x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Desface probleme, dar si face

Desface probleme, dar si face

31 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Daniel Moldovan a scris prima sa carte, o culegere de matematica, la doar 13 ani. Copilaria si adolescenta si le-a petrecut baiatul printre problemele de matematica. Adolescentul isi doreste sa lucreze in cercetare, dar este constient ca asteptarile sale vor fi cel mai bine implinite undeva in afara tarii.
DORU COBUZ

Curtea Liceului "Nicolae Balcescu" din Cluj este inca amortita. Nu s-a dat prima pauza a zilei, iar femeia gardian verifica portile. Pentru a nu iesi elevii din curte neobservati de privirea sa. Tonele de ciment ale gardului, peretilor si terenului pe care cinci elevi bat mingea lucesc in soarele diminetii. Suna de pauza si intre peretii liceului zgomotele se intensifica.

Printre elevii care apar ca de niciunde se strecoara timid un adolescent cu ochii verzi si parul dezordonat. Este imbracat modest si zambeste timid cand saluta vreun profesor interesat de ce mai face. Daniel Arnold Moldovan are 18 ani si un CV redactat pe trei pagini, fara exces de detalii. La opt ani a fost supus unui test de inteligenta si de atunci i-a ramas faima ca ar avea un IQ de 200. Acesta nu este insa un motiv pentru Daniel de a fi mai putin modest.

Redactor-sef la "Mate"

La trei ani facea deja calcule matematice, un fapt ce a atras atentia. Primul concurs de matematica, Daniel l-a castigat in clasa a III-a. Patru ani mai tarziu, a scris prima carte - "Culegere de probleme de matematica pentru clasele V-VI".

In clasa a IX-a, Daniel a participat la selectia pentru cursurile "Colegiului Pro" pe care le-a urmat vreme de trei ani. Una dintre probe a constat intr-o problema de geometrie in spatiu si a trebuit sa stabileasca un sir de relatii intre mai multe elementele. El a identificat 60 de astfel de variante, fata de cinci, sase identificate in mod normal.

Marea deosebire insa intre un elev care exceleaza la matematica si Daniel este aceea ca el a conceput singur exercitii si probleme. "Nu poti sa faci ceva fara sa acumulezi. Poti sa fii foarte bun la rezolvat, dar ce s-ar intampla daca toti ne-am multumi sa gasim raspunsuri la probleme deja create?", explica tanarul motivul pentru care s-a apucat la 13 ani de o astfel de munca. A mai scris doua carti de teorie si exercitii despre triunghi si numerele complexe. Este coautor al unei culegeri de probleme pentru clasa a VI-a si a facut parte din redactia a trei reviste de matematica, alaturi de profesori universitari si matematicieni recunoscuti.

Explica el ca lipsa banilor este un mare obstacol in fata unor astfel de initiative, iar pretul de vanzare trebuie sa fie sub nivelul costurilor de productie pentru a fi accesibile elevilor interesati sa cumpere astfel de reviste.

Olimpic in serie

De la inceputul toamnei si pana la sfarsitul anului scolar, adolescentul isi petrece timpul intre concursuri. "Trebuie sa fii tot timpul pregatit", spune micul matematician.

De patru ani face parte din lotul national largit de olimpici, dar probabil ca daca ar fi invatat in Bucuresti, cu profesorii care pregatesc subiectele si corecteaza lucrarile participantilor la faza nationala a olimpiadei, ar fi avut rezultate si mai bune.

Daniel Moldovan este un tanar care se deosebeste de colegii lui, despre care spune ca sunt "relaxati". Pentru el timpul este important. Programul lui este rigid, iar el incearca sa nu-si iroseasca timpul sau energia. "Nu-mi plac povestile", ii scapa o autocaracterizare. Chiar si sedintele de inot pe care le-a facut in ultimul timp au o explicatie foarte clara: nu facea miscare si de aceea era gras. Mai mult decat isi dorea.

Rezultatul conteaza

Pe langa materia scolara, studiaza matematici superioare nivelului de pregatire al clasei a XII-a. Numerele complexe sau matematica discreta sunt subiectele de discutie care ii inhiba timiditatea. Aceste domenii ale stiinte au aplicabilitate in informatica, un motiv in plus sa-i placa lui Daniel.

