x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Direcția Anticorupție din MAI se dotează cu tehnică specială de interceptare, de ultimă generație

Direcția Anticorupție din MAI se dotează cu tehnică specială de interceptare, de ultimă generație

de Ion Alexandru    |    21 Iul 2021   •   07:10
Direcția Anticorupție din MAI se dotează cu tehnică specială de interceptare, de ultimă generație

„Sora” mai mică și mai vitregă a DNA, Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a contractat, săptămâna trecută, tehnică operativă de supraveghere și interceptare de ultimă generație. Aparatura, care a costat peste 550.000 de lei, va fi folosită pentru „descoperirea și combaterea faptelor de corupție săvârșite de personalul MAI”, dar și pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. DGA susține că aparatura pe care o folosea până în prezent este depășită tehnologic.

 

Direcția Generală Anticorupție a finalizat, luna aceasta, negocierile privind achiziția unor echipamente de tehnică specială, constând în aparatură audio-video de înregistrare și redare, conform unui anunț de atribuire publicat de această structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice). 

Este vorba despre un proiect care, inițial, viza șase loturi, constând într-un kit pentru acces operativ, într-un kit cu senzori tactici, în trei kituri înregistrator audio-video 4G, două kituri înregistrator audio-video normal, într-un kit pentru monitorizare wireless audio și GPS, precum și în alte trei kituri de înregistrare audio.

Autoritatea contractantă a renunțat însă la achiziția acestei ultime categorii de produse, precum și la kitul pentru senzori tactici, prin decizii de anulare a loturilor, din data de 8 iulie 2021.   

 

Patru loturi, din șase, atribuite în aceeași zi

 

În data de 14 iulie, Direcția Națională Anticorupție a atribuit restul loturilor, prin procedură simplificată. Astfel, a fost semnat, pentru kitul aferent monitorizării wireless audio și GPS, un contract în valoare de 99.850 de lei fără TVA, respectiv de 118.821,5 lei cu TVA inclusă, cu compaia SC FINRO SRL, deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de un anume Ion Toader. 

Restul loturilor, trei la număr, au fost adjudecate de compania SC Focus Trading ’94 SRL, pentru un preț de 367.500 de lei fără TVA, respectiv de 437.325 de lei cu TVA inclusă. Potrivit Registrului Comerțului, SC Focus Trading ’94 SRL este controlată, în calitate de unic asociat de un anume Mihai Pârvan.

În total, Direcția Generală Anticorupție a cheltuit, pentru aceste echipamente, suma de 556.146,5 lei cu tot cu TVA.

 

Ce operațiuni execută tehnica nou contractată

 

Conform specificațiilor menționate de autoritatea contractantă în documentația de atribuire, kitul de acces operativ achiziționat conține dispozitive și scule profesionale, proiectate și destinate utilizării în domeniul tehnico-operativ, de dimensiuni reduse, pentru asigurarea accesului operativ.

Kitul de senzori tactici, la care a renunțat, ar fi conținut, de asemenea, „dispozitive proiectate și destinate pentru utilizarea în domeniul tehnico-operativ care asigură conspirativitatea și posibilitatea alarmării echipei de instalare”.

În ceea ce privește kitul înregistrator audio-video, DGA a cerut ca echipamentele să fie fiabile în funcţionare, de dimensiuni reduse, cu experienţa folosirii de către utilizatori similari, să ofere posibilitatea obţinerii de rezultate superioare și să asigure conspirativitatea activităților specifice. „Utilizarea unor astfel de kituri complete de înregistrare conferă avantaje substanțiale, și anume: permit disimularea cu ușurință într-o mare varietate de articole vestimentare; permit utilizarea de surse de alimentare cu diverse capacități în funcție de nevoi și de durata misiunii”, se arată în documentație.

Nu în ultimul rând, kitul pentru monitorizare wireless audio și GPS este un sistem digital de înregistrare de înaltă calitate, care include capabilități bluetooth și GSM de transmisie și descărcare a datelor. Acest echipament acoperă o gamă largă de misiuni tehnico-operative care necesită calitate audio înaltă și monitorizare GPS, având aplicativitate în două domenii specifice majore. Mai exact, monitorizează dinamic audio și GPS autovehiculele și înregistrează audio fără interferențe radio sau detecție.

 

 

Cum justifică DGA cumpărăturile făcute

 

În caietul de sarcini se menționează faptul că Direcția Generală Anticorupție este specializată în acordarea suportului tehnico-operativ în vederea punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, pentru descoperirea, documentarea și combaterea faptelor de corupție săvârșite de personalul Ministerului Afacerilor Interne, fiind autorizată să dețină și să folosească, în condițiile legii, dispozitive, mijloace și sisteme tehnice speciale pentru obținerea, verificarea, prelucrarea și stocarea informațiilor privitoare la faptele de corupție din competența legală.

În acest sens, cumpărăturile sunt motivate prin faptul că produsele ce au fost achiziționate fac parte din categoria tehnicii speciale şi sunt folosite de specialiștii DGA pe parcursul misiunilor tehnico-operative în scopul punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică. 

„Echipamentele speciale au o evoluție tehnologică rapidă în privința dimensiunilor, a autonomiei de funcționare, a performanțelor software, a calității imaginii și sunetului, elemente care trebuie să se reflecte în dotarea specifică structurilor abilitate să le utilizeze, să permită obținerea la un nivel optim a momentelor operative indiferent de modul de operare, iar probatoriul să fie elocvent. (...) Având în vedere evoluţia actuală ce se manifestă în activitatea specifică de descoperire și sancţionare a faptelor de corupție, în desfăşurarea misiunilor investigative ce presupun supravegherea şi monitorizarea audio/video și accesul operativ, efectul pozitiv direct al acestuia va consta în creșterea calităţii punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică”, se arată în documentația de atribuire.

×