x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Deşteaptă-te, române!"

"Deşteaptă-te, române!"

de Carmen Anghel    |    08 Noi 2010   •   00:00
"Deşteaptă-te, române!"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Ateneul Român. Poetul este în holul Ateneului. Aşteaptă să vină lumea în vizită. Ciudat, dar astăzi, Poetul nici nu cântă, nici nu recită. "Vulcanul" tace. Şi oamenii vin încetişor, se apropie de el şi-i dăruiesc fiecare ce poa­te: un zâmbet amar, două-trei vor­be, o floare sau două sau un bu­chet. O lacrimă. Poetul le primeşte tă­cut. Pentru prima dată nu are replică.

Ba da! Ba da! Tocmai aceasta este replica: şuvoiul de oameni, care curge necontenit de trei zile; oamenii aceştia simpli sau intelectuali, politicieni sau artişti, oamenii aceştia constituie replica sa.

Da, maestre! Şi florile acestea atât de multe, de parcă Dumnezeu le-a adunat pe toate astăzi, apoi şi-a scuturat poalele şi le-a trimis să-ţi facă frumos. Să pleci călcând pe covor de flori. Şi  ziua aceasta, din toamna aceasta târzie, cu soare blând...

Ştiu sigur că vă pare rău că plecaţi. Cât aţi mai fi avut de scris, cât aţi mai fi avut de iubit Ţara aceasta, şi Neamul acesta, care au nevoie de multă iubire ca să le fie bine!
Vin oameni din ce în ce mai mulţi, din oraş, din ţară, din alte zări,  cu flori, cu lacrimi, cu mesaje. Cum i-aţi mai îmbrăţişa pe toţi. Sau, ca să fac o glumă, să mi se usuce şi mie lacrima puţin, cum i-aţi mai strânge pe un stadion şi  i-aţi pune să cânte!  

Lângă dumneavoastră stă fami­lia. Andrei, cu  tricolorul în dreptul inimii. Sufletul lor calcă pe cioburi încinse. Primesc condoleanţe, pri­mesc îmbrăţişări. Maestre, este prea multă linişte aici!

Am promis că nu am să fac o listă a celor (a personalităţilor) care au venit să vă spună adio. Era normal, era o datorie de onoare. Dacă nu pentru omul politic, pentru Omul-Poet. Pentru că le lăsaţi comoara aceasta în urmă: să-i poată spună Ţării "te iubesc" citind o poezie de-a dumneavoastră.  Am să notez, însă, aşa: "A fost un nonconformist, un re­vol­tat, a fost liderul generaţiei lui de mari creatori printre care s-au numărat Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi Ion Alexandru. A generat cultură." A spus-o fostul preşedinte Ion Iliescu. Şi am să mai adaug momentul când aţi plecat din Ateneul Român, pe sub bolta de flori, în aplauzele miilor de admiratori,  iar galeria Universităţii Craiova, echipa dumneavoastră de suflet, şi-a luat la revedere bărbăteşte: "Păunescu! Nu te vom uita!" şi ţi-au cântat maestre "Oltenia, Eterna Terra-Nova...", imnul scris de dumneavoastră cu dragoste.  

Dar de bătrâna aceea  care striga cu durere în glas că Bucovina vă iubeşte şi vă aşteaptă nu v-a fost milă?

Oare  câte lacrimi de bucurie v-ar fi curs maestre, dacă i-aţi fi auzit pe românii adunaţi să vă petreacă unindu-şi glasurile şi interpretând "Deşteaptă-te, române!"?!

Maestre, să nu vă supăraţi dacă vi se pare că pe undeva am fost mai patetică. Uitaţi, am să închei într-un stil mai jurnalistic: de la Ateneul Român, sicriul cu trupul neînsufleţit al poetului a fost dus la Biserica Boteanu, iar slujba a fost ţinută de un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal. A fost citit şi mesajul de condoleanţe al PreaFeri­citului Daniel, patriarhul României, un mesaj de susţinere pentru familia îndurerată. O mare de oameni a aşteptat încă de dimineaţă la biserică, pentru a-i adu­ce un ultim omagiu poetului Adrian Păunescu. Adio, ma­es­tre, Dumnezeu să vă odihnească!

×
Subiecte în articol: special