x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Deces prematur - Doliu in baschetul romanesc

Deces prematur - Doliu in baschetul romanesc

21 Ian 2005   •   00:00

EVENIMENT
Capitanul echipei Asesoft Ploiesti si al nationalei de baschet, Toni Alexe, si-a pierdut viata intr-un accident de circulatie care a avut loc ieri-dimineata in Sinaia. El a plecat cu noaptea-n cap spre Oradea, de unde, la ora 12:00, dorea sa-si ia fata de la scoala. Ca un paradox, tragicul eveniment vine cu doar cateva lui inainte ca Alexe sa plece definitiv cu familia in America, dupa ce castigase la Loteria Vizelor.

Moartea prematura a unui campion

Antonio Alexe, capitanul echipei de baschet Asesoft Ploiesti, a jucat joi seara ultimul sau meci. Drumul lui s-a oprit la Sinaia, la 6 fara un sfert dimineata, cand masina pe care o conducea a fost strivita de un autocamion. Toni se grabea spre Oradea, unde il asteptau fetita si sotia.
IRINA MUNTEANU, EDUARD PASCU, VICENTIU NEAGOE

Echipa lui Toni Alexe, CSU Asesoft Ploiesti, s-a calificat joi seara in faza finala a FIBA Europe Cup, dupa o victorie clara, scor 82-52, in fata formatiei bulgare Spartak Euroins. El a contribuit decisiv la calificarea echipei sale, marcand 15 puncte in cele 34 de minute jucate in acel meci.

CHEF. Si-a realizat astfel visul de-o viata: acela de a se califica in ultima faza a unei competitii europene. "Hotarasem sa ne intalnim a doua zi, pe la 12:00, si sa bem un pahar in cinstea calificarii. Nu inteleg de ce a luat decizia sa plece asa devreme la drum. Era fericit aseara. De data asta, dupa meci, toata lumea a fost cu picioarele pe pamant. Am fost mai calmi ca niciodata. Toni nu a consumat alcool", spune Alexandru Iacobescu, presedintele clubului. Baschetbalistul avea obiceiul de a pleca a doua zi dupa meciuri spre casa, la Oradea, drum de 700 de kilometri. Nu avea mania vitezei, zic cei care l-au cunoscut. Placerea lui cea mai mare era sa ajunga la pranz in oras, sa-si ia fiica, pe Paula, de la scoala.

FARA ALCOOL. Principalul finantator al echipei, Sebastian Ghita, a afirmat ca a ramas pana aproape de miezul noptii la petrecere. "Decesul lui Toni m-a inmarmurit, asa cum probabil este inmarmurita intreaga suflare a sportului romanesc. Am stat impreuna cu baietii pana aproape de miezul noptii la un local din Ploiesti, traind cea mai mare bucurie a vietii, alaturi de cei in care am crezut pana la capat. Nu s-a baut alcool si programasem sa ne intalnim astazi, la ora 12:00, sa bem o cafea si sa stabilim impreuna strategia de participare in Final Four", a spus Ghita.

ACCIDENT. La nici o ora dupa ce a parasit Ploiestiul, la Sinaia, Toni Alexe a pierdut controlul autoturismului sau, un Peugeot 307, a derapat, a intrat pe contrasens si a lovit frontal un autocamion. Impactul, deosebit de puternic, s-a soldat cu moartea baschetbalistului. Sportul romanesc a devenit mai sarac prin disparitia lui Toni Alexe.

PRIETENI. Presedintele Clubului si-a pierdut, o data cu Toni, pe cel mai bun prieten. "Era un model pentru toti baietii din echipa, atat ca sportiv, cat si ca om. Venise la Ploiesti acum doi ani. Toti il admirau si-l iubeau, era cel mai in varsta din echipa si capitanul acesteia. Era un luptator cum rar intalnesti. Ne-a ajuns la suflet de cum l-am cunoscut." Iacobescu a aflat vineri dimineata, de la sotia lui Toni, ca acesta a avut un accident grav. Asa o anuntasera politistii din Bihor. "Am sunat la politia din Sinaia si am aflat ce s-a intamplat cu adevarat. N-am avut puterea sa-i anunt eu familia", spune Iacobescu. Mama lui Toni a ajuns de dimineata la Ploiesti, dar inca nu poate vorbi despre ce s-a intamplat cu fiul ei.

