x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Delta aviara

Delta aviara

de Florina Zainescu    |    15 Oct 2005   •   00:00
Delta aviara

  • Delta Dunarii se transforma incet, incet dintr-un rai intr-un loc blestemat. Virusul gripei aviare a fost identificat la Maliuc, la o zi distanta dupa ce a fost confirmat la Ceamurlia de Jos. Chiar si in aceasta situatie de criza, in localitatile aflate in carantina pasarile circula in libertate pe ulite. Delta Dunarii se transforma incet, incet dintr-un rai intr-un loc blestemat. Gripa aviara a fost confirmata ieri si la Maliuc.

    La numai o zi dupa ce s-a confirmat prezenta gripei aviare la pasarile din Ceamurlia de Jos, laboratorul national de referinta din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a izolat virusul H5 si la pasarile din Maliuc. Vestea rea ne-a fost data de Ministerul Agriculturii, prin intermediul unui comunicat de presa.

    COMUNICATUL. "Astazi, 14.10.2005, la ora 16:06, respectiv 16:07, IDSA a informat despre izolarea unui virus de subtip H5, foarte probabil identic cu cel din Ceamurlia de Jos, in cazul a doua probe provenind din comuna Maliuc, judetul Tulcea. Probele provin de la o lebada (proba sosita la analiza in data de 09.10.2005) si de la o gaina (proba sosita la laborator in data de 10.10.2005). In aceasta dupa-amiaza, localitatea Maliuc va intra in carantina, toate pasarile domestice vor fi ucise si incinerate, cu acordarea despagubirilor aferente. Locuitorii comunei vor primi in scurt timp ajutoare de hrana.

    Comandamentul Central Antiepizootic, caruia i s-au prezentat buletinele de analiza astazi la ora 16:15, va decide si pentru alte masuri ce se impun."

    MAI GRAV. Din pacate, prezenta gripei aviare la Maliuc complica lucrurile. In primul rand arata ca aria de raspandire a virusului e mult mai mare decat s-a crezut, Maliuc aflandu-se la o distanta mare de Ceamurlia. Dar cel mai grav este faptul ca virusul a fost identificat si la lebede. "Pasarile salbatice nu pot fi izolate, impiedicate sa zboare. Practic, ne luptam cu natura", a declarat Nicolae Stefan, directorul IDSA.

    PROTEJATI-VA. De aceea, locuitorii din Delta Dunarii si nu numai trebuie sa-si ia masuri de precautie si sa-si tina orataniile inchise in ograda, avertizeaza Stefan Nicolae. Daca sunt lasate libere pe camp sau pe balta, gainile si ratele domestice pot intra in contact cu pasari salbatice ce poarta virusul gripei aviare si se vor molipsi. De asemenea, zburatoarele ce dau semne de boala sau cele moarte nu trebuie atinse. Medicul veterinar trebuie chemat in oricare dintre aceste doua situatii. De asemenea, apa si sapunul devin cei mai buni prieteni ai omului in aceasta perioada, ce trebuie folosite de fiecare data cand se intra in contact cu gainile sau ratele din batatura. Spalatul pe maini este obligatoriu dupa ce se face curat la pasari sau se iau ouale din cuibar. Cum obligatorie este si vaccinarea contra gripei umane.

    CUM SE TRANSMITE GRIPA LA PASARI SI LA OAMENI
    De la o pasare la alta, virusul gripei aviare se transmite foarte usor. Cum? Pe cale respiratorie, digestiva sau prin apa contaminata, ne-a explicat Nicolae Stefan (foto). "Virusul gripei aviare trece pe cale respiratorie in conditii de coabitare stransa, cum s-a intamplat in cazul curcanilor din Turcia", a declarat acesta. Dar virusul se poate transmite si pe cale digestiva, deoarece el se elimina prin toate secretiile si excretiile, inclusiv prin gainat sau prin asternutul de paie murdar. Dar si apa lacurilor si a baltilor este un mijloc de transmitere a gripei aviare. "Pasarile migratoare de balta pot sa-l elimine in apa si de aici sa-l preia pasarile domestice sau alte pasari salbatice atunci cand beau apa sau isi cauta hrana. Cauta peste, cauta alge, dar o data cu acestea inghit si apa contaminata cu virusul", spune Nicolae Stefan. De la pasare la om, virusul trece mai greu. Daca punem mana pe gaini bolnave, produse de la pasari, le facem curat, virusul poate ajunge pe mainile si hainele noastre, insa daca folosim apa si sapunul, scapam de el. Dar daca acest lucru il face o persoana bolnava sau purtatoare a virusului gripei umane, situatia se schimba. Virusul gripei aviare se poate combina cu cel al gripei umane, sufera mutatii si rezulta un nou virus, periculos pentru oameni. "Nu e periculos prin mobilitate, ci prin mortalitate. Mortalitatea e foarte mare in randul celor care se imbolnavesc", avertizeaza Nicolae Stefan. Dar daca oamenii sunt perfect sanatosi, virusul aviar este inofensiv si moare in cateva ore.
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment virusul gripei aviare