Peste 300 de familii din oraşul arădean Lipova sunt pe cale să pornească o revoluţie, din cauză că trebuie să plătească impozite pentru terenuri care le aparţin, dar sunt exploatate abuziv de două firme cu o activitate cel puţin dubioasă.
Oamenii sunt simpli agricultori şi îşi plătesc la zi impozitele pe teren. Sumele nu sunt deloc de neglijat: între 90 şi 100 de lei noi pentru fiecare hectar, cu toate că nu au acces pe propriul teren. Administratorul celor două firme care au pomii le-a interzis să se apropie sub orice chip de zonă. Mai mult, pentru aceste livezi de pomi fructiferi, cele două firme beneficiază de subvenţii agricole de milioane de lei. Situaţia, extrem de încurcată, a ajuns în atenţia Corpului de Control al primului-ministru.
Principalii artizani ai deturnării de fonduri sunt un anume Valer Pop, autointitulat latifundiar peste livezile în cauză, şi fostul secretar al Primăriei Lipova, Corina Pop, care nu este deţine această funcţie din februarie anul acesta. Actualmente, Corina Pop lucrează la Serviciul de Evidenţa Populaţiei, fiind mutată din cauză că împotriva ei era începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu.
Cercetarea penală a început încă din 2006, însă începerea urmăririi penale a fost tergiversată până în iunie 2008, mulţumită propriului tată, care este procuror. Fostul primar a fost şi el cercetat în acelaşi dosar pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei din cauza adeverinţelor false de fond funciar pentru cele două firme conduse de Valer Pop. Fostul primar a evitat însă orice dialog legat de această situaţie creată în timpul mandatului său. Miza obţinerii de bani de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură - APIA este una foarte simplă: subvenţia la pomi fructiferi este mult mai mare decât la alte culturi, ajungând la aproape 200 euro/ha.
IMPOZIT PE PROPRIETATE LIPSĂ
La Primăria din Lipova vin zeci de oameni revoltaţi că trebuie să plătească impozite pe diverse loturi de teren din livada fostului Comfruct. Livada a devenit o atracţie pentru potenţialul de pomi fructiferi şi de materie primă pentru cazanele de ţuică, lupta ascuţindu-se în momentul în care APIA a început să acorde şi subvenţii substanţiale pentru pomi fructiferi. Comfruct SA, devenită de mult istorie, a fost firma care a preluat în 1994 aceste livezi de la fostul CAP. La Comfruct erau asociaţi Fondul Proprietăţii de Stat, Fondul Proprietăţii Private şi Societatea de Investiţii Financiare Banat - Crişana.
Prima inginerie s-a făcut în 2005, când firma a dat faliment, peste 200 de hectare dispărând din proprietatea acesteia. În acel an, ingineria funciară a fost oblăduită de fostul prefect de Arad, Dănuţ Vasile Ungureanu, afacerea cu pământ fiind derulată cu acordul tacit al Comisiei judeţene de fond funciar. Practic, un act de control din 2005 al Corpului de Control al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) demonstrează că la nivelul comisiei locale Lipova şi cu aprobarea comisiei judeţene de fond funciar, la Lipova s-a făcut un transfer ilegal de teren din patrimoniul ADS către comisia locală, care a văduvit Comfruct de peste 200 de hectare de teren.
Documentul Corpului de Control al ADS demonstrează cum o firmă care a concesionat de la ADS un teren pe 49 de ani l-a pierdut prin manevre oculte. La lichidarea societăţii Comfruct din Lipova, firma bucureşteană SC Rogvaiv Comimpex SRL a achiziţionat de la lichidator o livadă în suprafaţă de 213 hectare pentru care a plătit în 2000 un miliard de lei vechi plus TVA.
Conform unei expertize, în urma lucrărilor efectuate de noul proprietar, valoarea livezii se ridica la 18,75 miliarde de lei. Cum terenul de sub plantaţie era al statului, prin contract de concesiune, firma l-a concesionat de la ADS pe 49 de ani. Nu a fost însă suficient pentru a avea şi siguranţa utilizării terenului. La finele lui 2003, firma bucureşteană a fost atenţionată că terenul este revendicat de Comisia locală Lipova, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate al cetăţenilor din localitate.
Ulterior, ADS a mai anunţat că nu a acceptat propunerea Comisiei locale, propunând un alt amplasament, care nu a fost însă acceptat. Însă, urmare a unei adrese a Comisiei judeţene de la jumătatea lui decembrie 2003, ADS a predat Comisiei locale Lipova suprafaţa totală de 1.180 de hectare, în care erau incluse şi cele 213 ha luate deja de Rogvaiv.
PĂMÂNTUL OAMENILOR, POMII "MOŞIERILOR"
Oamenii din Lipova au fost ulterior puşi în posesie pe loturi de teren din cele peste 1.000 de hectare, dar recolta de fructe şi subvenţiile în bani şi motorină se scurg de aproape nouă ani în conturile firmelor Rogvaiv şi Marida Intermed. Localnicii s-au revoltat pentru că nu se pot bucura de terenul primit legal, motiv pentru care actuala conducere a Primăriei încearcă să repare situaţia în favoarea celor 301 plătitori de impozit pe terenul livezilor.
