x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Discuţii aprinse în Parlament pe tema legii reformei economice

Discuţii aprinse în Parlament pe tema legii reformei economice

de Adela Cristina Teodorescu    |    19 Iul 2010   •   00:00

Pe ordinea de zi a şedinţei din 19 iulie 1990 a Adunării Deputaţilor s-a aflat proiectul "primei legi cu adevărat importantă a Reformei", care preverea ca întreprinderile de stat să se transforme în regii autonome şi societăţi comerciale. Din partea guvernului a vorbit în deschidere Adrian Severin, care a ţinut lungă expunere de motive, primită cu destulă nemulţumire în sală. Acestuia i-a urmat la cuvânt preşedintele Comisiei Economice a Adunării Deputaţilor, Ionel Blaga. Discursul lui Blaga a subliniat că peste 50 de membri ai Comisiei, economişti şi ingineri majoritatea, şi-au expus părerile: "Deputaţii s-au consultat cu experţi şi alţi specialişti. Proiectul de lege a fost aprobat de comisie cu unele amendamente". Singura menţiune care a dat emoţii audienţei din discursul lui Blaga, fără însă a determina alte reacţii, a fost cea cu trimitere la cel de-al 23-lea articol al legii. Probabil pentru că acesta se referea la transferul gratuit al unei părţi din patrimoniul de stat către populaţie.

Apoi, atmosfera din timpul şedinţei s-a destins, iar vorbitorii au avut, cu mici observaţii, numai aprecieri pozitive la adresa acţiunilor Guvernului, care pentru moment era în concediu până pe 20 septembrie. "Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat susţine din plin direcţia în care merge proiectul de lege pentru organizarea şi funcţionarea unităţilor economice de stat", spunea Ion Raţiu. Iniţiativa era apreciată şi de UDMR, prin vocea lui Iosif Csapo, care saluta iniţiativa Guvernului "de a pregăti proiecte de legi care dovedesc conexiune structurală". În viziunea lui Nicolae S. Dumitru, lider al grupului parlamentar FSN, "acest proiect deschide, conturează vârful de lance în angajarea economiei naţionale în planul economiei de piaţă". El a mai adăugat, creând destul de multă confuzie: "Recomandăm Guvernului ca, aplicând această alternativă să o verifice permanent... să avem o strategie foarte mobilă, autoinstruibilă, autocapabilă".

La tv, însă, proiectul de lege, cu precădere articolul referitor la privatizare, a fost energic atacat de academicianul Alexandru Bârlădeanu. Intervenţia sa a generat o întâlnire a "economiştilor" din Guvern, care s-au reunit a doua zi pentru a discuta situaţia fără precedent creată prin dezvăluirea acestei opinii puternic divergente în rândurile partidului de guvernământ, prin declaraţia lui Bârlădeanu. La final, s-a decis încercarea aplanării acestor divergenţe.

Senatul a dezbătut apoi proiectul de lege la 23 iulie, într-o şedinţă prezidată de Alexandru Bârlădeanu. În cadrul întrunirii i s-a răspuns indirect obiecţiilor acestuia prin explicaţii ample cu privire la articolul 23, referitor la privatizare. Întrebat de Alexandru Bârlădeanu de ce era necesar să se includă un articol despre privatizare în legea respectivă, ministrul Adrian Severin a explicat că unităţile economice cu capital de stat urmau să fie supuse şi ele, inevitabil, procesului de privatizare, dar că "legea se referă la «soarta» unor asemenea unităţi".

În cadrul aceleiaşi şedinţe, la rugămintea lui Bârlădeanu, a primit cuvântul din partea Senatului academicianul N.N. Constantinescu, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Generale a Economiştilor. Acesta a ţinut un discurs în care ataca de la început forma proiectului de lege, pornind de la faptul că Asociaţia Generală a Economiştilor, numărând peste 20.000 de membri, nu a fost deloc consultată în această privinţă. La final, el a sugerat Senatului ca "legea organizării şi funcţionării întreprinderii să se ocupe de obiectul ei şi problema privatizării să constituie obiectul unei legi aparte".

×
Subiecte în articol: externe