x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastru in serviciile veterinare

Dezastru in serviciile veterinare

20 Apr 2005   •   00:00

Departe de ochii presei si de control, fosta conducere a Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si-a facut de cap. Contracte de zeci de milioane de euro incheiate preferential, presiuni in teritoriu, cam acestea sunt datele problemei. O situatie delicata pentru actuala conducere care trebuie sa descurce itele incurcate in mod intentionat de clica constituita in jurul fostului presedinte pentru a putea ciupi din banii publici.



  • de DIANA RUCINSCHI

  • LIVIU HARBUZ. Fostul sef al ANSVSA, pasionat de cheltuirea banilor publici pe proiecte cat mai fanteziste si mai scumpe
    Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a iesit anul trecut de sub controlul Ministerului Agriculturii pentru a trece la cancelaria primului ministru. Motivul invocat era nevoia de independenta financiara si juridica a serviciilor veterinare.

    In timpul fostei conduceri a ANSVSA insa, aceasta independenta s-a concretizat doar in gafe incredibile si in jonglerii cu sume imense. Surse din cadrul Directiilor Sanitar-Veterinare vorbesc de clica formata la centru, de sedintele in timpul carora sefii directiilor erau indrumati sa incheie contracte cu un manunchi de firme alese pe spranceana.

    La inceputul acestui an, Liviu Harbuz a fost demis din functia de presedinte al Autoritatii. S-a "cuibarit" insa confortabil in functia de presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari. De saptamana trecuta, Liviu Harbuz a fost luat la bani marunti si de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3, fiind cercetat penal pentru o serie de infractiuni. Dezastrul pe care l-a lasat la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentatelor este greu de reparat. Ramane de vazut daca fostul presedinte va plati pentru reaua-vointa si pentru incompetenta cu care a condus serviciile sanitare.

    PREJUDICIU DE 24,6 MILIOANE DE EURO. Perla coroanei sau mai bine zis bomboana de pe coliva o reprezinta contractul pentru identificarea caprinelor, ovinelor si suinelor in valoare de 78.780.746 euro (dintre care 34 milioane de euro de la buget si 44 milioane urmau sa fie suportate de crescatori). La licitatia organizata in vara anului trecut au participat trei consortii: compania germana Caisley, in consortiu cu firma clujeana IQ Management, Daploma International, impreuna cu firma romaneasca Romsys, si Felix Telecom. Castigator a fost declarat consortiul format din IQ Management si Caisley, iar pe 7 iulie 2004 a fost incheiat contractul 722/2004. Firma daneza, considerandu-se nedreptatita, a atacat in justitie contractul. In opinia danezilor, ANSVSA a incercat prin toate mijloacele sa ii descalifice, cu toate ca aveau cea mai buna oferta financiara - realitate certificata si de procesul verbal care a urmat deschiderii ofertelor - , iar celelalte doua consortii nu indeplineau nici macar conditiile de calificare la licitatie. In ciuda faptului ca procesul in care se cerea suspendarea contractului pana la solutionarea cauzei a fost castigat la Curtea de Apel Bucuresti, Autoritatea a facut in luna decembrie plati catre IQ Management: 9,8 miliarde pe 13.12.2004 si 180 de miliarde pe 29.12.2004. Astfel, potrivit notei primite de la Parchetul General privind cercetarile efectuate la ANSVSA, "Liviu Harbuz, in calitate de presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, impreuna cu Gabriel Vasile Dragan, desi primisera oficial decizia civila nr. 546/30.09. 2004 prin care s-a suspendat implementarea oricarei decizii a autoritatii contractante privind contractul nr. 722, pana la solutionarea pe fond a cauzei, decizie definitiva si irevocabila, nu au instiintat pe directorul economic Nadejde Ion si pe Voicu Nicoleta, controlor financiar preventiv, delegat din partea Ministerului Finantelor Publice, care au fost induse in eroare si au avizat favorabil ordonarea de plata care SC IQ Management din Cluj". Pentru ce au fost platite sumele respective este dificil de spus, deoarece medicii veterinari concesionari care realizau actiunea nu primisera echipamentele si nici chiar contractele. Distribuirea calculatoarelor, a crotaliilor si a formularelor de inregistrare a inceput la 16.12.2004, iar contractele au inceput sa vina in ianuarie 2005. Cu toate acestea, la 14 decembrie, secretarul general Vasile Dragan, directorul general Ion Sorin Mitrea, Cristian Duicu si Maximilian Dragan au semnat de receptie prin certificatele de indeplinire nr. 6, 7 si 8 din 14.12.2004, confirmand ca acestea au ajuns la destinatie in toata tara. Potrivit notei de informare a Parchetului, prejudiciul s-ar ridica la 24,6 milioane de euro in cazul in care s-ar continua derularea contractului in aceste conditii.

