Dan Păsat, deputat PDL de Giurgiu şi membru marcant al organizaţiei PDL din acest judeţ, este cercetat penal de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru mai multe fapte penale comise în perioada 2007-2010.
Ales în 2009 deputat de Giurgiu din partea PNL, în februarie 2010 Dan Păsat a sărit în barca PDL. Gurile rele spun că Păsat a făcut acest "salt" tocmai pentru a se pune la adăpost, el fiind reclamat de mai mulţi cetăţeni din judeţ, inclusiv de unii dintre partenerii săi de afaceri, care-l acuzau de fapte penale grave. Însă, potrivit documentelor intrate în posesia Jurnalului Naţional, procurorul Paul Silviu Dumitriu, de la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, de la DNA, nu s-a lăsat impresionat de intrarea lui Dan Păsat în partidul aflat la putere şi i-a întocmit acestuia un dosar penal beton. Printre faptele de care este acuzat Dan Păsat figurează şantajul, faptă penală prevăzută de art. 13 indice 1 din Legea nr. 78/ 2000. Păsat este acuzat, printre altele, că împreună cu unul dintre oamenii lui de casă, Marin Constantin, zis "Marian Boxerul", a recurs la presiuni şi ameninţări pentru a-i convinge pe doi parteneri de afaceri să-i cedeze unele contracte, precum şi sume importante de bani.
Potrivit Ordonanţei întocmite la data de 26 iunie 2010 de procurorul Paul Silviu Dumitriu în dosarul nr. 283/P/2009, "începând cu anul 2007, între firma SC Agro Clas SRL Teleorman, reprezentată de părţile vătămate Ionel Adrian Marian şi Ionel Costin Ionuţ, şi firma SC Prod Invest SRL, reprezentată de numitul Dan Păsat, au avut loc diverse relaţii comerciale vizând lucrări de interes public, mai precis, lucrări de aducţiune a apei potabile în comunele Toporu şi Vărăşti, judeţul Giurgiu, la iniţiativa şi ca urmare a demersurilor persuasive ale lui Păsat Dan, acesta invocând sistemul relaţional pe care îl poate accesa, în vederea facilitării desfăşurării activităţilor comerciale vizate. Trebuie precizat că firma pe care o reprezenta numitul Păsat Dan, SC Prod Invest SRL, nu îndeplinea condiţiile legale de elegibilitate necesare câştigării licitaţiilor publice pentru respectivele lucrări de aducţiune a apei potabile.
În schimb, firma SC Agro Clas SRL avea atât experienţa necesară, cât şi logistica specifică derulării unor astfel de lucrări. Ca urmare, SC Agro Clas a câştigat licitaţiile organizate de autorităţile publice pentru executarea lucrărilor de aducţiune apă potabilă în comunele Toporu şi Vărăşti, judeţul Giurgiu. Însă, ulterior, în urma insistenţelor numitului Păsat Dan, firma Agro Clas a subcontractat părţi din contract firmei acestuia, Prod Invest SRL. Dar, deşi încasase, în trei tranşe, 2.100.000 RON, firma reprezentată de Dan Păsat nu executase toate lucrările prevăzute în contract".
De aici a început un lung şir de intervenţii ale deputatului PDL Dan Păsat, multe în afara limitelor legale, atât pe lângă autorităţile locale, cât şi asupra "partenerilor" de afaceri, pentru a primi diverse contracte, precum şi mari sume de bani.
Părăsind limbajul juridic al procurorului, redăm povestea pe scurt. Pe fondul presiunilor exercitate de Dan Păsat asupra celor doi "parteneri", la sfârşitul lunii octombrie 2009, la sediul firmei fraţilor Ionuţ şi Marian Ionel s-a prezentat Dan Păsat, însoţit de "gorilla" sa, Marin Constantin, zis "Marian Boxerul", plus un grup de presiune format din opt persoane. Folosind forţa şi ameninţând cu cuţitul, grupul l-a obligat pe Ionel Adrian Marian să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune apă potabilă în comuna Vărăşti şi a obţinut promisiunea că a doua zi Ionel Marian se va duce la Primăria Vărăşti, va încasa banii care i se cuvin la acel moment de pe urma executării lucrărilor şi îi va da lui Dan Păsat.
