Mai mulţi ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins în această dimineaţă la sediul Federaţiei Române de Fotbal, ridicând mai multe documente care au legătură cu un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Piteşti al DNA.
Panică printre şefii CCA
Vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Nicolae Grigorescu, susţine că nu a reuşit să ia legătura cu colegii săi pentru a afla detalii legate de investigaţiile DNA la birourile CCA de la Casa Fotbalului. "Habar nu am de ce a descins DNA la federaţie, eu sunt la Timişoara încă de vineri. Încerc să aflu de la televizor ce se întâmplă, pentru că dacă aş şti ceva, aş spune. Nu am reuşit să vorbesc cu nimeni de la federaţie sau de la comisie, nici cu domnul Constantin şi nici cu altcineva. Sunt un pic mirat şi aştept clarificări. Oricum, sunt convins că nu sunt motive legate de activitatea CCA", a spus Grigorescu, citat de Mediafax. În acest moment Gh. Constantin se află în sediul FRF cu procurorii DNA. Împreună cu şeful arbitrilor se află şi directorul internaţional al FRF, Florin Prunea, precum şi Doru Viorel Ursu. Cei trei participă la predarea de documente ale FRF către DNA.
Nici arbitrii nu au putut să depună rapoartele
Acţiunea DNA a perturbat serios activitatea Comisiei Centrale a Arbitrilor. Astfel, Teodor Crăciunescu şi Marius Avram au fost împiedicaţi să intre în sediul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), pentru a-şi depune rapoartele de arbitraj. "Nu am fost lăsaţi să intrăm, am lăsat rapoartele la portar. Nu ştim nimic mai mult", a spus Crăciunescu. În urmă cu câteva minute preşedintele FRF, Mircea Sandu, a anunţat că va organiza o conferinţă de presă. Mai mult ca sigur, seful fotbalului românesc va vorbi despre descinderile DNA, precum şi despre posibilele arestări vehiculate în presă!
Apă la moară pentru Mititelu şi Iancu
În urma acţiunii DNA, mai mulţi contestatari ai modului în care se dispută meciurile din Liga 1 au făcut declaraţii destul de dure la adresa FRF şi a arbitrilor. Adrian Mititelu, patronul Universităţii Craiova a tunat la GspTv: "Vedeţi că există un Dumnezeu? Federaţia mi-a dat 3 miliarde cînd am ţipat că am fost furat! Am informaţii mai multe, ştiu că şi partida noastră cu FC Argeş este pe lista celor în care arbitrii nu au fost corecţi!". Mititelu este convins că DNA nu se va opri doar asupra controaqlelor efectuate în prezent:"Ar terbui să se ancheteze mai multe meciuri, nu numai acestea. S-ar putea ca procurorii DNA să percheziţioneze mai multe birouri de la FRF. Nu e normal ce se întîmplă în arbitraj. Arbitrii au făcut legea în acest campionat. Echipa mea a fost defavorizată mereu de arbitri, spre deosebire de altele, care sunt în fruntea clasamentului. La meciurile Universităţii s-a greşit numai în defavoarea noastră, la cele ale lui Dinamo s-a greşit numai în favoarea lor. De ce să-mi ia mie două puncte Bogaciu, să-mi ia trei puncte Corpodean. De ce să fii tu pe primul loc şi să nu fiu eu? Bine le face arbitrilor, dar îmi pare rău pentru Penescu", a spus Adrian Mititelu la televiziunea Sport.ro. Cornel Penescu este unul dintre oamenii de afaceri care, prin societatea PIC, a fost unul dintre sponsorii echipei din Bănie în sezoanele trecute! Nici Marian Iancu nu s-a lăsat mai prejos şi a continuat tirada la adresa FRF: "Dacă s-a ajuns la astfel de lucruri, înseamnă că există probe. Nu poate fi iniţiat un act de corupţie fără corupător. Singurii care pot promova interese sînt conducătorii de club. Undeva trebuie să existe şi printre noi, investitorii, oameni care împart banii în mai multe direcţii. Sper să nu se dovedească adevărate acuzaţiile, pe mulţi nu i-am crezuit în stare de astfel de lucruri".
