Romania are aproximativ 23.000 de scoli, dar numai pentru jumatate s-a reusit obtinerea autorizatiei sanitare de functionare inainte de 15 septembrie. 4.000 de unitati de invatamant au fost sau vor fi retrocedate fostilor proprietari.
Scoli vechi, retrocedate, care stau sa se darame sau care asteapta ca primariile sa realizeze licitatii pentru a fi reparate. Asa arata institutiile de invatamant din Romania cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar. Aceeasi imagine pe care o prezinta presa an de an, chiar daca sumele alocate pentru reparatii sunt de ordinul miliardelor. Autoritatile locale, caci scolile se afla in subordinea acestora de vreo casiva ani, nici macar nu stiu sa cheltuiasca banii pe care ii primesc. Conform Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) din cele 23.303 de scoli si
gradinite, doar 13.257 au primit autorizatie sanitara pentru anul scolar 2006-2007. Motivele sunt diverse: 4.868 de scoli si 3.439 de gradinite nu au alimentare cu apa, 3.748 de scoli si 3.017 de gradinite nu au instalatii sanitare decente, iar in 1.002 de scoli si 946 de gradinite este necesara reabilitarea sistemului de incalzire.
CLADIRI VECHI. Dupa datele aceluiasi raport al MAI, doar 40% din cladirile scolare sunt construite dupa anul 1977, cu respectarea normelor de rezistenta corespunzatoare gradelor de seismicitate. De asemenea, circa 4.000 de unitati scolare au fost sau vor fi retrocedate catre fostii proprietari. Cele mai multe cereri de retrocedare au fost inaintate de comunitatile religioase. Biserica Greco-Catolica se afla pe primul loc, cu 3.500 de revendicari.
DIN CHIRPICI. In mediul rural, aproape 7% dintre scoli au peretii din chirpici si din lemn. Mai mult, 44% din cladirile scolare sunt construite cu plansee din lemn, iar 8% sunt cladiri cu invelitori din carton asfaltat, sita si stuf.
Si asta in conditiile in care ministerul a primit in aceasta vara bani de la Guvern in doua transe. Potrivit ministrului Educatiei, Mihail Hardau, sistemul de invatamant a beneficiat de doua rectificari bugetare, in mai si iulie. La rectificarea din mai a primit 555 milioane de lei (157 milioane de euro), din care 355 milioane de lei au fost alocate pentru proiecte, iar restul pentru salarii. Cea de-a doua transa bugetara a fost in luna iulie, cand MEdC a primit 1.362 milioane de lei (389 milioane de euro), din care 1.058 pentru proiecte. In urma rectificarii bugetare din luna iulie au mai fost alocate 184,9 milioane de lei pentru investitii, reabilitari, consolidari si reparatii capitale in 805 scoli. Exista insa promisiuni din partea ministrului Educatiei, care spune ca la nivel national vor fi construite 752 de gradinite, in special in zonele cu natalitate ridicata. De asemenea, in programul de investitii al Ministerului Educatiei mai figureaza reabilitarea termica, in maximum doi ani, a tuturor scolilor din tara, recurgandu-se la demolarea sobelor si crearea de sisteme centralizate de incalzire a salilor de clasa.
SUPLINITORI.Mai mult decat atat, scoala incepe si cu un deficit de profesori titulari, tinand cont ca din cele circa 260.000 de cadre didactice, numai 180.000 sunt titulari. Restul sunt suplinitori, fie ei calificati sau in curs de calificare.