    LICITATIE INUTILA? In paralel cu identificarea caprinelor, ovinelor si suinelor se desfasoara si actiunea de identificare a bovinelor, care este finantata din fonduri Phare si, prin urmare, e mai greu de trucat. Contractele au fost incheiate direct intre ANSVSA si medicii veterinari concesionari, fara implicarea vreunei firme. Prin conditionarea semnarii contractului pentru bovine de cel pentru identificarea caprinelor, ovinelor si suinelor era insa acoperita o actiune inutila si suspecta printr-o operatiune necesara. Pentru ca si in acest caz putea fi aleasa o solutie mult mai putin costisitoare: contractele sa fie incheiate direct intre Autoritate si medicii veterinari. Surse din cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania ne-au declarat ca actiunea putea sa se desfasoare scriptic, iar apoi datele sa fie transpuse pe calculatoarele existente la nivelul Directiilor. Faptul ca este posibil ca licitatia sa fi fost desfasurata de florile marului este confirmat si de nota de informare primita de la Parchetul General: "Atribuirea contractelor de crotaliere nu a fost facuta direct medicilor concesionari, organizati conform legii de catre ANSVSA, ci a fost interpusa o persoana juridica, contractul fiind atribuit ilegal catre IQ Management Cluj". Firma care lua caimacul din valoarea totala a contractului. In timp ce medicii veterinari concesionari primeau 0,25 euro/cap de animal crotaliat si inregistrat, ANSVSA platea conform contractului 722 /07.07.2004 nu mai putin de 0,55 euro/cap de animal crotaliat si inregistrat. Si actualul presedinte al ANSVSA, Razvan Taru, considera ca fosta conducere s-a pripit. "In urma discutiilor purtate cu experti europeni din 5-6 tari vecine, pozitia dansilor a fost ca nu trebuia sa inceapa identificarea pana nu se punea la punct baza de date. Pe de alta parte, tot dansii au mentionat ca puteam incepe foarte bine acest program in al doilea semestru al acestui an, pentru ca nu era foarte tarziu", a declarat Razvan Taru. Tot el ne-a informat ca expertii europeni au trimis doua adrese catre ANSVSA pe parcursul anului 2004 in care recomandau sa nu se grabeasca debutul procesului de identificare pana cand nu este pregatita baza de date.

    PAIENJENISUL DE LA AUTORITATE. La inceputul acestui an, cand Servi-ciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 3 s-a autosesizat si a inceput cercetarile cu privire la numeroasele nereguli savarsite la Autoritate. Pasul urmator a fost inceperea urmaririi penale pe 8 aprilie, avand la baza modul ilegal in care a fost incheiat contractul pentru identificarea caprinelor, ovinelor si suinelor intre Autoritate si societatea IQ Management. In afara de Liviu Harbuz mai sunt vizate si alte persoane din fosta conducere a Autoritatii: fostul secretar general al ANSVSA, Dragan Gabriel Vasile, directorul general Ion Sorin Mitrea, Duicu Cristian (director al Directiei de Sanatate Animala) si Dragan Maximilian. Adica insesi persoanele care au elaborat caietul de sarcini al licitatiei.

