Primăria Capitalei. Multă lume, puţini oameni. Mulţi directori, puţini de calitate. Alianţa PSD – PD-L a adus valul schimbării şi în administraţia locală. O parte din şefi, ce urmau să fie înlocuiţi din funcţii, vor pleca fie la ministerul condus de Adriean Videanu, fie la Vasile Blaga, ajutaţi de Răzvan Murgeanu. Nu pot fi salvaţi chiar toţi, aşa că ceilalţi vor fi nevoiţi să-şi găsească singuri un alt job.
Fostul primar general, Adriean Videanu a ajuns ministrul Economiei, iar fostul viceprimar general, Răzvan Murgeanu, a fost numit secretar de stat, la ministerul Dezvoltării condus de Vasile Blaga. Fiecare avea apropiaţi în primărie, oameni care n-au putut sau n-au vrut să colaboreze cu actualul edil-şef, Sorin Oprescu. Aşa că o mare parte dintre directorii municipalităţii vor pleca spre cele două ministere. Cert este că Oprescu voia oricum să scape de directorii moşteniţi de la vechea conducere, mulţi fiind chemaţi în Comisia de Disciplină. Interesele sunt mari, în aceste zile fiind mare bătaie pe funcţiile cheie.
Adrian Iordache, şeful direcţiei juridice din Primăria Capitalei, un personaj controversat mai ales atunci când vine vorba despre dosarele pe Legea 10, sau de Parcul Bordei, are şanse să ajungă în ministerul condus de Adriean Videanu. El mai este vrut şi de Horaţiu Ţica, candidat la funcţia de prefect al Capitalei. Iordache a fost client al Comisie de Disciplină, reuşind doar provizoriu să-şi păstreze funcţia. Conform unor surse, la şefia Direcţiei Juridice, urmează a veni Şerban Nicolae, fostul senator PSD, membru al Comisiei Juridice din Senat. În perioada lui Iordache, departamentul Juridic a avut o activitate mai mult în defavoarea administraţiei locale. Foarte multe procese au fost pierdute de primărie prin neprezentare. Un caz concret este cel al Parcului Bordei unde în prima fază, municipalitatea a pierdut procesul cu afaceristul Costică Constanda tocmai pentru că juriştii primăriei nu s-au obosit să se ducă la proces. Greşeala a fost reparată cu greu, mulţi bani din bugetul Capitalei fiind cheltuiţi. Pentru a rezolva cât mai repede dosarele pe Legea 10/2001, va fi înfiinţat un serviciu special care va fi condus de Bogdan Ilie, cel care a făcut parte din Corpul de Control al Guvernului în perioada Victor Ponta. Tot la ministerul lui Videanu se va duce şi directorul executiv al Direcţiei Financiar-Contabil, Camelia Busuioc, o apropiată a fostului edil. De asemenea, şi directorul executiv al Direcţiei de Protecţie a Mediului, Marius Capanu. Este ciudată alegerea lui Videanu, mai ales că domnul Capanu n-a făcut nimic pentru a proteja mediul, nu a avut nici o iniţiativă pentru salvarea spaţiilor verzi, a pădurilor, prietenii ştiu de ce. Tatăl său, George Capanu a fost directorul Direcţiei Silvice Bucureşti, o persoană controversată mai ales atunci când vine vorba despre interesele din Pădurea Băneasa.
DE LA INTEGRARE, LA DEZVOLTARE
Răzvan Murgeanu nu putea să-l lase la Capitală pe prietenul său, Radu Ancuţa, directorul Direcţiei Relaţii de Integrare Europeană. Ancuţa a fost unul dintre primii directori care a avut un conflict cu primarul Oprescu încă de la începutul mandatului. Subiectul a fost organizarea Circuitului de Formula 3, din jurul Casei Poporului. Edilul a ieşit în conferinţă de presă şi a spus că a fost minţit de un director cu privire la modul în care a fost organizat evenimentul. De aici n-a fost decât un pas până ca acesta să ajungă în Comisia de Disciplină şi să fie sancţionat cu 20% din salariu pe trei luni. Ancuţa nu s-a lăsat, l-a dat în judecată pe Oprescu şi a câştigat. Nu mai putea rămâne în condiţiile astea la primărie fără Murgeanu, omul care l-a ajutat de fiecare dată.
CONCEDIERI
Pe lângă cei care vor pleca de bună voie, conform unor surse, se pare că vor părăsi posturile de conducere şi alţi directori din aparatul administrativ al Capitalei.
