Deşi Vladimir Tismăneanu a declarat în repetate rânduri că activitatea sa din ograda Administraţiei Prezidenţiale a fost prestată "pro bono", adică fără plată, un document trimis de Preşedinţie către Grupul de Investigaţii Politice arată că pentru prestaţiile efectuate istoricul a decontat 114.770 de lei, adică 32.000 de euro.
Deconturile pot fi făcute, conform regulamentului comisiei în care a activat Tismăneanu, pentru "cheltuelile de transport, cazare şi diurnă". Cu alte cuvinte, Tismăneanu a primit masă, casă şi maşină de la stat ca să-i spună lui Traian Băsescu cum să condamne comunismul mai eficient. Şi prima măsură de condamnare a comunismului a fost chiar instalarea lui Vladimir Tismăneanu în casa lui Nicolae Ceauşescu din Bulevardul Primăverii, susţin surse autorizate. Grupul de Investigaţii Politice a solicitat, în baza Legii 544/2001, Administraţiei Prezidenţiale o serie de documente şi informaţii privind sumele primite de Vladimir Tismăneanu în perioada 2006-2009 de la această instituţie.
Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, condusă de Vladimir Tismăneanu, a funcţionat doar 9 luni, din aprilie până în decembrie 2006, arată GIP, iar activitatea ei s-a finalizat cu elaborarea unui raport final în care este descris regimul comunist şi sunt propuse măsuri de condamnare. "Pentru activitatea «pro bono» din aceste 9 luni, Vladimir Tismăneanu a decontat la Administraţia Prezidenţială 56.965 de lei (16.200 de euro)", se arată în comunicatul GIP, conform răspunsului oficial trimis de consilierul de stat pentru probleme cetăţeneşti, Gabriel Pişcociu.
Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii din România s-a desfiinţat în decembrie 2006, o dată cu prezentarea Raportului privind condamnarea comunismului, dar lui Tismăneanu i-a fost găsit altceva de lucru pentru a primi în continuare casă, masă şi maşină. Astfel, la 11 aprilie 2007 a fost infiinţată Comisia Prezidenţială Consultativă pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, avându-l ca preşedinte tot pe Vladimir Tismăneanu. "În calitate de preşedinte al acestei comisii, Vladimir Tismăneanu a decontat la Administraţia Prezidenţială 18.717 de lei (5.600 de euro) în 2007, 25.060 de lei (7.000 de euro) în 2008 şi 14.035 de lei (3.300 de euro) în 2009", se arată în comunicatul GIP, citând acelaşi răspuns oficial trimis de consilierul de stat Gabriel Pişcociu.
Conform deciziei de înfiinţare a Comisiei Consultative, publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, aceasta are scopul principal "de a-l consilia pe şeful statului asupra modului de implementare a recomandărilor formulate în Raportul final privitor la analiza dictaturii comuniste din România, în domeniul legislativ, de cercetare, arhive şi educaţie". Potrivit aceluiaşi document, Comisia a putut funcţiona până cel târziu 31 decembrie 2009. Grupul de Investigaţii Politice mai spune că "în 2009, Vladimir Tismăneanu s-a implicat activ în campania electorală a lui Traian Băsescu. Doar că, atunci când venea în ţară pentru a-l susţine pe candidatul Traian Băsescu, Vladimir Tismăneanu îşi deconta cheltuielile la Administraţia Prezidenţială condusă de Traian Băsescu". Răspunsul primit de GIP de la Administraţia Prezidenţială mai conţine o informaţie, anume că între instituţie şi Vladimir Tismăneanu "nu au fost încheiate contracte în perioada 1 ianuarie 2006-31 decembrie 2009". "Deconturile au fost făcute doar în baza regulamentelor de ordine interioară ale comisiilor conduse de Vladimir Tismăneanu".
Regulamentul Comisiei Consultative, publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, arată însă că, pentru a putea face deconturi, persoanele care fac parte din comisie trebuie să aibă un contract de colaborare sau un contract individual de muncă, condiţiile fiind cumulative. "Persoanele care fac parte din comisie, care participă la şedinţele de lucru şi care au încheiat un contract de colaborare sau un contract individual de muncă cu Administraţia Prezidenţială, pot deconta cheltuielile de transport, cazare şi diurnă, încadrându-se în Regulamentul de ordine interioară al Administraţiei Prezidenţiale şi în bugetul aprobat", se arată în documentul oficial al Administraţiei Prezidenţiale. "Grupul de Investigaţii Politice a solicitat Administraţiei Prezidenţiale şi copii ale deconturilor lui Vladimir Tismăneanu. Administraţia Prezidenţială a refuzat să ne pună la dispoziţie documentele care ar fi arătat destinaţia precisă a banilor publici primiţi de Vladimir Tismăneanu", se mai arată în comunicatul Grupului de Investigaţii Politice.
Tot în comunicatul GIP este reamintită şi ultima declaraţie a lui Tismăneanu, publicată pe blogul său în 24 septembrie 2010: "Cât priveşte insinuările că preşedintele Traian Băsescu m-ar fi plătit pentru efortul de a conduce Comisia Prezidenţială de Analiză a Dictaturii Comuniste, o spun din nou, cât se poate de limpede, am lucrat, ca şi toţi membrii Comisiei, pro bono".
Citește pe Antena3.ro