Acţiune în forţă
În această dimineaţă, în jurul orei 8.00, procurorii DNA au efectuat, descinderi la casa lui Cornel Penescu, finanţatorul echipei de fotbal FC Argeş. În Bucureşti, procurorii DNA au descins la sediul Federaţiei Române de Fotbal, unde a fost pus sigiliu pe biroul preşedintelui Comisiei Centrale de Arbitrii, Gheorghe Constantin. În urma percheziţiilor, mai multe documente au fost ridicate de către procurori. Percheziţiile au legătură cu felul în care a fost arbitrat meciul FC Argeş - Otopeni, care s-a jucat duminică.
"Am fost contactat de procurorii DNA care mi-au transmis că trebuie să fiu audiat ca martor. Sincer, nu ştiu de ce vor sa mă audieze. Eu îmi doresc să câştig fiecare meci. Dacă nu era curat meciul cu Otopeniul, trebuia să îl fi câştigat noi. Dar s-a terminat 1-1. Ce se vehiculează sunt numai prostii", a declarat Cornel Penescu pentru Antena3.
"Întotdeauna toate anchetele încep cu arbitrii şi se continuă cu alţii. Noi punem problema puţin limitat. Acuzăm arbitrii, dar nu ne întrebăm de ce greşesc. Ce i-a determinat să greşească grav? Eu am încurajat arbitrii să facă sesizări atunci când se fac presiuni asupra lor", a declarat Ion Crăciunescu pentru Antena3.
Gigi Neţoiu a declarat, pentru Antena3, că "acţiunea anchetatorilor a venit un pic prea târziu". "Miza este destul de mare. Fiecare loc în clasament înseamnă bani. Este momentul ca acţiunea să continue, să nu se oprească aici. Au fost meciuri în care arbitrii erau în special vizaţi, pe ei se punea presiunea. Se vorbeşte de 2-3 ani că se ascultă telefoanele şi că ar fi dovezi strânse. De obicei, nu arbitrii cer bani. Către ei vin alţi oameni care, de cele mai multe ori, nici nu au legătură cu fotbalul. Eu cred că toţi cei care investesc în fotbal ar trebui să apere în primul rând corectitudinea meciurilor. Însă, din păcate, câştigul imediat este mai tentant", a mai spus Gigi Neţoiu.
Marcel Savaniu, acuzat că a primit bani de la patronul FC Argeş, Cornel Penescu a declarat, pentru Antena3, că n-are nici cea mai vagă idee despre ce este vorba. "Pe mine nu m-a căutat nimeni. Ştiu doar ce se vehiculează în presă. Cu domnul Penescu nu am vorbit niciodată. Nu ştiu ce se întâmplă".
Meciul dintre FC Argeş şi CS Otopeni a contat pentru etapa a 24-a din Liga 1 şi s-a încheiat cu scorul de 1-1. Golul gazdelor a fost marcat în minutul 21 de Cosmin Năstăsie după o primă repriză pe care echipa lui Penescu a dominat-o. Repriza a doua este cea care a ridicat semne de întrebare, deoarece FC Argeş a redus turaţia motoarelor şi oaspeţii au reuşit să înscrie prin Liviu Ganea şi să obţină un punct vital pentru evitarea retrogradării.
DNA a început audierea lui Penescu
DNA a început audierea omului de afaceri, patron al FC Argeş, la sediul DNA din Piteşti. În paralel, la sediul clubului FC Argeş, la biroul lui Cornel Penescu, s-au desfăşurat percheziţii coordonate de procurorii DNA. La sediul DNA Piteşti a ajuns şi fratele patronului de la FC Argeş, Ilie Penescu. Acesta a refuzat să facă declaraţii, spunând doar că fratele lui este audiat "pentru că aşa doresc anchetatorii".
Reprezentanţii DNA Piteşti nu au făcut deocamdată niciun fel de declaraţii referitoare la motivele percheziţiilor şi audierii lui Cornel Penescu.
Citește pe Antena3.ro