De multe ori, baiatul se opreste din lucru incantat de abordarile si rezultatele obtinute. Incantarile micilor sale descoperiri sunt naruite insa de profesorii carora le arata. Prea putine lucruri sunt noi in matematica, dar Daniel persevereaza. Lucreaza ore intregi la matematica si face deosebiri intre probleme. Cel mai mult ii plac cele "elegante". Explica aceasta preferinta: "Trebuie sa fie pline de idei, sa se poata continua, sa se deschida spre noi generalizari si sa aiba un rezultat material important, care sa poata fi aplicat".

Prefera matematica discreta

Matematica discreta este o noua tema de cercetare in toata lumea si de aceea ii place lui Daniel. Se simte atras de domenii unde mai sunt lucruri de facut si de descoperit. O ramura a acestei discipline studiaza acum pentru urmatoarea carte pe care vrea sa o publice: combinatorica. Munceste deja de cateva luni la acest proiect si nu stie cand va termina. Si-a propus sa scrie 1.000 de pagini, structurate pe trei niveluri de dificultate si sa prezinte atat capitole de teorie, cat si de exercitii si probleme. "Sunt fericit pentru ca fac ceva ce imi place", spune adolescentul.

Matematica, informatica sunt cele doua lucruri care ii aduc micile bucurii ale zilei, dar Daniel marturiseste ca, daca nu ar fi fost atat de atras de matematica, i-ar fi placut sa faca medicina. Ii place biologia, dar marturiseste ca profesoarei Claudia Vlaica ii datoareaza aceasta pasiune. "Imi place sa stiu despre corpul uman, despre ce ii afecteaza si ce ii face bine... Daca noi nu ne ajutam, cine sa ne ajute?", incearca adolescentul sa disimuleze importanta marturisirii.

"Nu am timp pentru o prietena"

Berta Emese l-a crescut singura pe Daniel inca de cand el avea un an. Tatal sau a divortat, iar mama a ramas singura persoana din viata lui pe care se poate baza. Cifrele si teoremele sunt prietenii cei mai apropiati ai lui Daniel. Oamenii sunt schimbatori. Povesteste ca cei mai multi dintre cei pe care ii cunoaste pe la concursuri si olimpiade isi schimba radical atitudinea dupa ce afla rezultatele probelor. "Toti sunt prieteni cu tine pana vad ca ai rezultate mai bune decat ei".

"Nu am timp pentru o prietena" explica adolescentul. Timiditatea sa este insa o scuza la fel de buna. Lucreaza in fiecare zi macar doua-trei ore la matematica in afara cursurilor de la scoala. Mai sunt concursurile, conferintele, lucrul la o alta carte... Iar acum pregateste examenul de Bacalaureat.

Mintea adolescentului calculeaza posibilitatile viitorului. Anul acesta se va inscrie la facultatile de Matematica si Informatica. Vrea sa frecventeze cele doua specializari in paralel, dar daca nu va reusi sa se descurce cu toate cursurile, va alege totusi matematica. "E inflatie de programatori pe piata", comenteaza Daniel. Visul lui este sa lucreze in cercetare. Adolescentul este constient insa de lipsurile materiale ale cercetarii romanesti si isi face calculele pentru a lucra in afara tarii. "Am discutat deja cu mama si ea este de acord. Atat doar ca nu am sa ma duc undeva doar pentru bani, dar sa se faca si cercetare de calitate".

O creativitate deosebita

Profesorul Teodor Poenaru a inteles repede ca tanarul matematician are calitati deosebite. Intalnirea dascalului cu elevul sau s-a petrecut in urma cu sase ani. Profesorul a organizat un concurs de matematica, pentru elevii din clasele a V-a si a VI-a. Scoala la care invata Daniel nu a fost invitata. Competitia se desfasura intre scolile recunoscute pentru rezultatele obtinute de elevi la matematica. Ioan Balan, profesorul din gimnaziu de matematica al lui Daniel a citit in ziar informatii despre concursul "Ioan Stoian" si l-a cautat pe Teodor Poenaru. Daniel a fost inscris in cele din urma in concurs. Daniel Moldovan a castigat premiul I si profesorul Poenaru a inteles ca baiatul are calitati deosebite: "In 30 de ani de cariera eu nu am mai intalnit un elev ca el". Profesorul l-a convins pe baiat sa se inscrie la Liceul "Nicolae Balcescu" si in cei patru ani i-a urmarit progresele. Nu stie exact sa spuna care este partea din matematica la care se descurca cel mai bine baiatul, dar un anume ??? l-a vazut profesorul la elev: "Daniel are o creativitate deosebita pentru matematica, un lucru foarte bun pe care noi nu il putem cere de la elevii nostri. Cand am organizat anul acesta concursul "Ioan Stoian" l-am pus sa faca un subiect".

