x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastrele naturale au lăsat în urmă peste 70.000 de morți și pagube economice imense. 400 catastrofe au lovit omenirea în 2023

Dezastrele naturale au lăsat în urmă peste 70.000 de morți și pagube economice imense. 400 catastrofe au lovit omenirea în 2023

de Adrian Stoica    |    29 Feb 2024   •   08:20
Dezastrele naturale au lăsat în urmă peste 70.000 de morți și pagube economice imense. 400 catastrofe au lovit omenirea în 2023

Dezastrele naturale globale din 2023 au dus provocat economiei pierderi totale de 380 miliarde de dolari. Ele au fost peste mediile anuale înregistrate din cauza cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria, care au reprezentat aproximativ un sfert din toate pierderile economice în 2023, precum și furtunile severe din SUA și Europa.

Pierderile globale au depășit 300 de miliarde de dolari pentru a opta oară consecutiv și au fost cu 22% mai mari decât media pe termen lung. Asigurătorii din întreaga lume au acoperit pagube de 118 miliarde de dolari, ceea ce a fost peste media secolului 21 (90 de miliarde de dolari). Frecvența tot mai mare a evenimentelor de dimensiune medie, în special a furtunilor convective severe, au un impact tot mai mare asupra pierderilor globale, se arată în raportul „Clima și catastrofa”, publicat ieri de AON, unul dintre liderii globali ai pieţei brokerilor de asigurări. 

Anul 2023 a fost anul cu cei mai mulți morți din 2010 încoace. Ca urmare a cutremurelor au fost înregistrate peste 64.000 de decese, iar valurile succesive de căldură  au cauzat cel puțin 16.500. Temperaturile extrem de ridicate înregistrate în multe părți ale globului au făcut ca anul trecut să fie declarat cel mai călduros  înregistrat vreodată. Acest lucru a devenit emblematic, în timp ce o varietate de alte statistici climatice au fost rescrise pe fondul unui unui proces mai larg de schimbări climatice, subliniază raportul citat.

Regiunea EMEA, pierderi de 150 mld. dolari 

Pierderile economice totale din catastrofe naturale în regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) au depășit 150 miliarde de dolari și au fost semnificativ peste medie medie începând cu anul 2000 (46 de miliarde de dolari) și de aproape trei ori mai mare decât în anul precedent (57 miliarde USD). „Acest total excepțional a fost în mare măsură determinat de cutremurul care a devastat o mare parte din sud-estul Turciei și nordul Siriei în februarie. Dezastrul a dus la pierderi economice totale de aproximativ 92 de miliarde de dolari. A fost unul dintre cele mai costisitoare cutremure înregistrate la nivel global, cu alte evenimente de top, inclusiv Great Tohoku (2011), Sichuan (2008) și Great Hansin (1995) în APAC, precum și cutremurul Northridge (1994) în Statele Unite. Asigurătorii au acoperit pagube de 27 de miliarde de dolari (…). Secvența cutremurelor din februarie a fost și cel mai important eveniment pentru industria de asigurări din regiunea EMEA”, arată raportul AON.

Cutremur puternic și în Maroc

La începutul lunii septembrie, a avut loc un cutremur puternic și în

Maroc. El a devenit cel mai devastator eveniment din Africa

în 2023 și în ultimii 20 de ani, devansând în pagube cutremurul din Algeria, care a provocat pierderi economice de peste 8 miliarde de dolari.

17 zile la rând a fost lovită Grecia de un val de căldură excepțional cu temperaturi care au depășit 45 °C între 22 iulie și 8 august.

1,5  milioane de hectare cu culturi agricole au fost afectate de secetă în

Spania. Evenimentul a determinat cele mai mari plăți de asigurări agricole înregistrate de această țară.

5 țări au înregistrat anul trecut recorduri de temperaturi: Albania, Vatican, Turcia, Maroc și Ciad.

19 Centimetri a fost diametrul celei mai mari bucăți de grindină înregistrată vreodată în Europa (găsită în Italia pe 24 iulie).

Europa, lovită de inundații și vijelii

Inundații semnificative din regiunea Emilia-Romagna, din Italia, au cauzat daune economice pe scară largă de aproximativ 9,8 miliarde de dolari. Un alt eveniment semnificativ a fost Furtuna Daniel, care a lovit Grecia şi Bulgaria în septembrie şi mai târziu a continuat să provoace inundații dezastruoase în Derna, Libia, care au dus la moartea a peste  2.000 de oameni.

Slovenia a înregistrat cel mai costisitor dezastru natural din istoria modernă, după ce ploile abundente au afectat țara în august. Au fost acoperite cu asigurări pierderi de cel puțin patru miliarde de dolari pentru evenimente asociate cu furtuni convective severe. Părți din sudul Europei, în special Italia, au fost lovite în mod repetat de furtuni 

în cursul lunii iulie. Acest lucru a dus la plăți de asigurări excepționale în Italia, ele depășind 4 miliarde de dolari. De asemenea, industria asigurărilor a făcut plăți de 2 miliarde de dolari din cauza Furtunii Ciarán, care în primul rând a afectat nord-vestul Franţei la începutul lunii noiembrie şi a devenit cea mai costisitoare furtună după  Xynthia în 2010.

Noua Zeelandă, Italia, Grecia, Slovenia și Croația au înregistrat  cele mai costisitoare evenimente de asigurare legate de vreme din istoria lor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×