x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De la succese la "succesuri" nucleare

De la succese la "succesuri" nucleare

11 Iun 2010   •   00:00
De la succese la "succesuri" nucleare
Sursa foto: /Reuters

Bill Gates anunţa în luna martie că se va apuca să finanţeze realizarea unui nou tip de reactor nuclear. De data aceasta unul mic. Miliardarul s-a asociat cu japonezii de la Toshiba, care deţinea una dintre cele mai performante companii din domeniu, Westinghouse.



Spre deosebire de actualele reactoare, răcite cu apă, care trebuie alimentate cu combustibil la câţiva ani, noul dispozitiv va genera energie timp de 100 de ani fară a fi deschis. Reactorul lui Gates va avea o putere de 10.000 KW, iar el se va implica prin firma TerraPower, potrivit TG Daily.

Tot în Asia, Coreea de Nord a anunţat mari "succesuri" nucleare: nici mai mult nici mai puţin decât realizarea fuziunii nucleare. Presa de stat relata la 13 mai că nord-coreenii au reuşit ceea ce savanţii occidentali caută de mult timp. Statul a anunţat chiar că are un reactor pe bază de fuziune. Anunţul a fost făcut exact în ziua de naştere a tovarăşului Kim Il-sung, cel care a fondat ţara, potrivit Gizmodo. Fuziunea nucleară are loc atunci când nucleele atomilor fuzionează împreună, eliberându-se o cantitate imensă de energie, iar elementele chimice transformându-se în altele. Astfel de reacţii au loc în interiorul Soarelui.

Cercetătorii occidentali au privit cu suspiciune anunţul nord-coreenilor, amintind că aceasta este printre cele mai sărace ţări din lume.
Fuziunea nucleară chiar s-a realizat în Franţa în 1997, însă procesul consuma mai multă energie pentru menţinerea plasmei în interiorul căreia aveau loc reacţiile, decât se producea. Mai multe state de pe întreg Globul participă la efortul comun de realizare a fuziunii nucleare prin programul ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor - Reactorul Termonuclear Experimental Internaţional). Reactorul pe bază de fuziune se construieşte în sudul Franţei la Cadarache. Participanţii la program sunt Uniunea Europeană, SUA, Rusia, Japonia, Coreea de Sud şi China. Reactorul ar trebui să fie gata în 2016.

×
Subiecte în articol: special