Staţiunea Pomicolă Băneasa a fost defrişată în urmă cu două nopţi. 522 de meri au fost puşi la pământ. Poliţia se străduieşte acum să găsească vinovatul, în condiţiile în care nu se prea ştie al cui este terenul. Jurnalul Naţional a anunţat încă din vară cronica acestui dezastru. A relatat atunci modul în care două bătrâne au căzut pradă mafiei imobiliare, care le-a lăsat fără pământ şi fără bani. Potrivit Cărţii Funciare, pe moştenirea femeilor s-au încasat deja 4 milioane de euro. Terenul a fost vândut de nenumărate ori. Paguba staţiunii pomicole nu va fi amortizată însă cu bani, pentru că bucureştenii nu respiră bani! Jurnalul Naţional a scris de nenumărate ori despre afacerile dubioase din nordul Bucureştiului, care se desfăşoară sub ochii blajini ai autorităţilor. Cazurile relatate cu lux de amănunte par desprinse din scenarii de lumea a treia. Nici o instituţie a statului nu a luat vreo măsură. Rezultatul? Pomicola Băneasa a mai pierdut o plantaţie, pentru binele băieţilor deştepţi din imobiliare. Două femei în vârstă au fost păgubite monstruos, iar Jurnalul Naţional a scris, se pare, numai pentru cunoscători!
Suprafaţa de un hectar a fost retrocedată în urmă cu mai bine de un an. Haram Adriana şi Luminiţa Petrescu sunt, cel puţin pe acte, beneficiarele terenului din nordul Bucureştiului. Jurnalul Naţional a arătat în vara acestui an încrengătura unei afaceri de 4 milioane de euro, atât cât s-a obţinut cel puţin în mod oficial din vânzarea repetată a terenului deţinut de cele două femei. Acestea s-au adresat cotidianului nostru pentru a ne cere sprijinul. Nici o instituţie abilitată nu s-a arătat însă interesată de acest caz. Jurnalul Naţional a dezvăluit la acea vreme cu lux de amănunte şi dovezi modul în care terenul celor două bătrâne a ajuns pe mâna afaceriştilor imobiliar şi modul în care cele două au rămas numai cu speranţa. Rezultatul indiferenţei statului nu s-a lăsat aşteptat, asta pentru că, ieri-noapte, noul proprietar a defrişat colecţia de meri a unităţii. “Colecţia era tânără, avea zece ani şi se găsea în plin rod. Îmi pare rău că nu am o poză din vară să vă arăt cât de încărcaţi erau aceşti pomi. Or, o plantaţie de meri se amortizează în 40 de ani! Din păcate, tot ce nă rămâne în acest moment de făcut este să cerem despăgubiri materiale. Numai să identificăm proprietarul, care a vândut şi a tot vândut! De mulţi ani ne luptăm cu diverşi şmecheri imobiliari şi nici o instituţie a statului nu ne-a fost aproape”, a declarat pentru Jurnalul Naţional Marius Roman, inginerul-şef al staţiunii.
CUM A ÎNCEPUT
Haram Adriana şi Luminiţa Petrescu sunt surori şi au moştenit
de la tatăl lor peste trei hectare de pămînt în nordul Bucureştiului. Trecute
de 60 de ani şi fără să bănuiască averea de care se făceau vinovate, femeile s-au gândit că ar
trebui să îşi recupereze pământul. În interiorul Staţiunii de Cercetare
Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa aveau două hectare de teren, iar pe malul
lacului Băneasa încă un hectar.
În urmă cu patru ani, surorile au întocmit o cerere comună şi au depus actele necesare pentru retrocedarea celor două parcele la Primăria Sectorului 1.
La ceva timp după înregistrarea actelor, la uşă le bate un “om de bine”, Maser Villy-Marian. Acesta le-a spus femeilor că vrea să le ajute să îşi recupereze terenul din Băneasa. “Eu am avut multe necazuri în viaţă, tata a fost deţinut politic şi cu greu am reuşit să fac liceul. Acum sunt pensionară şi locuiesc într-o garsonieră. Împreună cu sora mea am decis să folosim aceste acte de la tata ca să luăm terenul lăsat moştenire. Pensia este mică, iar nişte bani în plus ne-ar ajuta foarte mult. Iniţial am apelat la avocaţi, darnu am reuşit să rezolvăm nimic. Aşa că, atunci când a venit acest Villy, eram deznădăjduite şi i-a fost uşor să ne câştige încrederea. Multă vreme l-am crezut om serios”, a relatat Adriana Haram pentru Jurnalul Naţional. Lui Maser nu i-a fost greu să le asigure că fără ajutorul lui nu au nici o şansă să intre în posesia bunurilor. Lucru oarecum adevărat! Toate dosarele de retrocedare întocmite în nordul Bucureştiului ascund drepturi litigioase, nume mari, interese şi mai mari şi foarte mulţi bani.
FĂRĂ BANI, FĂRĂ PĂMÂNT
În cazul celor două femei, mandatarul nu numai că nu a plătit
suma pe care le-o promisese, dar a şi vândut terenul în terţe părţi astfel încât
să i se piardă urma. “Lucrurile s-au mişcat într-un ritm ameţitor. În foarte
scurt timp am semnat diverse procuri. Am greşit în primul rând, pentru că am
avut încredere în el, dar la cât de bolnavă sunt şi la tratamentele pe care le
iau nu ştiu cât de lucidă şi atentă am fost. Noi suntem femei simple. Viaţa
noastră se desfăşoară printre puţinii vecini pe care îi avem. De unde era să ştiu
că nu voi lua nici un bănuţ pe dreptul meu şi că acel teren era chiar atât de
valoros”, a explicat Adriana Haram.