Deschidere de an scolar cu avertizari
|
CAZ. Pentru unele clase, Primaria a gasit bani de curatenie |
Cu incalzire pe lemne sau gaze, cu toalete in fundul curtii sau cu grupuri sanitare dotate cu utilitati de ultima ora, cu sali de clasa, care au banci cioplite in secolul XX sau cu dotari de ultima ora si linii de calculatoare, cele 504 gradinite, scoli si licee din judetul Sibiu isi vor deschide usile pentru nou an scolar. Cu doar cateva zile inaintea noului start, in multe din curtile scolilor din Sibiu buruienile invioreaza atmosfera, iar in altele, din mediul rural, depozitele de lemne au inceput sa reduca simtitor spatiul de recreatie al elevilor. Daca inspectorii sanitari din judetul Sibiu sustin ca 75 de unitati de invatamant nu indeplinesc conditiile de autorizare, Inspectoratul Scolar Sibiu, prin purtatorul de cuvant, sustine ca cifra nu e reala si ca aceasta va fi declarata oficiala numai dupa verificarile reprezentantilor Inspectoratului. Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu a decis neeliberarea de avize de autorizare pentru cele 75 de scoli, din cauza ca lipseste apa potabila, grupurile sanitare sunt improprii sau inexistente, dotarea nu e corespunzatoare, mobilierul este invechit si degradat, materiale de curatenie si dezinfectie sunt insuficiente. In aceste conditii, ASP Sibiu a eliberat opt avertismente in scoli, zece la gradinite si unul la liceu. (Dan Tomozei)
Pretentii de Europa cu buda in curte
La 15 septembrie, in judetul Brasov, cei mai multi elevi din mediul rural vor intra in scoli fara geamuri, in clase insalubre, cu mobilier care nu a mai fost schimbat de ani intregi. O situatie jalnica a fost intalnita la unitatile de invatamant din localitatea brasoveana Feldioara. Dupa o vizita in sat, prefectul Aurelian Danu a declarat ca va cere Ministerului Educatiei sa trimita un Corp de Control la Brasov sa verifice felul in care s-au cheltuit banii alocati pentru reabilitari la Feldioara, dar si la celelalte institutii de invatamant din judet.
RISC DE IMBOLNAVIRE. Autoritatile si-au dat seama ca nu au cum sa dea aviz de functionare liceului teoretic si celor doua scoli din Feldioara. Din pacate, cu aviz sau fara, la 15 septembrie, scolile isi vor deschide oricum portile, iar copiii vor incepe cursurile chiar daca in orice moment exista riscul imbolnavirii lor. Salile de clasa sunt pline de igrasie, peretii sunt scorojiti, iar mirosul este greu de suportat. "Nu putem spune ca aceste scoli sunt deschise pentru copii la inceput de an scolar. Totul arata jalnic. La Feldioara nimeni nu s-a ocupat de conditiile din scoli. Sunt stupefiata si dezamagita de ceea am gasit acolo. Am incercat sa-i explic domnului primar ca a igieniza o scoala nu inseamna a da cu var sau cu huma intr-o sala de clasa unde a fost mai afumat", a declarat Vasilica Diaconu, inspectorul general adjunct.
FOCARE DE INFECTIE. WC-urile la care trebuie sa mearga elevii care invata la cele trei scoli din Feldioara sunt in curte si au instalatii care nu au mai fost schimbate de ani intregi. Ele nu corespund nici macar din punctul de vedere al sigurantei. La liceu apa curenta lipseste. Autoritatile spun ca pentru modernizarea toaletelor sunt necesare sume foarte mari, bani care nu au deocamdata cum sa ajunga acolo unde este nevoie de ei. De altfel, cele mai multe scoli din mediul rural din judetul Brasov au wc-urile in curte. "Investitiile care trebuie facute pentru schimbarea instalatiilor sanitare sunt enorme. Noi vrem ca in doi ani sa nu mai existe toalete in curte, pentru ca si copiii de la tara au dreptul sa invete in conditii civilizate", a spus Aurelian Danu, prefectul Brasovului.
UNDE-S BANII? Prefectul Aurelian Danu, dar si reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean s-au aratat stupefiati de situatia intalnita la Feldioara. ISJ nu s-a ocupat decat de o singura licitatie, care a avut ca scop incheierea unui contract pentru igienizarea si reabilitarea scolii gimnaziale din Feldioara. Pentru restul imobilelor, demararea si continuarea lucrarilor s-au facut sub aripa Primariei. La descoperirea neregulilor, vinovatii pentru felul in care arata scolile din Feldioara nu sunt de gasit. Singurul lucru cert este ca banii s-au alocat, fondurile au fost folosite, insa gestionarea lor lasa mult de dorit. (Ramona Tintea)