x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Divertis km 25

Divertis km 25

de Loreta Popa    |    17 Sep 2006   •   00:00

In acest an, Divertisii im-plinesc 25 de ani de acti-vitate. Totul a inceput in 1981, iar cenzura le-a creat stilul. Lucruri ne-stiute despre grupul care crede ca va disparea atunci cand se va eradica prostia din Romania!

1981. Era nevoie de o atitudine, nu de un simplu divertisment. RAsul era interzis, avea nevoie de aprobari care se dadeau din ce n ce mai rar. VArsta pe care o aveau cei din Divertis atunci dadea acea stare de exaltare juvenila, de sfidare a structurilor oprimante. Totul era spontan, firesc. Ironia era fina, subtextul, bine mascat.
CIOC-CIOC. "Sunt de meserie electronist, cu mult de nist", spune Doru Parcalabu

Grupul Divertis implineste 25 de ani. Nu i-a sarbatorit, dar trenul de lux in care s-au urcat membrii lui merge mai departe fara oprire...

Toni Grecu, The Man in charge, sau mecanicul de locomotiva, dezvaluie traseul pe care Divertis l-a parcurs de la prima aparitie, din 1981, pana la surprizele pe care grupul le pregateste telespectatorilor sai in cel de-al treilea sezon din Piata Divertis, la Antena 1: "Sezonul pe care il incepem la 1 octombrie este o continuare a seriei Piata Divertis. Prima parte este creata din momente inspirate din realitatea imediata, ceea ce ne ofera emisiunile de stiri, lumea politica, evenimentele importante, iar partea a doua este, ca de obicei, serialul Felix si Otilea, care ne va reintroduce in spatiul plin de haz si de ciudatenii al familiei Caraiman, care va incerca sa faca fata unor situatii extrem de grele. De ce? Dosariada loveste si familia Caraiman. Vom fi martorii unor grave probleme de familie pentru ca se va dovedi ca unii dintre ei, nu spun care, au fost colaboratori ai Securitatii... Si bomba bombelor: telespectatorii vor afla ce s-a intamplat cu Omar Hayssam. In rest, muzica, invitati. Nu pot sa va dezvalui decat numele Annei Lesko, iar ea va interpreta rolul verisoarei din Chisinau a Natasei, care vine in Bucuresti sa isi incerce norocul in lumea muzicii".

BA DA, BA NU. Incaierare in familia Caraiman... Oare care dintre ei a fost deconspirat ca fost colaborator al Securitatii? Sau se bat pentru frumoasa Anna Lesko...

PRIMA STATIE. "Vorbim despre un tren imaginar... prima statie importanta pentru noi a fost cea in care ne-am format. Asta s-a intamplat in 1981... bazele grupului Divertis au fost puse de trei oameni, studenti, colegi la aceeasi facultate in Iasi. Doru Antonesi, Florin Constantin si subsemnatul. Era o prima formula. Am evoluat, in timp numarul membrilor a crescut, iar in 1987 au intrat in formatie ultimii doi, Gyuri Pascu si Catalin Mireuta. Din 1987 pana azi, formula in cea mai mare parte a ramas ultrastabila. Au mai fost colegi, prieteni care au evoluat in numar mai mare sau mai mic. Unii s-au retras, ma refer la Ioan T. Morar, la Ghighi Bejan. Altii au avut traiectorii meteorice, dar in principiu pot sa spun ca grupul Divertis a ramas in formula cunoscuta astazi din 1987." "A doua statie in care a oprit trenul nostru ar fi 1990, cand am inceput sa lucram cu televiziunea, schimbandu-ne oarecum stilul. Umorul nu mai era bazat pe aluzie, ci pe relatia dintre stilul direct si persoana pe care o parodiai sau o imitai. Din anii ’90, incepand cu domnul Ion Iliescu si continuand cu cei care au mai fost la putere, au fost atatea persoane si evenimente, incat ne-a luat-o inainte spectacolul strazii, nu mai puteam face fata. Dupa aceea a existat o oarecare normalizare, ne-am axat pe spectacole, sute de spectacole in Romania, pana in 2000, poate chiar mii. O data ce am inceput colaborarea cu Antena 1 nu mai exista timp si ne-am limitat strict pe productia de televiziune, un alt limbaj, o alta formula, un alt gen de munca."