"ALTAR". Liniste, lacrimi si multa durere la Sala Olimpia din Ploiesti unde, cu doar 12 ore mai devreme, Toni Alexe se pregatea pentru meciul vietii lui. Ieri, zeci de oameni au luat cu asalt templul baschetbalistic pentru un ultim omagiu

LA TIMPUL TRECUT. La finalul acestui sezon, Toni urma sa se retraga din baschet. Castigase la Loteria Vizelor si urma sa plece impreuna cu familia in America. "Urma sa faca si acolo ce stia el mai bine: sa se ocupe de baschet." Cat timp a jucat pentru echipa ploiesteana, sportivul a locuit intr-un apartament inchiriat. "Viata lui era baschetul, cu greu il convingeam uneori sa iasa in oras." Printre cei mai buni prieteni ai sai se numarau Burlacu, Rares Apostol, Levente. Rares Apostol ne-a raspuns la telefon cu o voce ragusita. Ne-a vorbit cu tristete despre Toni: "Eram apropiati de familia lui, si eu, si sotia. Mai bine nu ne calificam, decat sa se intample ce s-a intamplat! Era foarte obosit, jucase aproape tot meciul. A zis ca va pleca a doua zi, dar cred ca-i era foarte dor de familie si n-a mai avut rabdare sa astepte. El a facut ceva pentru tara asta, pentru nationala noastra de baschet. Nu-mi vine sa cred ca vorbesc despre el la timpul trecut", spune Rares, si nu mai are puterea sa vorbeasca.

CEL MAI IUBIT CAPITAN. Sala Sporturilor Olimpia din Ploiesti. Locul unde Toni a jucat si a castigat ultimul sau meci. Pe usa sunt lipite doua portrete ale jucatorului. Intr-unul din ele, are o cupa in mana. Pe jos, la intrare, ard cateva lumanari. Cineva a adus garoafe rosii in memoria sportivului si a lasat un bilet scris cu pixul pe o foaie smulsa in graba: "Vei ramane mereu in inimile noastre unicul capitan. Te vom iubi pentru totdeauna". Baietii din fata Salii Sporturilor au venit pentru un meci de handbal. Nu l-au cunoscut pe Toni, dar le pare rau pentru ce s-a intamplat. De la terasa de alaturi, se aud fetele de la Tatu cu "Nas ne dagoniat"

VIATA SPORTIVA IN CATEVA RANDURI
Click pentru a mari imaginea
Antonio Alexe
  • S-a nascut la 21 decembrie 1969, la Constanta
  • Era casatorit si avea o fetita de cinci ani, Paula
  • A inceput baschetul la Farul Constanta, dupa care s-a transferat la Dinamo Oradea
  • La seniori a mai jucat la Sopron, Szolnok, Sombathelly, UPC Szekesfehervar (toate din Ungaria), West Petrom Arad si CSU ASESOFT Ploiesti
  • A fost capitanul echipei nationale de juniori care a obtinut cele mai mari performante din istoria baschetului juvenil romanesc, respectiv locul 4 la CE din Olanda - 1990 si locul 5 la CM, Canada - 1991
  • A fost mai multi ani capitan al echipei nationale de seniori
  • Palmares: 3 titluri de campion al Romaniei, o Cupa a Romaniei, 3 titluri de cel mai bun jucator al Ligii Maghiare de Baschet, de 4 ori cel mai bun baschetbalist al anului in Romania
  • A adunat peste 250 de selectii la echipele nationale
  • Mestru al sportului, antrenor, considerat cel mai valoros produs al baschetului masculin romanesc de dupa 1989
  • L-au ucis viteza si poleiul de pe DN1

