REGALITATE
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) inaugureaza astazi
o expozitie intitulata "Romania in timpul lui Carol I", care cuprinde peste 500 de lucrari si documente insemnate din perioada respectiva.
Evenimentul organizat de Muzeul National de Istorie a Romaniei omagiaza o data cu implinirea a 140 de ani de la urcarea pe tronul Romaniei a Principelui Carol I si cei 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei si 100 de ani de la organizarea Expozitiei Generale din 1906.
In 1906, Carol I a hotarat organizarea unei expozitii nationale la Bucuresti, in Parcul Carol, cu participarea mai multor tari europene, pentru a arata romanilor, dar si strainatatii realizarile din cei 40 de ani de domnie. "Expozitia pe care o facem acum vrea sa rememoreze toata domnia lui Carol I, avand in vedere prapastia pe care a creat-o comunismul care a pus sub obroc toata familia regala si tot ce a facut regalitatea pentru Romania", ne-a declarat Maria Magdalena Ionita, cercetator stiintific Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Expozitia, care va fi deschisa pana in septembrie, este structurata pe mai multe teme, abordand toate aspectele importante care au facut din indelungata domnie a lui Carol I, de aproape jumatate de secol, una dintre cele mai prospere perioade din istoria Romaniei. In timpul domniei lui, Romania si-a castigat independenta, s-a introdus sistemul democratic al rotativei guvernamentale, s-a batut moneda nationala, s-a construit reteaua nationala de cai ferate, s-au construit edificii culturale de prim rang.
PRETIOS. Portretul lui Carol I, un exponat valoros printre sutele de obiecte de patrimoniu muzeal |
DOMNIE. La 75 de ani, Regele Carol moare, iar pe tron ii urmeaza Ferdinand |
Citește pe Antena3.ro
|
CONTRIBUTIE
"Carol a contribuit la modernizarea tarii pe toate planurile, iar una dintre directiile in care a avut o foarte mare contributie a fost popularea Bucurestiului cu cladiri impunatoare, asa cum se cerea unei capitale. El a adus arhitecti francezi, germani si elvetieni, dar i-a incurajat si pe cei romani. S-au ridicat in vremea lui Ateneul Roman, Palatul Postelor, Palatul Cecului, Palatul de Justitie. Copilul lui cel mai drag a fost insa Pelesul". Maria Magdalena Ionita, cercetator stiintific Muzeul National de Istorie a Romaniei |
SCRISOARE CATRE SOTIE
|
Bucuresti 28 martie / 9 aprilie 1892: "Scumpa Elisabeta! (...) Privesc la anul din urma, cu adevarat cel mai greu an al vietii mele, cu toate ca in acel an mi-a fost dat sa sarbatoresc jubileul celor 25 de ani de domnie, ca rasplata pentru luptele dure, munca tenace si marile jertfe si sacrificii. Mai mult ca niciodata, simt de data aceasta nevoia profunda, chiar arzatoare, sa-mi scrutez constiinta si sa fiu mai aproape de Dumnezeu. Fie ca spovedania si impartasania de anul acesta sa-mi dea mangaiere, sa-mi dea putere si tenacitate ca sa port cu devotament barbatesc greaua suferinta pe care Providenta a adus-o asupra noastra. (...) Chiar daca viata este o lupta continua plina de de-zamagiri, nu ai voie sa-ti pierzi curajul, trebuie sa stam vitejeste, pentru implinirea datoriei si chiar in vremurile cele mai grele in care esti incercat, sa judeci cu blandete si ingaduinta. (...) Carl" (din volumul "Carol I, corespondenta privata" de Sorin Cristescu, editura Tritonic)
|