x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Descoperire uriașă în tratamentul cancerului

Descoperire uriașă în tratamentul cancerului

de Monica Cosac    |    24 Iul 2023   •   07:45
Descoperire uriașă în tratamentul cancerului

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au dezvoltat o nouă substanță - un compus biomedical - care are potențialul de a opri răspândirea cancerului de sân, cel mai frecvent tip de cancer care apare la femei.

Concret, noul compus a blocat o proteină implicată în formarea metastazelor, principala cauză a mortalității prin cancer mamar. Această proteină specială apare în diferite tipuri de boli oncologice, astfel că noua abordare terapeutică „ar putea fi valabilă pentru multe alte tipuri de cancer care apar frecvent”, spune unul dintre autorii principali ai cercetării.

Conform statisticilor globale recente, cancerul de sân reprezintă aproximativ un sfert din cazurile de cancer la femei (peste 2,2 milioane de cazuri, raportate în 2020, la nivel mondial), iar aproape o treime dintre paciente (685.000) și-au pierdut viața din cauza acestei boli. 

Cel mai letal tip de cancer de sân este cel fără receptori hormonali, cancerul de sân triplu negativ reprezentând 10-15% din toate cancerele de sân, cu riscul de trei ori mai mare ca pacientele să moară în decurs de 5 ani. Potrivit specialiștilor, mortalitatea crescută este cauzată de lipsa de specificitate a agenților chimioterapeutici folosiți, deoarece agenții antihormonali specifici sunt ineficienți în acest tip de cancer. 

Problema majoră care împiedică tratamentul cu succes al cancerelor frecvente nu este tumora primară, care poate fi îndepărtată de obicei prin intervenție chirurgicală, ci răspândirea ei la alte organe.

Se caută terapii fără efecte secundare toxice 

Se estimează că nouăzeci la sută dintre decesele cauzate de cancerul de sân se datorează complicațiilor rezultate din metastaze, un proces în care celulele canceroase se desprind de locul unde s-au format prima dată (tumora primară), călătoresc prin sistemul circulator al corpului (sanguin sau limfatic) și formează noi tumori metastatice în țesuturile înconjurătoare și chiar în organele îndepărtate din organism. 

În prezent, nu există un tratament eficient care să blocheze această migrare a celulelor canceroase, însă o cercetare publicată recent în revista Biomolecules ar putea reprezenta un pas important în lupta împotriva cancerului. 

Concret, oamenii de știință de la departamentele de chimie și biochimie de la Universitatea din Liverpool (UK) și Nanjing Medical School (China) au descoperit o posibilă modalitate de a bloca proteinele produse în organism atunci când un pacient are cancer și care provoacă răspândirea acestuia în corp.

„Ca regulă generală, cancerul care s-a răspândit este tratat cu chimioterapie, dar acest tratament poate fi administrat rar, fără să dăuneze grav sau să devină toxic pentru pacient. Importanța muncii noastre a fost să identificăm o țintă specifică și importantă de atacat, fără efecte secundare toxice”, a explicat profesorul Philip Rudland, din cadrul Departamentului de Biochimie al Universității din Liverpool, citat pe site-ul universității. 

Colaborare între medici, biochimiști și chimiști

Echipa de cercetare a Universității a descoperit, în trecut, că anumite proteine - diferite de cele implicate în producerea tumorii primare - ​​sunt implicate în procesul metastatic. Un astfel de exemplu este o proteină numită „S100A4” și este proteina aleasă de echipa de cercetare pentru a viza identificarea inhibitorilor chimici ai metastazelor, folosind sisteme model de celule din cancerul de sân fără receptori hormonali, extrem de metastatic și incurabil.

Folosind aceste sisteme model, cercetătorii de la Departamentul de Biochimie a Universității au descoperit un nou compus care poate bloca în mod specific interacțiunea acestei proteine ​​S100A4 cu ținta sa din interiorul celulei. 

Chimiștii de la universitate au creat apoi o substanță chimică mai simplă și l-au atașat unui „focos”. Acest focos stimulează mecanismul normal de distrugere a proteinelor celulare.

Compusul poate lucra acum la doze foarte mici pentru a opri proprietățile legate de răspândirea cancerului. Este de peste 20.000 de ori mai bun decât compusul original fără focos și aproape că nu are efecte secundare toxice, explică autorii studiului, conform news.liverpool.ac.uk.

Mai mult, cu ajutorul cercetătorilor din China, autorii studiului au arătat că acest compus poate opri și răspândirea unor cancere similare la șoareci, iar acest lucru sugerează că ar putea fi folosit ca tratament.

„Aceasta este o descoperire interesantă în cercetarea noastră. Acum sperăm să facem următorii pași și să repetăm acest studiu într-un grup mare de animale cu cancere metastatice similare, astfel încât eficacitatea și stabilitatea compușilor să poată fi investigate amănunțit și, dacă este necesar, îmbunătățite prin design și sinteze ulterioare, înainte de orice studii clinice”, a spus dr. Gemma Nixon, lector principal în chimie medicinală la Universitatea din Liverpool și unul dintre autorii principali ai proiectului. 

„Această proteină specială pe care o investigăm apare în multe tipuri de cancer diferite, ceea ce ar putea însemna că această abordare poate fi valabilă pentru multe alte tipuri de cancer care apar frecvent”, a conchis  dr. Gemma Nixon. 

Țările care se clasează în fruntea indicelui de dezvoltare umană sunt asociate cu rate mai mari de incidență a cancerului mamar, din cauza unei combinații de factori de risc reproductivi, hormonali și de stil de viață. 

Studiul poate fi citit aici: Biomolecules | Free Full-Text | Targeted Destruction of S100A4 Inhibits Metastasis of Triple Negative Breast Cancer Cells (www-mdpi-com.translate.goog)

×