x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Descoperire istorică în capitala Daciei Romane

Descoperire istorică în capitala Daciei Romane

de Monalise Hihn    |    31 Iul 2011   •   21:00
Descoperire istorică în capitala Daciei Romane

O fresca din secolul al II-lea d. Ch. a fost descoperita recent de arheologi in apropierea Templului palmirean din fosta capitala a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Bucuria descoperirii este umbrita de faptul ca Ministerul Culturii nu a alocat in acest an nici un leu pentru santierele arheologice din Romania.

Arheologii si voluntarii si-au platit toate cheltuielile, pentru ca statul se incurca in "stiinta". Coordonatorul echipei de arheologi de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, dr. Ioan Piso, a dezvaluit pentru Jurnalul National ca ministerul trebuia sa aloce pentru lucrarile din fosta capitala a Daciei Romane "importanta" suma de 50.000 de lei. N-a facut-o.

Piso spune ca, practic, nici un santier arheolo­gic din Romania nu functioneaza: "Fondurile alocate fiecarui santier sunt blocate. Inca nu este clar ce nereguli au fost descoperite la Ministerul Culturii in urma unui control al Curtii de Conturi, astfel ca noi nu am primit nici un leu in acest an. Mai mult, doua directii din minister, cea juridica si de finante, nu s-au putut intelege cum sa ii plateasca pe zilieri. Din aceste cauze, noi nu mai putem continua. Ni s-au promis in acest an 50.000 de lei. Am venit aici si am inceput cu voluntari, dar, din pacate, nu mai putem continua. In 6 august vom pleca de pe santier. Ministerul Culturii ne-a transmis ca totul se va rezolva in cateva saptamani. La ce ne foloseste?! Am mai putea lucra maximum o luna, pentru ca apoi nu ne va mai permite vremea. Am facut tot ceea ce am putut, dar voluntarii si-au epuizat resursele financiare si nu mai putem continua. Depunem armele! Am stat o luna pe cheltuiala noastra. Degeaba i-am adresat mi­nistrului nenumarate solicitari scrise. L-au rugat sa vina in zona si sa vada ce se intampla cu fosta capitala a Daciei Romane. In tot acest timp, la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei a fost amenajata o expozitie cu 13 milioane. De altfel, eu sunt in preaviz de la acea institutie, pentru ca am fost dat afara. Este a patra oara cand mi se intampla acest lucru".

Cu toate neajunsurile, arheologii si aproximativ 20 de studenti au reusit sa faca mai multe descoperiri. Una din­tre ele este o fresca romana dintr-o fosta locuinta a unui demnitar. Fresca prezinta scene din natura, flori. O alta parte, acoperita de tencuiala nu a putut fi deslusita. "Am facut mai multe descoperiri importante, prin­tre care una unica, la Sarmizegetusa: o fresca pastrata. De fapt, sunt peretii unei camere din locuinta unui demnitar roman care a trait in secolul al II-lea, acoperiti de fresca, si ea a fost acoperita de o alta tencuiala si asa s-a conservat. In mod sigur e locuinta unui demnitar deoarece avea aduc­tiune la apa, nu oricine in vremurile acelea isi permitea acest lux", a de­clarat coordonatorul echipei de arheologi, dr. Ioan Piso.

Pe de alta parte, doar cinci la suta din fosta capitala a Daciei Romane a fost scoasa la lu­mina. Dr. Ioan Piso spune ca, din pa­cate, ultimele investitii in zona au fost facute de Ion Caramitru, care in calitate de ministru al Culturii, a achizitionat 16 hectare de teren in zona. Pe de alta parte, Piso adauga ca lucrarile ar trebui sa continue la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: "Este pacat ca doar cinci la suta din fosta capitala a Daciei Romane a fost descoperita. Se pot distruge vestigii importante daca nu se vor aloca fonduri pentru continuarea lucrarilor. Mai este de descoperit totul". In acelasi timp, in jurul fostei capitale a Daciei Romane, satenii isi cultiva, nestingheriti, cartofii, pentru ca multe terenuri au fost retrocedate fostilor proprietari.

×