Din constatările procurorului reiese că deputatul Dan Păsat se purta cu primarii de comună şi cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale ca un veritabil vătaf, obligându-i să atribuie firmei la care era asociat diverse lucrări din bani publici şi fonduri europene. Iată ce mai consemnează procurorul în actele de cercetare penală: "Cercetările au stabilit cu certitudine implicarea învinuitului Păsat Dan în următoarele acţiuni infracţionale în perioada noiembrie 2009-martie 2010: i-a solicitat primarului comunei Toporu, numitul Barbu Teodor, să facă plăţi direct către firma sa, SC Prod Invest SRL, pe parcursul derulării contractului cu nr. 3839/14.11.2007, având ca obiect alimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu.
Respectivul contract, în valoare totală de 3.848.719 RON, a fost câştigat iniţial de firma SC Agro Clas SRL. Însă, ulterior, părţile vătămate Ionel Adrian Marian şi Ionel Costin Ionuţ au cedat către firma lui Păsat Dan (am văzut în ce condiţii - n.r.) efectuarea unei părţi din lucrările asumate prin contract; i-a solicitat primarului comunei Bulbucata, numitul Liţă Nicolae, din acelaşi partid cu învinuitul (PDL - n.r.), să facă demersurile necesare pentru a fi făcute plăţi cu prioritate către firma în care învinuitul Păsat Dan figura ca asociat, SC Prod Invest SRL, pe parcursul derulării contractului cu nr. 3252/22.12.2008, în valoare de 1.517.705 RON, având ca obiect extindere sediul Primăriei comunei Bulbucata; i-a solicitat primarului comunei Bucşani, numitul Pătrăşescu Radu, să efectueze demersurile necesare pentru a fi făcute plăţi către firma în care învinuitul Păsat Dan era asociat, SC Prod Invest SRL, pe parcursul derulării contractului cu nr.1161/21.04.2009, având ca obiect construirea bazei sportive în comuna Bucşani; i-a solicitat primarului comunei Vărăşti, numitul Preda Vasile, membru al PDL Giurgiu, să efectueze demersuri în sensul favorizării firmei SC Prod Invest SRL, la care învinuitul Păsat Dan este asociat, pentru ca această firmă să obţină contractul având ca obiect construire bază sportivă Vărăşti.
Contractul în valoare de 1.517.705 RON a fost încheiat de Primăria Vărăşti cu firma Prod Invest SRL la data de 21.12.2009, firma învinuitului Păsat Dan fiind singura firmă care a participat la licitaţia publică organizată de Primăria comunei Vărăşti".
Şi asupra primarului din comuna Letca Nouă, Maria Gheorghe, Păsat a exercitat presiuni pentru a i se atribui contractul având ca obiect construirea bazei sportive multifuncţionale. De asemenea, Păsat l-a determinat pe primarul din comuna Valea Dragului, Dragne Chiriţă, să-i atribuie contractul de construire a bazei sportive din comună. În valoare de 1.142.143 RON, contractul a fost semnat la data de 02.12.2009 între Primăria Valea Dragului şi SC Prod invest SRL, firma deputatului Dan Păsat.
Pedelistul riscă pedeapsă cu închisoarea
Spaţiul nu ne permite să prezentăm toate faptele lui Dan Păsat consemnate de procuror. Potrivit încadrărilor la diferite articole din Codul penal, Păsat este pasibil inclusiv de pedeapsa cu închisoarea. Pe de altă parte, deputatul PDL i-a atras în acest dosar penal şi pe primarii Liţă Nicolae, comuna Bulbucata, Maria Gheorghe - Leţca Nouă, Pătrăşescu Radu - Bucşani, Preda Vasile - Vărăşti, Dragne Chiriţă - Valea Dragului, Drăgan Virginia - Mârşa, pentru care procurorul a decis extinderea cercetărilor penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută de art. 260 Cod penal. În timpul cercetărilor, aceşti primari au făcut afirmaţii mincinoase sau nu au spus tot ce ştiu cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi. De asemenea, au fost extinse cercetările pentru complicitate sau mărturie mincinoasă şi asupra numiţilor Radu Anca, administratorul SC Prod Invest SRL, Radu Mihail şi Pandele Costel, specialişti- consultanţi în achziţii publice, Ghergheleci Ionel, director coordonator al Gărzii Financiare - Giurgiu, Cantaragiu Bogdan, liderul PDL Giurgiu şi deputat, coleg cu Dan Păsat.