    DOVADA. Ceasurile de la bord au incremenit la 60km/h
    Accidentul a avut loc ieri- dimineata, mai precis la ora 5:45, la intrarea in statiunea Sinaia de pe Valea Prahovei intr-o curba cu vizibilitate redusa. Masina pe care o conducea Antonio Alexe, capitanul echipei de baschet ASESOFT Ploiesti, un Peugeot 307 Comby HDI, cu numarul BH 06 NJJ, se indrepta dinspre Ploiesti spre Brasov. "Probabil ca din cauza poleiului el a pierdut controlul autoturismului si a intrat pe contrasens. A incercat sa redreseze masina tragand puternic de volan. Concomitent a calcat si frana. Autoturismul a intrat in derapaj. A izbit puternic zidul de protectie din piatra de pe partea stanga a directiei lui de mers. Atunci, un autocamion, cu numarul BV 10 PSC, incarcat cu lemne, a intrat in plin in masina care derapa lateral dreapta. Impactul a fost deosebit de violent", a declarat reporterilor Jurnalului National inspectorul principal Sebastian Zabava, sef Politie Circulatie Sinaia.

    EFORTURI. Acele indicatoare ale ceasurilor de la bord au incremenit. Kilometrajul a ramas blocat la 60 de kilometri pe ora, iar turometrul, la 2.200 de turatii. Imediat, la fata locului au ajuns politistii de la Biroul DN 1, care au chemat Salvarea si Descarcerarea. In mai putin de cinci minute de la apel au ajuns medicii de la ambulanta. Acestia au incercat sa-l intubeze pe Alexe printre fiarele contorsionate ale masinii. Dupa alte doua minute, sosesc si pompierii de la Descarcerare. Era deja prea tarziu. Omul murise. Scos de sub maldarul de fiare, plastice si cioburi de sticla, medicii si politistii observa ca Alexe a suferit puternice lovituri la cap, care i-au fost fatale.

    DISTRUGERE. Un maldar de fiare contorsionate a ramas din masina baschetbalistului

    FARA SANSE. Putinii martori care erau la ora aceea pe strada spun ca masina baschetbalistului ar fi avut viteza. De altfel, si pasagerul din dreapta al autocamionului implicat in accident sustine ca impactul nu a putut fi evitat. Soferul a declarat politistilor ca "m-am trezit cu el in fata. Nu am mai avut timp sa fac nimic". "Pana la rezultatul autopsiei nu ne putem pronunta daca soferul a baut sau nu ceva inainte de a se urca la volan. Cred ca daca ar fi purtat centura de siguranta ar fi scapat doar cu cateva zgarieturi si o sperietura. Expertiza tehnica a accidentului ne va spune clar daca a avut sau nu viteza. Nu ne putem lua dupa ceasurile de pe bord", a conchis inspectorul principal Sebastian Zabava. (Eduard Pascu)

    SOC
    "Suntem socati cu totii. A fost cel mai mare capitan pe care l-a avut nationala si, din pacate, numai asa a putut fi rapus un mare capitan. Isi dorea sa mai joace in Final Four, unde s-a calificat cu Asesoft Ploiesti, sa mai joace finala campionatului, sa castige titlul si apoi sa se retraga"
    Ioan Dobrescu - presedintele FR Baschet si secretar general al COSR

    PROPUNERE
    "Este incredibil. A fost un baiat puternic, cu inima de aur, care nu merita sa aiba parte de asa ceva. A fost unul dintre cei mai mari baschetbalisti romani din ultimii ani si disparitia sa lasa baschetul mai sarac si fara farmec. Eu as dori ca Asesoft sa castige Final Four, pentru Toni Alexe. Propun ca in returul campionatului toate echipele sa joace cu banderola neagra, in semn de omagiu pentru Toni, iar federatia sau echipa Asesoft sa infiinteze o cupa care sa-i poarte numele"
    Marcel Popescu - comandantul CS Dinamo

    RECUNOASTERE
    "Mie nu-mi vine sa cred. Am fost alaturi de atatea ori, am jucat impreuna pentru Romania si disparitia sa lasa un gol imens in baschetul romanesc. A fost un jucator de o valoare incontestabila, unul dintre cei mai mari sportivi din ultimii ani"
    Virgil Stanescu - coleg la nationala

    PRIVIRI
    "Nu pot sa cred, de o ora stau pe loc si ma uit in gol. Ma gandesc ca acum stai si zambesti sau joci baschet, iar in urmatoarea secunda nu mai esti"
    Dragan Petricevici - antrenor Farul Constanta
    ×