    Surse din cadrul Directiilor ne-au declarat sub protectia anonimatului ca fosta conducere a Autoritatii proceda cat mai diplomat cu putinta avand grija sa nu existe dovezi. In sensul ca nu era dat un ordin scris in favoarea unei sau altei firme. Preferintele pentru o firma sau alta erau exprimate verbal in timpul sedintelor cu sefii Directiilor Sanitar-Veterinare. La inceput, la aceste sedinte participau - asa cum era si normal - si directorii economici ai Directiilor. Cu timpul, acestia au inceput sa nu mai fie chemati, tocmai pentru a nu "deranja" afacerile. Gafele facute erau "indreptate" prin documente retroactive pentru care erau special pastrate numere libere in caietul de intrari-iesiri. Aceleasi persoane ne-au spus ca, daca se doreste cu adevarat aflarea adevarului, anchetatorii nu trebuie sa se bazeze doar pe documentele de la Autoritate sau la Directii, ci sa mearga si la firmele implicate.

    LIPICI LA BANI PUBLICI. IQ Management este una dintre cele cateva firme pentru care ANSVSA avea in timpul fostei conduceri o adevarata preferinta. Firma clujeana nu este un nume cu greutate in domeniu, dar a reusit sa "impresioneze" o serie de institutii ale statului, recte Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Agentia pentru Domeniile Statului cu care a incheita cateva contracte avantajoase.

    Aprecierea celor doua institutii s-a concretizat si in situatiile financiare ale firmei clujene. Daca in 2001, IQ Management avea profit de 15 milioane de lei, in 2003 a inregistrat nu mai putin de 52 de miliarde profit, la o cifra de afaceri de peste 70 de miliarde.

    Autoritatea a incheiat cu IQ Management nu mai putin de patru contracte: contractul pentru Intranet, aplicatie pentru care s-au platit dintr-un foc 740 de milioane de lei de Directie. Pentru toate Directiile suma totala a fost de peste 31 de miliarde de lei. Au urmat paginile web, mai precis cate 380 de milioane de lei pentru fiecare Directie. Va- loarea totala: 15,993 miliarde de lei pentru niste pagini web de care Directiile Sanitar-Veterinare nici nu aveau neaparat nevoie.

    A urmat apoi softul de contabilitate, in valoare de 445 de milioane de lei, care a fost achizitionat fara licitatie de toate Directiile si care nu este nici macar folosit. Si, bineinteles, bomboana de pe coliva: contractul de identificare, in valoare de aproximativ 80 de milioane de euro. Prietenia reciproc avantajoasa dintre fostul sef al Autoritatii si patronul IQ Management Ovidiu Vladu a continuat si dupa ce primul a fost demis de la Autoritate si a trebuit sa se multumeasca "doar" cu postul de presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania. Imediat, prin intermediul Colegiului Medicilor Veterinari, au inceput sa fie comercializate microcipuri si cititoare.

    Cu Agentia pentru Domeniile Statului, IQ Management a incheiat in 2003 un contract pentru un sistem informatic in valoare de 300.000 euro. Sistemul este conform concluziilor Corpului de control al ministrului Agriculturii, utilizabil in proportie de 20%. Si in cazul acesta, Ministerul Finantelor Publice a recomandat anularea licitatiei, dar nici de aceasta data nu au fost ascultati. Ca si in cazul contractului de identificare, Agentia a platit firmei clujene, in iarna 2003, peste 250. 000 de euro, cu toate ca licitatia a fost contestata. Iar in 2004 a fost incheiat un alt contract de mentenanta a sistemului, in valoare de 1,48 miliarde de lei.

    "LICITATIA A FOST CORECTA". Am discutat cu Liviu Harbuz pe 15 februarie 2005, dupa primirea unui comunicat de presa de la ambasada daneza care solicita cercetarea conditiilor in care a fost organizata licitatia din vara anului 2004. Fostul presedinte al ANSVSA a declarat ca, in opinia sa, licitatia s-a desfasurat corect si ca au fost respectate toate criteriile legale.