Unul dintre cei mai vechi directori, dar şi cei mai controversaţi, este Cristian Iftimoaie, directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale. Adriean Videanu pe vremea când era primar general, de fapt mai precis, în primele zile de mandat, a vrut cu orice preţ să scape de el. N-a putut. Făcea parte din lotul de directori lăsaţi moştenire de Traian Băsescu. În raportul pe care primarul Sorin Oprescu l-a prezentat consilierilor generali, la câteva săptămâni de la investire, a fost un paragraf care amintea şi de Iftimoaie. Nu a fost citit numele său negru pe alb, dar faptele redate nu puteau să-l confunde cu nimeni. Atunci Oprescu spunea că aflase cu stupoare, cum unele angajate sunt obligate să întreţină relaţii sexuale cu şefii pentru a-şi păstra funcţiile. Poveştile despre acest personaj circulau de mult pe holurile Primăriei, însă nimeni n-a avut curajul să ia vreo decizie în acest sens.
Şi departamentul de Utilităţi Publice va fi reorganizat. Directorul de acum, Valentin Stănescu, dacă nu va fi luat şi el fie de Videanu, fie de Murgeanu, sau de ce nu, de Berceanu la Transporturi, va trebui să-şi găsească un alt loc de muncă. Direcţia de Management Credite Externe nu va mai fi condusă de Cristina Pârvulescu, celebra blondă care a picat testul de la integrare. Ea se va duce într-o altă primărie, la Sectorul 6, sub bagheta lui Cristian Poteraş, rămânând la Capitală doar cu o funcţie onorifică. Corpul de inspecţie, la şefia căruia se află acum, Viorel Uleia, va fi şi el reorganizat. Un alt director fiind pus pentru acest lucru.
Soţul fostei secretare a lui Băsescu, prefect?
Horaţiu Ţica, un nume care la prima vedere nu spune nimic. N-a ieşit în faţă decât atunci când a fost neapărat nevoie, n-a participat la emisiuni tv. N-a avut nici de ce. Misiunea lui a fost să stea în spate. El este şeful consilierilor PD-L din Consiliul General, iar în perioada 1996 – 2000, a ocupat funcţia de şef al Direcţiei de Publicitate din Primăria Capitalei. Odată cu venirea la şefia Bucureştiului a lui Traian Băsescu, Ţica a fost trup şi suflet alături de edil, mai ales că în acea perioadă, şefa de cabinet a actualului preşedinte era soţia sa Adela. Ea a fost prima din familie care a fost subiect de primă pagină, fiind una dintre puţinele persoane care a putut să refuze două repartiţii de casă, mulţumind-o abia a treia. Adela a rămas la cabinetul primarului general şi în perioada lui Adriean Videanu. Revenind la soţ, din 2000 ajuns consilier general, membru, apoi preşedinte al Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului General. Cu alte cuvinte, tot ce însemna Plan Urbanistic Zonal pe Bucureşti trebuia să treacă prin mâinile şi aprecierile lui Ţica. Semnătura lui era importantă, foarte importantă. Multe PUZ-uri controversate, care sub nici o formă nu trebuia să primească aprobarea comisiei pe care o conducea, au primit totuşi semnătura lui. Pentru a da doar câteva exemple, putem enumera: PUZ-ul Parcului Bordei, cel care transforma zona verde într-un cartier de vile de lux, Cathedral Plaza, clădirea care a sufocat Catedrala Sfântul Iosif, PUZ-ul Ştrandului Tineretului, care permitea construirea celei mai înalte clădiri, şi exemplele pot continua. Trebuie menţionat că Ţica a avut la un moment dat o intervenţie pe un post de televiziune, susţinând că Legea care protejează spaţiile verzi nu este bine venită. Normal. Având în vedere că mai toate PUZ-urile aprobate de el erau în zone verzi. Din declaraţia sa de avere reiese faptul că, Horaţiu Ţica este director general la SC. Alfa Star Construct SRL (acţionar 95%) şi unic acţionar la SC Metro Construct SRL. Are trei sferturi dintr-un teren intravilan în Bucureşti, de 215 mp, dobândit în 2004 (evaluat la 80.000 de euro) şi jumătate dintr-un teren în Ilfov de 400.000 de euro, două apartamente în Capitală, bijuterii, tablouri şi obiecte de artă africană în valoare totală de peste 250.000 de euro. Gurile rele spun că Ţica ar fi numit prefect al Capitalei tocmai pentru a-i bloca toate proiectele primarului Sorin Oprescu. Pe lista de favoriţi la funcţia de prefect se mai află şi Victor Tărtăcuţă, viceprimarul Sectorului 3, susţinut de primarul Liviu Negoiţă.Citește pe Antena3.ro