De la declansarea discutiei pe tema anticipatelor, presedintele si premierul nu au reusit sa isi armonizeze vocile. Se pare insa ca nu mai au timp sa cada de acord, daca Basescu vrea anticipate dupa 25 aprilie.
|
|
INSISTENT. Alegerile anticipate, una dintre temele preferate ale lui Basescu de la preluarea mandatului de presedinte
|
Daca premierul Tariceanu nu ar accepta, seful statului ar fi pregatit si cu o alta modalitate de a-l determina sa accepte: demisia ministrilor PD, sustin surse democrate. Mutarea nu este una originala, Traian Basescu fiind artizanul ei si in 1997, cand a provocat schimbarea primului ministru Victor Ciorbea.
In ceea ce priveste UDMR, lucrurile sunt clare: desi colaborarea in cadrul coalitiei de guvernare nu este cea mai buna cu putinta, anticipatele nu sunt dorite. Inaintea alegerilor, in cadrul comunitatii maghiare se manifesta tendinte destul de puternice de divizare care, impreuna cu scaderea numerica a maghiarilor din Romania, poate aduce oricand UDMR in afara Parlamentului. Intrebat recent, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Universitatea Kesington din Londra, de analistul Ion Cristoiu daca PUR ar sustine un guvern condus de Theodor Stolojan in cazul inlaturarii premierului Tariceanu de catre presedintele Basescu, Dan Voiculescu a reiterat pozitia PUR privind participarea la actul de guvernare in interesul Romaniei.
OPOZITIA. PSD nu poate dori organizarea de alegeri anticipate pana la momentul in care scaderea Aliantei in sondajele de opinie nu atinge un prag critic si nici nu este pregatit din punct de vedere organizatoric asteptand congresul din 20-21 aprilie. In cazul PPRM, retragerea lui C.V. Tudor de la presedintia partidului trebuie urmata de construirea imaginii PPRM ca partid democratic, un obiectiv care ia timp.
|
|
|
|
Citește pe Antena3.ro
Cronologia declaratiilor
6 IANUARIE. "Sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR", declara Traian Basescu in primul interviu acordat presei scrise imediat dupa instalarea sa la Cotroceni.
19 IANUARIE. Premierul Calin Popescu Tariceanu ii raspunde tot prin intermediul unui interviu acordat Jurnalului National. Intrebat daca se va ajunge la anticipate, Tariceanu afirma: "Nu cred in alegeri anticipate. Nu avem motive la nivel politic, coalitia este solida, partenerii de coalitie mi se par mai multumiti decat as fi putut anticipa".
6 FEBRUARIE. Presedintele Basescu reia tema anticipatelor intr-un interviu acordat Jurnalului National. "Eu sunt fara rezerve un sustinator al anticipatelor. Retinerea mea este daca nu cumva guvernarea risca sa nu mai aiba coerenta ca urmare a participarii la guvernare si a altor partide decat Alianta. Si, in fata acestui risc, va trebui sa discut foarte serios cu premierul Tariceanu, pentru ca aceasta guvernare nu are voie sa esueze", explica Basescu si arata ca anticipatele se pot declansa prin demisia repetata a Guvernului.
2 MARTIE. Intr-un interviu acordat Agentiei Reuters, presedintele Traian Basescu a declarat iar ca organizarea de alegeri anticipate, cel mai tarziu in septembrie, ofera Guvernului un mandat mai puternic pentru a lupta impotriva coruptiei. Presedintele a spus ca anticipatele trebuie organizate imediat ce Romania va semna acordul de aderare la Uniunea Europeana, adica dupa 25 aprilie, scrutinul urmand sa aiba loc in mai, iunie sau in septembrie. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a afirmat si el ca alegerile anticipate sunt o solutie "extrem de viabila si de benefica sistemului politic romanesc", ele putand fi organizate in termen de trei luni, insa cea mai probabila data ar fi septembrie.
3 MARTIE. Vicepremierul Adriean Videanu le cere umanistilor sa clarifice situatia unui presupus protocol intre PUR si PSD. In plus, Videanu s-a aratat deranjat ca in teritoriu "foarte multi reprezentanti ai PSD s-au convertit peste noapte in membri PUR pentru a-si pastra diverse functii".
8 MARTIE. La o emisiune tv, presedintele Basescu are o iesire dura la adresa Guvernului, avertizandu-l pe primul ministru Calin Popescu Tariceanu ca "luna de miere" s-a terminat si ca are unele "insatisfactii" la adresa activitatii Cabinetului. In plus, reia tema anticipatelor si il avanseaza pe Theodor Stolojan la rangul de "port-drapel" al Aliantei PNL-PD.
9 MARTIE. Nemultumiti de iesirile lui Basescu, liberalii iau decizia sa nu mai discute subiectul anticipatelor pana in momentul cand Guvernul ar putea pierde sprijinul parlamentar, declarand ca prioritatea lor este integrarea europeana. Democratii se raliaza si ei acestui punct de vedere.
14 MARTIE. Premierul ar fi solicitat o intalnire cu presedintele Traian Basescu, dupa repetatele declaratii ale sefului statului in care acesta dadea si termene pentru organizarea unui nou scrutin. Potrivit unor surse, Tariceanu i-ar fi cerut presedintelui sa nu mai faca declaratii pe tema anticipatelor, pentru ca dauneaza stabilitatii guvernamentale, dar si imaginii Romaniei in exterior.
6 APRILIE. Dupa ce ecourile declaratiilor prezidentiale s-au mai potolit o vreme, noi informatii privind anticipatele incep sa apara. Ultima varianta vehiculata in mediile politice este anuntarea imediat dupa semnarea tratatului cu Uniunea Europeana, pe 25 aprilie, a organizarii de alegeri anticipate. Un nou scrutin, doar pentru Parlament, ar urma sa aiba loc in septembrie-octombrie. Astfel, pe 26 aprilie, Traian Basescu ar trebui sa isi prezinte formulele guvernamentale pe care vrea sa le promoveze. Premierul Calin Popescu Tariceanu conditioneaza declansarea anticipatelor de pierderea suportului parlamentar. "In momentul in care vom observa ca aceasta majoritate nu este suficienta pentru a ne putea permite indeplinirea obligatiilor asumate prin programul de guvernare, nu am nici un fel de rezerva sa mergem catre alegeri anticipate", a declarat el intr-un interviu acordat agentiei Rompres la implinirea a 100 de zile de guvernare.