x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Divergente - Refrenul anticipatelor

Divergente - Refrenul anticipatelor

11 Apr 2005   •   00:00

De la declansarea discutiei pe tema anticipatelor, presedintele si premierul nu au reusit sa isi armonizeze vocile. Se pare insa ca nu mai au timp sa cada de acord, daca Basescu vrea anticipate dupa 25 aprilie.

  • de MONICA IORDACHE, ARTHUR SUCIU
  • SPECIAL
  • Presedintele vorbeste cu insistenta de anticipate, premierul este rezervat si prudent. Pentru primul, anticipatele sunt imperios necesare, pentru celalalt sunt doar o solutie in cazul pierderii sprijinului parlamentar.
    INSISTENT. Alegerile anticipate, una dintre temele preferate ale lui Basescu de la preluarea mandatului de presedinte
    Ultima varianta - cu variatiunile de rigoare - care circula cu insistenta in mediile politice este declansarea procedurii de organizare a alegerilor parlamentare inainte de termen, imediat dupa semnarea Tratatului de aderare la UE. Astfel, dupa parcurgerea complicatelor etape constitutionale, care va dura cateva luni, un nou scrutin ar urma sa fie organizat in toamna acestui an. Cel care ar insista pentru anticipate ar fi presedintele Traian Basescu, care, de la instalarea in functie, nu vorbeste decat despre acest subiect. Vointa lui nu este insa suficienta. El are nevoie de acordul premierului, care trebuie convins sa demisioneze, si de cel al majoritatii parlamentare, care trebuie sa fie dispusa sa se autodizolve.

    Daca premierul Tariceanu nu ar accepta, seful statului ar fi pregatit si cu o alta modalitate de a-l determina sa accepte: demisia ministrilor PD, sustin surse democrate. Mutarea nu este una originala, Traian Basescu fiind artizanul ei si in 1997, cand a provocat schimbarea primului ministru Victor Ciorbea.

    In ceea ce priveste UDMR, lucrurile sunt clare: desi colaborarea in cadrul coalitiei de guvernare nu este cea mai buna cu putinta, anticipatele nu sunt dorite. Inaintea alegerilor, in cadrul comunitatii maghiare se manifesta tendinte destul de puternice de divizare care, impreuna cu scaderea numerica a maghiarilor din Romania, poate aduce oricand UDMR in afara Parlamentului. Intrebat recent, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Universitatea Kesington din Londra, de analistul Ion Cristoiu daca PUR ar sustine un guvern condus de Theodor Stolojan in cazul inlaturarii premierului Tariceanu de catre presedintele Basescu, Dan Voiculescu a reiterat pozitia PUR privind participarea la actul de guvernare in interesul Romaniei.

    OPOZITIA. PSD nu poate dori organizarea de alegeri anticipate pana la momentul in care scaderea Aliantei in sondajele de opinie nu atinge un prag critic si nici nu este pregatit din punct de vedere organizatoric asteptand congresul din 20-21 aprilie. In cazul PPRM, retragerea lui C.V. Tudor de la presedintia partidului trebuie urmata de construirea imaginii PPRM ca partid democratic, un obiectiv care ia timp.