AFACERE ONEROASĂ
Individul, cu pârghii serioase pe piaţa imobiliară, s-a
apucat de treabă. La vremea în care se întâmplau toate aceste scenarii de film
mafiot, afacerile cu teren erau adevărate mine de aur. Astfel că, Maser a avut
interese solide în a rezolva problema celor două, mai exact să devină
proprietarul direct al moştenirii acestora. Singura lui obligaţie, stipulată
timid într-unul din multele contracte semnate de bătrâne şi de “binefăcătorul”
lor prevedea ca pentru una dintre parcelele, aflată pe malul lacului Băneasa să
le plătească Adrianei şi Luminiţei suma de 350.000 de euro.
MILIOANELE DE DOLARI
Pentru terenul din curtea staţiunii pomicole, defrişat mişeleşte
în urmă cu două nopţi, femeile nu au mai primit nici un cent. Potrivit unor
acte oficiale de la Cartea Funciară, s-au încasat peste 4 milioane de euro pe
averea bătrânelor. Mandatarul lor a avut însă grijă ca totul să fie legal,
motiv pentru care le-a blindat pe femei de acte, acte prin care ele nu aveau
nimic, dar el avea totul. Apropiaţii se întreabă cum a fost posibil ca notarii
să nu ceară acestor femei avize medicale! În perioada în care Adriana a semnat
majoritatea actelor, se găsea sub un tratament care îi provoca stări de ameţeală
şi somnolenţă.
De altfel, dovadă stau şi analizele medicale făcute între timp.
Cu toate acestea, ele au fost apte în faţa notarilor. Au urmat luni întregi în care femeile au semnat tot ce le-a pus mandatarul Villy pe masă. În spatele actelor se învârteau însă sume importante de bani, sume la care cele două nici nu ar fi îndrăznit să viseze.
CINE A TĂIAT POMII?
Poliţia a venit ieri la faţa locului în încercarea de a
indentifica autorul defrişării de la Pomicola Băneasa. Masacrul din curtea staţiunii
pare desprins din scenarii demne de junglă şi nu de o ţară
care se mai pretinde şi europeană! Jurnalul Naţional a intrat pe firul
dosarului şi i-a identificat pe câţiva dintre posibilii proprietari ai
terenului. Dinu Ion, cumnatul primarului din Frumuşani a apărut la un moment
dat în ecuaţia din Băneasa. “Dinu Ion a plătit 200.000 de euro pentru terenul
nostru, a venit la notar şi el. Acest Villy a dispărut şi noi am rămas cu soţia
şi cu Dinu Ion, care era cam stânjenit aşa. Am vorbit după câteva luni cu el şi
mi-a zis că l-a împrumutat pe Villy cu foarte mulţi bani, era disperat îşi voia
banii înapoi”, a povestit Adriana Haram. În acelaşi scenariu, deşi este greu de
imaginat, mai apare un păgubit. Maser a semnat cu acesta un antecontract de vânzare
– cumpărare. Deleanu Costel, în schimbul sumei de 600.000 de euro ar fi trebuit
să devină proprietarul a 500 de metri pătraţi în Băneasa. Eroare, bărbatul a
ramas cu banii daţi şi fără teren, întrucât acesta a fost vândut fără ştirea
lui.
În acest moment, păgubitul îşi caută dreptatea în instanţă. În martie 2008, acelaşi teren, defrişat în urmă cu două zile, a fost împărţit în parcele şi vândut. Astfel, Moşteanu Lucian cumpără 5.000 de metri pătraţi în schimbul sumei “oficiale” de 2 milioane de euro. Alţi 10.000 de metri pătraţi sunt vânduţi în aceeaşi zi către Gică Alexandru pentru 2.200.000 de euro. Urmează alte vânzări, alte parcelări, mai bine-zis promisiuni de vânzări care ar fi trebuit finalizate în luna iunie a acestui an. Cele două hectare din Băneasa au fost vândute de atâtea ori, încât sunt pe punctul de a-şi pierde urma. La finalul “afacerii Băneasa”, mandatarul Villy a ajuns milionar. Haram Adriana şi Petrescu Luminiţa au rămas fără nimic. Pomicola Băneasa a pierdut o plantaţie bună de meri. Autorităţile statului au stat cu mâna în sân. Jurnalul Naţional a scris, se pare, numai pentru cunoscători!
Bătrânii, paravan al afacerilor imobiliare
Jurnalul Naţional a relatat modul în care bătrânii sunt folosiţi drept paravan pentru afaceri imobiliare de sute de milioane de euro. Astfel, pentru şapte pensionari, cu vârste între 60 şi 97 de ani, renumitul Top 300 ar trebui să îşi modifice ordinea clasamentelor. La capitolul tranzacţii imobiliare, aceşti oameni ar trebui să fie printre cei mai bogaţi români. În total au primit de la statul român 362 de hectare numai în Capitală. Nu vedeau în veci nici un petic de pământ dacă mafia imobiliară nu intra pe fir. Ei au fost doar paravan, şi-au vândut drepturile litigioase şi au rămas în final doar cu pensiile. Toate cazurile seamănă izbitor cu cel relatat astăzi de cotidianul nostru. În ciuda demersului cotidianului nostru, nici o instituţie a statului nu a luat nici o măsură.