Poate cea mai exotică destinaţie ar fi o insulă cu nisip fin, ape turcoaz şi recifi de corali. Dacă mai este şi în Marea Caraibelor şi mai poartă şi numele de Curaçao, devine şi mai incitant. Şi asta pentru că aici se produce cel mai delicat şi savuros lichior, de o culoare atât de albastră încât nu ştii dacă în pahar se află cerul sau marea. Sau poate amândouă...
Povestea spune că pe la mijlocul secolului al XV-lea navigatorii spanioli care au ajuns pe insulă au adus cu ei şi câteva plante noi pentru această parte a lumii: portocalele de Valencia. Erau atât de dulci şi de parfumate, încât erau socotite ideale pentru acest paradis. Din păcate însă, nici solul şi nici clima nu le-a fost prielnic, portocalele devenind atât de amare încât nimeni nu dorea să se atingă de ele. Cu timpul, portocalii s-au sălbăticit, transformându-se încet-încet într-o specie nouă: Laraha.
DESCOPERIRE
Întâmplarea a făcut ca cineva să observe că o dată lăsate la uscat în soare, cojile portocalelor laraha eliminau un parfum deosebit. Şi de aici a început istoria lichiorului curaçao. Pentru că portocalii laraha sunt foarte înalţi (pot ajunge şi la 3 metri înălţime), culegătorii se urcă pe scări pentru a ajunge la fiecare fruct în parte. Se aleg fructele care au coajă verde pentru că acestea vor avea şi mai mult ulei aromat. Tehnica de obţinere a lichiorului curaçao a rămas aceeaşi, chiar dacă au trecut mai bine de 100 de ani. Coaja fiecărui fruct se taie cu ajutorul unui cuţit de lemn, iar apoi se lasă la soare timp de cinci zile pe o tavă de metal. În tot acest timp nu trebuie să le atingă nici măcar o picătură de apă. Se pun apoi în săculeţi speciali în care se află o combinaţie de apă şi alcool timp de încă alte patru zile. Urmează etapa secretă, în care se adaugă mirodeniile care dau unicitate acestui lichior.
INSPIRAŢIE
Drumul către o extravaganţă tropicală poate începe cu... Laguna Albastră. Un cocktail ce are printre ingrediente o măsură şi jumătate de lichior curaçao (o măsură este echivalentă cu 40 ml) şi exact aceeaşi cantitate de vodkă. Se umple pe jumătate un pahar înalt cu gheaţă, se toarnă curaçao şi vodka, apoi se umple până sus cu limonadă. Se decorează cu o feliuţă de limetă, lămâie sau portocală. Un alt cocktail, blue tequila este foarte spectaculos, datorită celor două culori care creează un tablou inedit: marea albastră desupra căreia se răsfrânge un cer peste care a trecut aripa apusului. Pentru a-l pregăti se toarnă într-un pahar mic o măsură de curaçao şi apoi alta de tequila. Nu se amestecă şi nu se decorează cu nimic. Foarte simplu, dar cu un efect spectaculos.