ANCHETA
Jurnalul National a aratat intr-o serie de investigatii dimensiunea afacerilor cu resurse naturale pe care le desfasoara controversatul afacerist Vasile Frank Timis pe teritoriul
Romaniei.
Aceste
afaceri au primit de curand o lovitura in plin, dupa ce doi dintre oamenii-cheie din companiile sale, ce au importante investitii in Romania, si-au dat demisia si dupa ce unul dintre fondurile de investitii active in aceste afaceri
a inceput sa aiba
serioase probleme.
PAUL CRISTIAN RADU
Romano-australianul Vasile Frank Timis a inceput afacerile cu aur romanesc inca de pe vremea cand locuia in orasul australian Perth. Aici, alaturi de unul dintre prietenii sai, fostul reporter de televiziune Mike Van Rens, a initiat firma European Goldfields. Van Rens a fost numit director in aceasta companie, ce a concesionat ulterior suprafete de pamant in Ardeal, in zona Certej, judetul Hunedoara, pentru a exploata aurul din subsol. De altfel, European Goldfields este sora geamana a firmei Gabriel Resources, compania ce detine zacamantul de aur de la Rosia Montana, considerat a fi cel mai mare zacamant de aur din Europa.
La fel ca in cazul celorlalte firme ale lui Frank Timis, si in cazul European Goldfields au avut loc vanzari masive de actiuni catre companii sau fonduri de investitii detinute chiar de catre Frank Timis sau apropiati ai acestuia. Astfel, in acest moment, Frank Timis detine 11,22% din actiunile European Goldfields, prin intermediul firmelor Albion Holdings Limited sau Epinal Investments.
PROBLEME. Pe de alta parte, si Van Rens detine actiuni in aceasta firma, dar si in Gabriel Resources, prin intermediul firmei Strategic Capital Superannuation Services (SCSS). Potrivit documentelor pe care le detinem, aceasta companie are in prezent serioase probleme cu autoritatile australiene, care au pornit o investigatie ce are ca subiect comportamentul SCSS pe piata financiara. Autoritatile din Australia au confiscat chiar documente ale firmei pentru a descoperi o presupusa frauda efectuata de SCSS.
Citește pe Antena3.ro
REACTIE. Demisia lui Baer i-a luat pe nepregatite pe actionarii European Goldfields. Asta cu atat mai mult cu cat Baer este fostul director al firmei TVX Gold, de la care European Goldfields a preluat minele de aur din Grecia.
MERCENARI
Firma European Goldfields a concesionat importante suprafete de teren in zona Certej-Craciunesti din judetul Hunedoara. Aceste locuri au o indelungata traditie in domeniul exploatarii aurului, insa compania European Goldfields intentioneaza sa foloseasca metode de exploatare a aurului care, potrivit organizatiilor ecologiste, ar duce la distrugerea mediului. De altfel, European Goldfields este geamana controversatei companii Gabriel Resources, ce incearca sa exploateze aurul de pe cealalta parte a muntilor Apuseni, la Rosia Montana. Firma European Goldfields functioneaza pe o licenta de exploatare a aurului eliberata de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in 2000.
"A listat proiectul pe bursa. Eu am sesizat autoritatile, dar acestea n-au fost interesate la acea data", ne-a declarat Mihail Ianas. Tot acesta a spus ca dansul este un "simplu mercenar" si ca de aceea a acceptat sa lucreze pentru firma Regal Petroleum.