din Europa, - a subliniat ambasadorul ungar la Roma, Balla János. (…) In ultimii doi ani, în Ungaria au intrat în vigoare numeroase măsuri şi norme juridice împotriva intoleranţei, a rasismului şi a xenofobiei”, a spus acesta.
“De ce arătăm tocmai înspre Ungaria? Pentru că în Ungaria s-a dezlănţuit cel mai puternic nebunia nazistă” - a spus Riccardo Pacifici, liderul comunităţii evreieşti din Roma.
 
Similar:
Ediţia electronică a “Magyar Nemzet” (Ungaria), 28.01.2013
Titlu: La Colosseum s-a stins lumina în semn de protest faţă de Jobbik
Semneaza: MTI
 
“În Ziua comemorării Holocaustului, municipalitatea Romei şi comunitatea evreilor din Roma au protestat împotriva Jobbik, partid extremist din Ungaria, prin stingerea luminilor la Colosseum. La acest protest au participat aproape 200 de persoane. (...) Riccardo Pacifici, preşedintele comunităţii evreilor din Roma, a declarat că “Noi protestăm împotriva Jobbik şi nu împotriva Ungariei. Și de ce ne-am axat pe Ungaria? Pentru că aici bântuie neonaziştii. Noi nu condamnăm Ungaria, ci suntem îngrijoraţi din cauza Jobbik şi consolidării şi în alte ţări europene a antisemitismului”.
 
Similar: vezi Politics.hu.
 
5.
În data de 5 februarie, așa-zisul drapel secuiesc a fost arborat pe clădirea primăriei din Budafok-Tétény, în sectorul 22 al Budapestei.
Cotidianul de limba maghiară Kronika relatează într-un articol postat în data de 5 februarie 2013 pe pagina sa de internet despre reacția autorităților de la Budapesta în scandalul arborării pe clădirile publice ale statului român a „drapelului ținutului secuiesc”.
Secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Zsolt Németh, a afirmat la Budapesta cu prilejul arborării așa-zisului drapel secuiesc pe clădirea primăriei din Budafok-Tétény că „în Secuime se duce un război al drapelelor”. Referindu-se la faptul că prefecții din Covasna și Harghita au interzis arborarea „drapelului secuiesc”, Németh a declarat că „suntem martorii oculari ai unei agresiuni simbolice”.
Potrivit Kronika, guvernul ungar solicită cu fermitate guvernului român să pună capăt acestei agresiuni simbolice (!) Totodată, secretarul de stat al guvernului Orbán a îndemnat toate primăriile din Ungaria ca, în semn de solidaritate cu localităţile din Covasna și Harghita, să arboreze drapelul secuiesc, prin care să se exprime pentru autonomie.

×