GATA! S-a terminat vacanta o data cu inceperea celui de-al treilea sezon la Piata Divertis

TELEVIZIUNE. "In 2000, urmatoarea statie, a avut loc o alta schimbare in stil, pentru ca una este sa faci spectacole pentru public si sa dai reprezentatii in sali, si alta este sa faci spectacole pentru televiziune. Am reusit sa trecem aceasta limita cu bine si sa ne fie bine in randul celor care fac televiziune in mod profesional. Nu poti sa-ti ingadui amanari, nu poti sa-ti ingadui pauze, pentru ca in ziua de duminica, la ora 8 seara, telespectatorul care vrea sa vada programul Divertis se asaza in fata televizorului sa-ti urmareasca produsul. Or, nu poti sa iesi si sa spui n-am avut chef saptamana asta, ne vedem saptamana viitoare. Genul acesta de munca in televiziune ne-a obligat sa lucram cu maxima seriozitate. Sa ne batem capul si sa producem. Dorinta mea este ca acest tren sa mearga cat mai mult in sens ascendent, nu franat, sa-si sporeasca insa confortul, capacitatea, sa treaca prin cat mai multe gari si sa fie vazut de cat mai multi oameni. Nu mi-am pus problema unei statii terminus, pentru ca am si eu o mica doza de inconstienta pe care vreau s-o folosesc in directia aceasta. Ce va fi peste 10 ani sau 15 ani? Vom vedea, vom trai, ne vom bate capul si ceva tot vom face. Uite, intram in Uniunea Europeana, se deschid noi portite. Unii vor face fata, altii probabil ca vor intampina anumite greutati. E foarte important sa-ti propui sa fii optimist. Pana acum nu am strans atatea maini cate strange dl Basescu in fiecare baie de multime, la el lucrurile sunt cu totul altfel. Dar tot as aduna cam 500.000 de maini stranse pe parcursul vietii."

CATALIN MIREUTA: "Inca de la primele aparitii nu am scapat nici un spectacol. Grupul a avut primul spectacol in decembrie 1981, iar eu am intrat in luna ianuarie 1987. Sase ani am fost spectator. Eram superfan. Nu ma gandeam ca voi intra in grup. Glumele erau fin insinuate, era un umor ascuns foarte bine, dupa draperie aproape ca era, tot ce spuneai se putea interpreta. Sunt implicat in ceea ce fac la Divertis cu totul. Trebuie sa ai si ceva nativ. Un om care nu are simtul umorului innascut nu va putea face umor niciodata si nu va putea intelege. Membrii grupului au un foarte puternic simt al umorului."

IUBIRE. "Dragul meu, numara pana la 5 si rasufla adanc", pare sa-i spuna Otilea lui Felix

IOAN GYURI PASCU: "In 1982, cand am terminat armata, m-am dus la mare cu niste prieteni si acolo am vazut pe scena trei baieti pe care nu-i cunosteam. Mi s-au parut foarte curajosi, foarte inteligenti. Nu ma gandeam sa ajung vreodata acolo. Dupa ce am intrat la Filologie la Cluj, in 1984, am fost in trupa de teatru Ars Amatoria si cu ei dadeam diverse spectacole. Am avut un spectacol la Bucuresti, in Tei, la festivalul studentesc, acolo m-au vazut si i-am recunoscut pe cativa dintre ei. Seara se mergea la terasa, unde se statea de vorba, iar eu faceam tot felul de glumite si atunci m-au intrebat daca nu vreau sa intru in grup, am zis da. De fapt, prima zi de scoala a fost la 4 septembrie, cand am inceput filmarile. Am avut unii colegi care au participat si la scris, eu am cam chiulit de la scris pentru ca mi-am mai luat o saptamana de concediu. Cand se filmeaza deja suntem in sesiune. 1 octombrie pentru noi nu este decat afisarea rezultatelor, atunci apare prima emisiune. Sunt oameni intelepti, care spun ca nu telul este foarte important, ci drumul pe care il parcurgi. Daca reusesti sa te bucuri de fiecare metru, de fiecare borna, e viata ta, sa intelegi ceva din ea, sa traiesti clipa gandindu-te ca poate sa fie ultima, poti sa-ti faci mari planuri, ai un tel acolo pus. Mi-am creat un scop frumos, chiar daca stiu ca nu-l pot atinge, dar daca reusesc sa ajung cat mai aproape de el, atunci fac o treaba buna."