    A respins, de asemenea, orice implicare a sa intr-o posibila trucare a licitatiei. "Nu aveam cum sa intervin, deoarece nu am facut parte din comisia de evaluare a ofertelor." S-a grabit sa sublinieze faptul ca i se pare suspecta indarjirea cu care Ambasada daneza s-a implicat in aceasta chestiune. "Ceea ce a facut ambasada daneza este o incercare de influentare a instantelor publice." Liviu Harbuz ne-a declarat si ca suspendarea licitatiei a fost respectata. In acest caz, de ce erau platile facute in decembrie catre firma din Cluj? L-am contactat de curand telefonic pe Liviu Harbuz pentru a-i propune o discutie mai detaliata in care sa isi expuna punctul de vedere. Desi a acceptat initial, cand a fost vorba sa fixam efectiv datele intalnirii, fostul presedinte nu a mai raspuns la telefon.

    PATRONUL IQM, DE NEUITAT PENTRU CLUJENI
    "FIRMA DE MILIARDE". Sediul din Cluj al SC IQ Management, "firma de casa" a ANSVSA
    Reporterii JN au dat de urmele societatii IQ Management, care are sediul social pe Calea Dorobantilor nr. 6. Aici, la apartamentul 3 functioneaza teoretic "firma de miliarde" IQM. Tot aici locuieste familia Vladu, care, in momentul in care reporterii au verificat sediul firmei, nu se afla acasa. De numele lui Ovidiu Vladu se leaga celebra afacere "Banca Populara Salto" si cazinoul Victoria din Bucuresti, administrate pe la inceputul anilor ’90 de Salto Holding, grupul de firme in care acesta avea actiuni. IQM a castigat un proiect finantat de Ministerul Muncii, proiect de microcreditare derulat prin Banca Salto. In final, proiectul a fost sistat. Informatiile ne-au fost confirmate si de fostul director Salto Cluj, Marius Bichescu. Bichescu se considera "tapul ispasitor" al afacerii Salto, deoarece a executat o pedeapsa de sase luni de inchisoare, dupa falimentul bancii populare. De cealalta parte, Ovidiu Vladu a declarat ca Bichescu raspunde pentru ce a semnat. Fosti angajati ai societatii ne-au confirmat sub anonimat faptul ca intre Ovidiu Vladu si Liviu Harbuz, fostul sef al ANSVSA, exista o relatie de amicitie. Aceleasi surse sustin ca cei de la IQM si ANSVSA s-au pripit cand au pus la cale contractele. (Filip Tudorachi)

    SUSPECT
    Numele patronului IQ Management Ovidiu Vladu a fost vehiculat in legatura cu fratii Perletto, celebru cuplu de mafioti de pe Coasta de Azur. Fratii Perletto, acuzati si arestati pentru trafic de droguri, au infiintat in Romania firma Meta Pro. Asociatii firmei au fost Marcel Puscas, fost fotbalist, fratii Daniel si Ovidiu Vladu, precum si Toth Csaba, care in prezent detine un luxos hotel in Cluj. Fratii Vladu, Toth Csaba si Puscas au patronat cazinoul Victoria din Bucuresti si au fost asociati ai holdingului Salto, din care facea parte si Banca Populara Salto, cu sediul la Cluj, falimentata acum doi ani. Din informatiile noastre, fratii Perletto nu au investit bani lichizi in firmele din Romania, ci au adus utilaje second-hand, care au fost trecute in capitalul firmelor. Conducerea societatii IQM ne-a declarat ca informatiile aparute fac parte dintr-o campanie de intoxicare. In cazul contractului cu ANSVSA, acesta a fost suspendat pentru doua luni, deoarece o societate concurenta a depus o contestatie in justitie, pe care au pierdut-o. In opinia lui Ovidiu Vladu, directorul IQM, scandalul are legatura cu recentele schimbari politice si cu anchetele dispuse de ministrul Flutur. "Nu am raspuns acuzatiilor deoarece la sfarsitul lunii martie Agentia Domeniilor Statului va prezenta in cadrul unei conferinte de presa sprijinul pentru societatea IQM", a incheiat Vladu. (Filip Tudorachi)
    ×