    PROCEDURA COMPLICATA
    Organizarea de alegeri anticipate presupune respectarea unei proceduri complicate care sa duca la dizolvarea actualului Parlament. Conform Constitutiei, Legislativul poate fi dizolvat de presedintele tarii intr-o singura situatie: daca nu acorda votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura (art. 89). Asta inseamna ca Parlamentul trebuie sa dea doua voturi negative la investirea unui nou guvern. Pentru a se ajunge in situatia de a cere un vot de incredere pentru un nou guvern, trebuie ca Executivul anterior sa fie considerat demis ori prin demisia premierului ori prin adoptarea unei motiuni de cenzura (art. 110, alin. 2). Practic, pentru ca Guvernul sa fie demis, premierul trebuie sa accepte sa demisioneze. El nu poate fi revocat de presedinte (art. 107, alin. 2). O a doua situatie este adoptarea unei motiuni de cenzura impotriva propriului guvern, care trebuie adoptata cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor. Daca printr-una din cele doua situatii Executivul este demis, urmeaza numirea unui nou premier, cererea adresata Parlamentului de a da vot de investitura, respingerea in Legislativ a noului Guvern, repetarea operatiunii si abia apoi dizolvarea Parlamentului.
    RISCURI PROBABILE
    Chiar daca declaratiile liderilor coalitiei au fost temperate si nimeni nu a ridicat vocea impotriva ideii de anticipate, primul care a venit cu un contraargument a fost ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, un apropiat al premierului. Olteanu a spus ca declansarea anticipatelor ar bloca aplicarea celor 1.100 de masuri cerute de UE, care trebuie puse in practica dupa semnarea Tratatului de aderare, intrucat un guvern interimar nu are dreptul sa ia asemenea decizii. Neaplicarea acestor masuri ar putea activa clauza de salvgardare impusa de Uniunea Europeana, mai ales ca, in lunile octombrie-noiembrie, Romania asteapta primul raport de tara dupa semnarea Tratatului, spune Olteanu. Clauza de salvgardare are in vedere evolutia Romaniei dupa semnarea Tratatului de aderare si nerespectarea angajamentelor luate in privinta reformei in justitie, a luptei impotriva coruptiei si concurentei poate pune in pericol aderarea la 1 ianuarie 2007 prin activarea clauzei. Data aderarii se poate amana astfel pana la 1 ianuarie 2008.

    ROMANII SE OPUN
    Insistenta lui Traian Basescu pentru organizarea de anticipate este contrazisa chiar de electorat. Un sondaj de opinie realizat de INSOMAR in perioada 17-21 martie la nivel national arata ca majoritatea romanilor nu sustine ideea alegerilor anticipate. 68% din cei chestionati sustin ca organizarea de alegeri anticipate in acest moment este inoportuna, in timp ce 32% considera ca un asemenea proces electoral ar fi necesar. Respondentilor care s-au pronuntat in favoarea organizarii de anticipate li s-a cerut sa ierarhizeze si formatiunile politice in functie de interesul manifestat fata de alegerile anticipate. 44% din respondenti au considerat ca Alianta D.A. este interesata de organizarea de noi alegeri, 26% au indicat PSD, 21% pe presedintele Traian Basescu, 6% PPRM, iar 2% UDMR.
    TARICEANU ISI FACE LOBBY
    Premierul Tariceanu s-a aratat mereu extrem de prudent in a comenta declaratiile lui Basescu, iar in PNL, anticipatele au devenit subiect tabu. Tariceanu incearca sa isi consolideze sprijinul parlamentar intalnindu-se des cu senatorii si deputatii liberali pe care nu vrea sa-i scape din mana, mai ales ca o criza in Legislativ ar fi prilejul perfect pentru declansarea anticipatelor. "Daca UDMR insista pentru construirea autostrazii Transilvania sa-si dea demisia din Guvern si facem alegeri anticipate", ar fi spus Tariceanu la o reuniune liberala, dand afirmatiei un ton de anecdota. Nici parlamentarii PNL nu par dispusi sa mai treaca prin filtrul unor alegeri. "Daca Basescu vrea anticipate, sa-si dea demisia si sa-si organizeze singur", a sustinut un liberal exasperat de insistenta lui Basescu pe aceasta tema.

    Cronologia declaratiilor

    6 IANUARIE. "Sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR", declara Traian Basescu in primul interviu acordat presei scrise imediat dupa instalarea sa la Cotroceni.

    19 IANUARIE. Premierul Calin Popescu Tariceanu ii raspunde tot prin intermediul unui interviu acordat Jurnalului National. Intrebat daca se va ajunge la anticipate, Tariceanu afirma: "Nu cred in alegeri anticipate. Nu avem motive la nivel politic, coalitia este solida, partenerii de coalitie mi se par mai multumiti decat as fi putut anticipa".

    23 IANUARIE. Vicepremierul Adriean Videanu, vicepresedinte PD, s-a situat pe o pozitie mai apropiata de a presedintelui Traian Basescu. Tot intr-un interviu acordat Jurnalului National afirma ca si-ar dori anticipate. "E un echilibru fragil in Parlament. Mi-as dori alegeri anticipate care sa consemneze o majoritate, indiferent care este ea. Eu mi le-as dori, dar este, constitutional si legal, destul de greu. Trebuie sa fie de acord si UDMR si PUR pentru a face alegeri anticipate. Iar, din nefericire, ei nu sunt de acord", sustine Videanu.

