x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Intrarea în școli, ca pe aeroport. AUR propune instalarea detectoarelor de droguri, arme și explozibili

Intrarea în școli, ca pe aeroport. AUR propune instalarea detectoarelor de droguri, arme și explozibili

de Monica Cosac    |    13 Apr 2023   •   13:28
Intrarea în școli, ca pe aeroport. AUR propune instalarea detectoarelor de droguri, arme și explozibili

După ce, în urmă cu câteva luni, a propus introducerea uniformei obligatorii ca măsură de siguranță în școli, liderul AUR a mai găsit o metodă prin care să-i protejeze pe copii și profesori: instalarea în unitățile de învățământ a unor sisteme de detectare a substanțelor, armelor și explozibililor, așa cum există pe aeroporturi.

 

 Măsura va fi obligatorie pentru școlile și liceele în care au fost înregistrate trei sesizări privind săvârșirea unor fapte care să aducă atingere siguranței sociale, potrivit unui nou proiect de lege pus în dezbatere la Parlament.

 

Propunerea legislativă vizează modificarea și completarea Legii nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ și este susținută de peste 20 de parlamentari AUR, în frunte cu liderul formațiunii politice, George Simion. 

Potrivit acestora, în contextul în care, în repetate rânduri, au fost aduse la cunoștința opiniei publice fapte reprobabile și acțiuni volente, generatoare de pericole sociale, îndreptate atât împotriva elevilor, cât și împotriva cadrelor didactice, sunt necesare reglementări noi care să permită adoptarea unor măsuri mai ferme pentru a asigura protecția și securitatea tuturor celor care își desfășoară activitatea sau care se află în incinta grădinițelor, școlilor și liceelor. 

Este inadmisibil să mai fie tolerate cazuri ca acela de la „Ion Creangă”

„Unul dintre cazurile cele mai recente, îndelung mediatizat, a fost cel de la Liceul Ion Creangă, când un cadru didactic a fost atacat și rănit în zona gâtului cu un cuțit, de către un elev de clasa a X-a, iritat de faptul că urma să răspundă unui test de evaluare neanunțat. Asemenea cazuri sunt de o gravitate uriașă și considerăm că este inadmisibil să mai fie practic tolerate prin neadoptarea unor măsuri proporționale cu pericolul social pe care îl reprezintă”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Conform legislației în vigoare, consiliile județene, CGMB și consiliile locale alocă resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor unităților de învățământ, pentru iluminat și pentru alte măsuri prin care crește siguranța unităților școlare, la solicitarea consiliului de administrație al unităților școlare. 

Astfel că parlamentarii AUR propun „reglementarea expresă a anumitor măsuri ce pot fi luate pentru sporirea siguranței în grădinițe, școli și licee”. Mai exact, posibilitatea de a instala „sisteme de detectare a substanțelor, armelor explozibililor sau a materialelor de orice natură care pot provoca o pagubă”. 

Decizia, luată de profesori

Necesitatea instalării acestor scanere va fi stabilită de către consiliului profesoral din fiecare școală. Practic, profesorii vor întocmi un raport privind situația din unitatea de învățământ, pe care îl vor trimite Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), respectiv DGPMB, în Capitală.

Polițiștii vor stabili ce fel de sistem este necesar, din cele de mai sus, iar banii pentru implementarea acestor măsuri vor fi alocați de consiliile locale. 

În unele situații, instalarea detectoarelor este obligatorie

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că instalarea aparaturii nu mai este opțională, ci obligatorie în anumite situații. 

Mai exact, „atunci când la nivelul unității de învățământ sunt înregistrate cel puțin trei sesizări în legătură cu săvârșirea unor fapte care aduc atingere siguranței din interiorul unității de învățământ sau cu existența unui risc ca asemenea fapte să fie săvârșite”.

Totodată, sistemele de detectare vor fi instalate în mod obligatoriu în școlile în care a fost săvârșită cu intenție sau praeterintenție (formă de vinovăție prin care făptuitorul săvârșește o faptă cu intenție și produce un rezultat mai grav decât cel urmărit – n.r.) „una dintre faptele incriminate ca infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății, contra libertății, contra libertății și integrității sexuale” sau când există pericolul săvârșirii unei asemenea fapte, chiar și în lipsa înregistrării unei sesizări la nivelul școlii respective. 

Polițiștii, în permanență în școli

Proiectul de lege prevede, de asemenea, completarea Legii 155/2010 a poliției locale, și prin stipularea expresă a faptului că ordinea publică din interiorul școlilor va fi asigurată de un efectiv de polițiști din cadrul Biroului de Siguranță Școlară, în funcție de numărul de elevi înscriși în fiecare unitate de învățământ. 

 

Propunerea parlamentarilor AUR vine în plin scandal al înființării camerelor de pedeapsă „pentru liniștirea elevilor” problematici. Profesorii au propus, de asemenea, reintroducerea exmatriculării elevilor, interzicerea utilizării telefoanelor mobile pe durata cursurilor, amendarea părinților pentru faptele comise de către copiii lor în școală și instalarea de camere video în sălile de clasă.

×