O logica foarte buna

Cand pleaca de la scoala, Daniel Moldovan se duce intr-o biblioteca sau la Facultatea de Matematica a Universitatii "Babes-Bolyai" pentru a-si cauta carti sau a cere ajutorul cate unui cadru didactic.

Profesorul universitar Dorel Duca, din cadrul catedrei de Analiza Matematica, este unul dintre cei pe care Daniel ii iscodeste curios. Dorel Duca a facut pregatire cu Daniel si ceilalti olimpici ai Clujului, iar baiatul foloseste orice prilej pentru a fi in apropierea profesorului. Acesta verifica lucrarile pe care adolescentul vrea sa le publice, il ajuta cand are probleme in rezolvarea unei probleme sau imprumuta carti de la biblioteca facultatii, pentru ca Daniel nu are legitimatie. "Intotdeauna mi le aduce cu o zi inainte de a expira termenul de imprumut pentru a nu fi probleme", povesteste profesorul Duca. "A participat de trei ori la o conferinta de Didactica matematicii pe care eu o organizez si chiar si-a prezentat cateva rezultate. Foarte frumoase pentru nivelul si varsta sa". La nivelul de pregatire este bun, o logica foate buna, putere de munca, foarte respectuos

Dificultati relative

Problemele cu numere complexe sunt preferatele lui Daniel Moldovan. A scris pentru Jurnalul National pe tabla o problema de o dificultate medie chiar si pentru un olimpic. Daniel incearca sa explice ceea ce putini pot intelege: "Problema consta in evaluarea produsului diferentelor radacinilor de ordinul nal unitatilor luate cate doua."

Operatiile matematice de pe tabla suficiente pentru a lasa cu ochii in soare pe cei mai multi dintre noi sunt un exercitiu obisnuit pentru Daniel. Mai greu i se pare exercitiul de la 6 iunie, la indemana oricui. "Nu stiu cu cine am sa votez", spune tanarul.

CV - Daniel Arnold Moldovan

  • nascut la 29 iulie 1985, Cluj-Napoca

  • elev clasa a XII-a Liceul Teoretic "Nicolae Balcescu"

  • Premiul III la Olimpiada Balcanica de Matematica, iunie 1999

  • "Culegere de probleme de matematica pentru clasele V-VI", mai 2000

  • "Principiile de baza ale geometriei triunghiului", martie 2001

  • "Culegere de probleme pentru clasa a V-a", coautor, august 2001

  • "Teoreme si probleme alese cu numere complexe", februarie 2002

  • redactor-sef al revistei "Mathematica Nova" (noiembrie 2001) si "Mate" (ianuarie 2002)

  • membru al Fundatiei nationale "Henri Coanda" de sprijinire a tinerilor superdotati

  • membru al Lotului largit de matematica a Romaniei.

    SUMAR EDITIE DE COLECTIE

    Copii geniali ai Romaniei

    Livada cu o mie de glasuri

    Ca un luceafar "a stralucit si a cazut"

    Desface probleme, dar si face

    Ana: matematica pura

    Tabla de sah este toata lumea lui

    Poetesa care vrea sa scoata Valea Jiului la lumina

    Copilaria ca antidot

    Micul Yehudi Menuhin, un fenomen al viorii

    Micul Pavarotti renunta la scena pentru altar

    Urmasele lui Picasso

    Olimpiada de informatica, viza de Statele Unite

    Programatorii mileniului

    Doi liceeni au reusit sa modifice manualele

    "Talentul se mosteneste din generatie in generatie"
  • ×
    Subiecte în articol: special profesorul probleme matematica