x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Deși a promis că o va preda CNSAS, Cătălin Predoiu dă arhiva SIPA pe mâna lui Vasile Dîncu

Deși a promis că o va preda CNSAS, Cătălin Predoiu dă arhiva SIPA pe mâna lui Vasile Dîncu

de Ion Alexandru43    |    19 Oct 2022   •   07:50
Deși a promis că o va preda CNSAS, Cătălin Predoiu dă arhiva SIPA pe mâna lui Vasile Dîncu

Guvernul României a autorizat, prin Hotărâre, ca pe durata desfășurării lucrărilor de modernizare și de consolidare a sediului central al Administrației Naționale a Penitenciarelor – operațiune care este derulată cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții – să mute arhiva SIPA, aparținând fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție.

 

 Arhiva SIPA, vizând dosarele magistraților, se află în prezent în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor și urmează să fie predată, sub cheie, Ministerului Apărării Naționale, într-un depozit din Pitești.

Arhiva SIPA va fi mutată într-un spațiu de 120 de metri pătrați, pus la dispoziție de MApN, amplasat în incinta Depozitului Central de Arhivă al Arhivelor Militare Naționale Române, cu sediul în Pitești, județul Argeș, conform actului administrativ adoptat de Executiv. Iar pentru mutarea temporară a sensibilelor documente, Guvernul a înființat o comisie specială. Această comisie va constitui coletele ce conțin unitățile arhivistice, registre, condici, precum și alte documente și informații aflate în spațiul în care este depozitată, în prezent, arhiva SIPA, va supraveghea manipularea acestor colete și încărcarea și descărcarea în mijloacele de transport, deplasarea lor către Depozitul Armatei de la Pitești și depozitarea în noul spațiu.

Această comisie specială va fi compusă  din cinci angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, unul dintre aceștia având și calitatea de președinte al comisiei, iar altul asigurând activitatea de secretar.

 

Cei care fac parte din comisie nu se mai ocupă de altceva

 

Directorul general al ANP este cel care numește, prin decizie, componența comisiei, iar persoanele desemnate în comisie trebuie să aibă, potrivit legii, certificat de securitate sau, după caz, autorizație de acces la informații clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanță deosebită. 

Conform HG-ului citat, comisia este convocată la prima sa ședință de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Procedura de lucru a comisiei se aprobă prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, la propunerea președintelui comisiei. În perioada desfășurării activității în cadrul comisiei, membrii acesteia sunt degrevați de alte sarcini de serviciu.

Mai departe, documentul citat precizează că la activitatea de desigilare a spațiului în care se află depozitată arhiva SIPA va participa și un reprezentant al Ministerului Justiției, desemnat prin ordin al ministrului Cătălin Predoiu. „Activitatea comisiei se desfășoară cu respectarea prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate (...), precum și a celorlalte reglementări în materia protecției informațiilor clasificate”, se mai arată în Hotărârea de Guvern.

 

Spațiul va fi eliberat în caz de stare de urgență, asediu sau război

 

După depozitarea arhivei în noul spațiu din incinta Depozitului Central de Arhivă al Arhivelor Militare Naționale Române, un reprezentant al Ministerului Justiției, desemnat prin ordin al lui Cătălin Predoiu, și un reprezentant al MApN sigilează incinta.

Interesant este că Ministerul Justiției va fi obligat să elibereze spațiul temporar în care urmează să fie depozitată arhiva SIPA nu doar la finalizarea lucrărilor de modernizare și de consolidare ale sediului ANP, ci și „în termen de 30 de zile de la data cererii Ministerului Apărării Naționale, motivată de declararea, conform legii, a stării de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, ori de înființarea de noi unități, redislocarea sau reorganizarea acestora”.

O altă prevedere a HG-ului citat este aceea că în spațiul de depozitare a arhivei SIPA au acces reprezentanții Ministerului Justiției, ai ANP și ai MApN, „în vederea desfășurării unor intervenții și reparații de urgență ori în cazul producerii unor incendii, cutremure, inundații, alte calamități naturale sau în cazul altor situații de forță majoră. Condițiile de acces în acest spațiu de depozitare se stabilesc prin plan de măsuri încheiat de Ministerul Justiției și Ministerul Apărării Naționale, prin structurile de specialitate din subordine”.

Încă de acum doi ani, ministrul Justiției promitea o lege pentru cercetarea documentelor

 

În primăvara anului 2019, CNSAS a anunțat că vrea demararea procedurilor pentru preluarea Arhivei SIPA. Urma să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Justiției și ai SRI, pentru preluarea tuturor documentelor, dar și a dosarelor care făceau referire la relația dintre judecători și procurori cu fosta Securitate. CNSAS avea în plan să realizeze mai multe studii referitoare la situația magistraților din evidențele Securității, dar și la cazurile de ofiţeri ai fostei Securităţi pentru care era asigurată intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fără admitere. 

Reamintim că SIPA, serviciul secret al Ministerului Justiției, avea ca obiect de activitate colectarea de la deținuți a unor informații privind actele de corupţie din mediul penitenciar, însă în timp s-a dovedit că se ocupa de o sferă mult mai largă de fapte care-i vizau pe judecători, procurori, grefieri, poliţişti şi avocaţi.

La începutul anului 2020, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunța că a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru instituirea unor măsuri referitoare la arhiva SIPA, despre care declara că „a fost o problemă extrem de discutată și disputată în ultimii 10-15 ani. A fost înființată chiar și o comisie parlamentară care să studieze subiectul. Sunt un ministru care nu a pus «piciorul» în această arhivă, nici măcar pentru a schimba un bec, deci pot vorbi de pe poziții obiective și fără parti-pris-uri despre acest subiect”. Acel proiect de lege ar fi trebuit să permită studierea arhivei de către CNSAS. „Cred că în felul acesta se pot cerceta toate posibilele abuzuri ale justiției staliniste și comuniste de către cercetători. (…) Știu că generațiile mai tinere nu cunosc în detaliu și pe propria piele ce a însemnat stânga totalitară în România, stalinismul, marxismul și comunismul”, spunea, atunci, Predoiu. Deocamdată, planul a rămas doar la nivel de declarație, întrucât arhiva este mutată, sub pază, în curtea MApN.

×
Subiecte în articol: catalin predoiu