Interesant este faptul că atât APIA Lipova, cât şi APIA Arad refuză dialogul cu oficialii Primăriei. "Adeverinţele eliberate de fostul secretar s-au dovedit a fi false. A semnat în locul primarului. S-a creat un mare prejudiciu, şi acum situaţia este cât se poate de complicată. În februarie 2009, am cerut oficial APIA Arad subvenţiile acordate celor două firme între 2004 şi 2008. Cu toate acestea, am primit doar o informare pentru anul 2006 şi nu ni s-a comunicat oficial sumele primite de firmele în cauză. Ne-au răspuns că banii s-au acordat în baza actelor prevăzute de lege, chiar dacă adeverinţele agricole au fost falsificate", a declarat secretarul Primăriei Lipova, Bianca Barna.
Anul acesta, după nume-roase plângeri făcute împotriva "caracatiţei", au început intimidările. Cea mai flagrantă a fost ridicarea unor documente oficiale din sediul Primăriei de nişte poliţişti la ordinul prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, Victor Giura, fără a avea o ordonanţă oficială pentru a face acest lucru sau orice altă împuternicire. Mai mult, Victor Giura este chiar tatăl Corinei Pop, fostul secretar al Primăriei, care a semnat şi emis adeverinţele false ce au îmbogăţit cele două firme din bani publici.
Şeful Poliţiei Lipova, comisarul Dumitru Muşat, spune că oamenii săi au intrat în Primărie la ordinul prim-procurorului: "Dacă îmi arătaţi memoriul făcut de Primărie către primul-ministru şi către ministrul de Interne, atunci vă spun eu toate dedesubturile". Dar, latifundiarul Valer Pop a îngrădit proprietăţile şi îi goneşte cu Poliţia. Localnicii ameninţă că nu vor mai plăti impozitele pentru terenurile şi veniturile obţinute de aceste firme, sume deloc de neglijat, până nu se rezolvă situaţia. Suprafaţa de teren pentru care există neclarităţi este de aproximativ 1.048 de hectare pe care se află şi plantaţia de pomi.
PREJUDICIUL E ÎN CEAŢĂ
În această lună, situaţia explozivă de la Lipova a ajuns în atenţia premierului Emil Boc, a ministrului de Interne, Dan Nica, precum şi a Prefecturii Arad. Corpul mixt de control a fost atât la Primăria din oraş, cât şi la livada buclucaşă şi va trebui să lămurească felul în care fostul secretar, Corina Pop, a eliberat adeverinţele prin care cele două firme au primit de la APIA subvenţii în ultimii ani. Împotriva trio-ului Corina Pop, Viorel Popina, fostul primar, şi Valer Pop au fost declanşate cercetări şi s-au deschis dosare penale de-a lungul timpului. Previzibil, cei trei au primit neînceperea urmăririi penale, iar Corina Pop a primit doar o amendă administrativă de 1.000 de lei. Cel mai grav este că nu s-a stabilit încă sumă cu care a fost prejudiciat statul prin plăţile făcute de APIA celor două firme în baza acestor adeverinţe false.
APIA A DAT GENEROS BANI UNEI FIRME ÎN STARE DE INSOLVENŢĂ
Abuzul a fost posibil prin următoarea şmecherie. Fosta secretară Corina Pop nu a completat încă din anul 2006 registrele agricole, ba, mai mult, a emis un număr necunoscut de adeverinţe de fond funciar în numele primarului.
Cu aceste adeverinţe, Valer Pop a reuşit să primească subvenţii de miliarde de lei vechi. Conform APIA Bucureşti, Marida Intermed a primit aproape trei miliarde de lei vechi pentru 748 ha cu pomi fructiferi sub formă de bonuri valorice pentru achiziţionarea de resurse materiale, îngrăşăminte chimice, pesticide, motorină, iar Rogvaiv Comimpex a primit pentru 415,45 ha cu pomi fructiferi aproape 1,7 miliarde de lei vechi pentru aceleaşi achiziţii. Asta în condiţiile în care sumele au fost primite în baza unor adeverinţe semnate în fals, care sunt probe în mai multe dosare penale.
Cel mai interesant lucru este faptul că APIA a recunocut că a dat celor două firme subvenţii inclusiv pentru anul 2008, deşi, conform actelor de la Registrul Comerţului, Rogvaiv Comimpex se află în stare de insolvenţă încă din 2003. În ceea ce priveşte cealaltă firmă a lui Valer Pop, cea care a preluat de la Rogvaiv porţiuni din livadă, este greu de localizat, patronul schimbând foarte des sediul atât în acte, cât şi în realitate. Mai mult, documentul de la APIA Bucureşti relevă că cele două firme au primit subvenţii pentru suprafeţe mai mari decât cele pentru care există adeverinţe eliberate în anii trecuţi de fata prim-procurorului de la Lipova.
Citește pe Antena3.ro