    6 FEBRUARIE. Presedintele Basescu reia tema anticipatelor intr-un interviu acordat Jurnalului National. "Eu sunt fara rezerve un sustinator al anticipatelor. Retinerea mea este daca nu cumva guvernarea risca sa nu mai aiba coerenta ca urmare a participarii la guvernare si a altor partide decat Alianta. Si, in fata acestui risc, va trebui sa discut foarte serios cu premierul Tariceanu, pentru ca aceasta guvernare nu are voie sa esueze", explica Basescu si arata ca anticipatele se pot declansa prin demisia repetata a Guvernului.

    2 MARTIE. Intr-un interviu acordat Agentiei Reuters, presedintele Traian Basescu a declarat iar ca organizarea de alegeri anticipate, cel mai tarziu in septembrie, ofera Guvernului un mandat mai puternic pentru a lupta impotriva coruptiei. Presedintele a spus ca anticipatele trebuie organizate imediat ce Romania va semna acordul de aderare la Uniunea Europeana, adica dupa 25 aprilie, scrutinul urmand sa aiba loc in mai, iunie sau in septembrie. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a afirmat si el ca alegerile anticipate sunt o solutie "extrem de viabila si de benefica sistemului politic romanesc", ele putand fi organizate in termen de trei luni, insa cea mai probabila data ar fi septembrie.

    3 MARTIE. Vicepremierul Adriean Videanu le cere umanistilor sa clarifice situatia unui presupus protocol intre PUR si PSD. In plus, Videanu s-a aratat deranjat ca in teritoriu "foarte multi reprezentanti ai PSD s-au convertit peste noapte in membri PUR pentru a-si pastra diverse functii".

    8 MARTIE. La o emisiune tv, presedintele Basescu are o iesire dura la adresa Guvernului, avertizandu-l pe primul ministru Calin Popescu Tariceanu ca "luna de miere" s-a terminat si ca are unele "insatisfactii" la adresa activitatii Cabinetului. In plus, reia tema anticipatelor si il avanseaza pe Theodor Stolojan la rangul de "port-drapel" al Aliantei PNL-PD.

    9 MARTIE. Nemultumiti de iesirile lui Basescu, liberalii iau decizia sa nu mai discute subiectul anticipatelor pana in momentul cand Guvernul ar putea pierde sprijinul parlamentar, declarand ca prioritatea lor este integrarea europeana. Democratii se raliaza si ei acestui punct de vedere.

    14 MARTIE. Premierul ar fi solicitat o intalnire cu presedintele Traian Basescu, dupa repetatele declaratii ale sefului statului in care acesta dadea si termene pentru organizarea unui nou scrutin. Potrivit unor surse, Tariceanu i-ar fi cerut presedintelui sa nu mai faca declaratii pe tema anticipatelor, pentru ca dauneaza stabilitatii guvernamentale, dar si imaginii Romaniei in exterior.

    6 APRILIE. Dupa ce ecourile declaratiilor prezidentiale s-au mai potolit o vreme, noi informatii privind anticipatele incep sa apara. Ultima varianta vehiculata in mediile politice este anuntarea imediat dupa semnarea tratatului cu Uniunea Europeana, pe 25 aprilie, a organizarii de alegeri anticipate. Un nou scrutin, doar pentru Parlament, ar urma sa aiba loc in septembrie-octombrie. Astfel, pe 26 aprilie, Traian Basescu ar trebui sa isi prezinte formulele guvernamentale pe care vrea sa le promoveze. Premierul Calin Popescu Tariceanu conditioneaza declansarea anticipatelor de pierderea suportului parlamentar. "In momentul in care vom observa ca aceasta majoritate nu este suficienta pentru a ne putea permite indeplinirea obligatiilor asumate prin programul de guvernare, nu am nici un fel de rezerva sa mergem catre alegeri anticipate", a declarat el intr-un interviu acordat agentiei Rompres la implinirea a 100 de zile de guvernare.
    ×