x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Demența Alzheimer poate fi depistată acasă, cu mulți ani înainte de pierderea memoriei

Demența Alzheimer poate fi depistată acasă, cu mulți ani înainte de pierderea memoriei

de Monica Cosac    |    02 Aug 2023   •   08:20
Demența Alzheimer poate fi depistată acasă, cu mulți ani înainte de pierderea memoriei

Oamenii de știință încă nu au reușit să descopere un tratament care să vindece temuta maladie Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență la nivel mondial, însă au făcut pași uriași în depistarea precoce și în încetinirea progresiei bolii. O companie farmaceutică americană a lansat, zilele acestea, primul test de sânge care poate fi făcut acasă și care poate detecta o proteină „toxică” pentru neuroni. Aceasta joacă un rol-cheie în declanşarea maladiei Alzheimer şi apare cu mai mulţi ani înainte de manifestarea primelor simptome de demenţă.

 

Testul de sânge lansat, luni, de compania farmaceutică americană Quest Diagnostics, este primul care se adresează direct consumatorilor finali și poate detecta nivelurile anormale de beta-amiloid, o proteină  care se acumulează în creier și formează plăcile amiloide, ce au un efect toxic asupra neuronilor și întrerup comunicarea dintre ei. 

Cu cât aceste plăci devin mai mari și sunt din ce în ce mai prezente, cu atât neuronii se degradează. Acest proces poate debuta cu până la 20 de ani înaintea manifestării simptomelor inițiale ale bolii și începe de la nivelul hipocampului, centrul cerebral al memoriei, răspândindu-se apoi și în alte regiuni ale creierului. 

Identificarea timpurie a persoanelor cu risc

Noul test, denumit AD-Detect, costă 399 de dolari, informează Reuters, și foloseşte aceeaşi tehnologie ca testul de sânge lansat de aceeaşi companie, în 2022, pentru uz clinic. 

„Unul dintre avantajele de a avea un astfel de test de depistare a proteinei beta-amiloid este acela că te ajută să afli, posibil cu mai mulţi ani înainte de a deveni simptomatic, dacă ai un risc de a dezvolta Alzheimer”, a declarat Michael Racke, directorul departamentului de dispozitive medicale neurologice din cadrul companiei americane producătoare, Quest Diagnostics. 

În prezent, maladia Alzheimer este o boală diagnosticată în majoritatea cazurilor odată ce pacientul începe să prezinte un simptom specific, cum ar fi pierderea memoriei, iar cele mai bune opțiuni de tratament disponibile în acest moment nu pot decât să încetinească progresia simptomelor.

Testul se adresează adulților cu vârsta de peste 18 ani, care pot avea tulburări ușoare de memorie sau care au un istoric familial de Alzheimer și doresc să-și evalueze propriul risc pentru această boală, a explicat reprezentantul companiei producătoare.

Necesitatea testului, evaluată de un medic

Pentru a putea fi folosit la domiciliu, cei care vor să-și evalueze acest risc trebuie să-l achiziționeze mai întâi de pe site-ul companiei. Un medic va analiza achiziția, prin telemedicină, pentru a se asigura că testul este necesar din punct de vedere medical și va plasa o comandă în numele pacienților. Aceștia își pot revizui rezultatele online și au posibilitatea de a se consulta cu un medic, fără costuri suplimentare, potrivit Reuters, care mai precizează că noul test de sânge, creat şi verificat într-un singur laborator, nu a trecut prin nicio procedură de revizuire din partea Food and Drug Administration (FDA), agenția Statelor Unite din domeniul medical, responsabilă cu verificarea standardului calitativ al produselor farmaceutice şi alimentare. În general, autoritatea de reglementare americană nu verifică astfel de teste atât timp cât ele sunt prescrise de un furnizor de servicii medicale.

Primul medicament care pune frână bolii

Nu doar în domeniul depistării precoce a acestei maladii neurodegenerative s-au făcut pași importanți, ci și în tratarea bolii. 

Cu mai puțin de o lună în urmă, Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a acordat o autorizaţie completă medicamentului Leqembi (lecanemab-irmb) împotriva Alzheimer, primul medicament care s-a dovedit că încetinește evoluția acestei boli care afectează memoria, în cazul pacienţilor aflaţi în stadii timpurii ale afecțiunii.

Dezvoltat de producătorul japonez de medicamente Eisai şi partenerul său, grupul american Biogen, noul medicament elimină aceleași proteine toxice (beta-amiloid) din creier. „Acest tratament, deși nu vindecă, poate oferi persoanelor aflate în stadii incipiente ale bolii Alzheimer mai mult timp pentru a-și menține independența și a face lucrurile pe care le iubesc”, au spus, la momentul respectiv, reprezentanții grupului american. 

Un tratament similar, numit donanemab și dezvoltat de compania farmaceutică Eli Lilly, s-a dovedit că încetinește evoluția bolii Alzheimer și este evaluat în prezent de experţii FDA.

Înainte de dezvoltarea acestor două medicamente, tratamentele concepute împotriva Alzheimer vizau doar simptomele, nu şi cauza bolii.

 

Mai mult de un secol de la depistarea maladiei

Această afecțiune neurodegenerativă a fost descrisă pentru prima dată la începutul secolului XX, de medicul german Alois Alzheimer, și determină o deteriorare progresivă a capacităților cognitive. 

În prezent, boala Alzheimer este una dintre cele mai studiate afecțiuni și se presupune că este determinată de o combinație de factori de mediu, de stil de viață și genetici. Conform specialiștilor, doar circa 5% dintre cazuri au la bază cauze genetice.

Simptomele inițiale maladiei Alzheimer sunt reprezentate de tulburări de memorie, urmate de cele de orientare și limbaj, de dificultăți în recunoașterea unor locuri sau persoane și tulburări comportamentale. Toate acestea fac parte din tabloul afecțiunii și pot interfera cu desfășurarea normală a activităților zilnice.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, peste 55 de milioane de oameni suferă de demență în întreaga lume, majoritatea fiind persoane în vârstă, însă în fiecare an apar zece milioane de cazuri noi. OMS estimează că numărul celor cu demență s-ar putea tripla, în următorii 30 de ani. Potrivit Alzheimer's Disease International, în doar câțiva ani, mai exact până în 2030, circa 78 de milioane de oameni vor trăi cu demență. 

×
Subiecte în articol: demenţa tratament test alzheimer