DORU PARCALABU: "N-am cunoscut niciodata grupul Divertis din afara. Pur si simplu am aterizat inauntru. Eram in anul I de facultate, anul scolar 1983-1984, si era acea serbare de iarna a Facultatii de Electrotehnica de la Iasi, unde se intamplau lucruri de care acum mi-e jena sa amintesc... respectiv eram in armata. Ne-am imprietenit, atunci ne-am cunoscut... Sigur ca trebuie sa fie emotie, sigur ca trebuie sa fie tremurul acela. Emotiile apar la un moment dat in timpul vacantei, cand se termina sezonul trecut, ne plictisim unii de altii, plecam. Iti lipseste ceva... Accidentul, minunea care se intampla. Apoi vine toamna si... Ca la Riciu? Iar ghiozdan, iar acuarele, iar caiete... Dar fara aceste emotii, mi-aduc aminte vorba unui mare ganditor roman pe care nu pot sa-l numesc pentru ca l-am uitat: Numai prostul nu se teme. Cred sincer despre Divertis ca este adevarata sosea de centura a Bucurestiului, care da tura dupa tura la nesfarsit."

ATENTIE! "Umorul este un lucru serios, care se face greu. Pare o joaca atunci cand te uiti la televizor, dar nu e asa", spune Divertis

SILVIU PETCU a intrat in grup oficial in 1983. "Am participat apoi la toate taberele studentesti de creatie si de distractie de pe vremea aia. Eram cam acizi la vremea aia, eram dementi. Eram inconstienti de-a binelea. Am avut noroc. Una este sa fii la un spectacol live cu public, raspunsul publicului este instantaneu, aplauzele te incarca si pe tine de energie pozitiva. Alta este sa incerci tu sa ai energie in fata unei camere de luat vederi. Stim exact cand incepe productia, cand avem filmarile, la ce ora, cine, ce, cum, care. Este un mecanism care functioneaza, care nu mai lasa loc de emotii. Refacem decoruri, ca sa nu ne plictisim noi intre noi, mai reparam o usa. Parintii mei au fost ceferisti. Cum pe atunci posturile se luau cat mai aproape de casa, absolut din intamplare, am dat concurs la un santier la 16 km de Iasi. Culmea, l-am luat, dar santierul s-a desfiintat si s-a mutat la Bucuresti. Asa ca absolut fara nici o pila am ajuns in Bucuresti. Noi n-am indraznit sa facem nici la 10 ani spectacol aniversar, nici la 20 de ani, nici la 10 km, nici la 20 km, am preferat sa lucram. Sincer, habar nu am unde este si ce inseamna punctul terminus, pentru simplul motiv ca atata vreme cat avem creatii in cap si ne permitem sa ne jucam cu cuvintele sa iasa din ele glume si radem si noi de ele, e bine."

RESTUL MEMBRILOR Divertis erau in febra pregatirilor, dar ne facem o datorie de onoare din a-i numi aici: Doru Antonesi, Florin Constantin, Valentin Darie, Valentin Gora, Cristian Gretcu, dar si Jojo si Monica Anghel, prezentele feminine care dau sare si piper grupului. De Daniel Buzdugan ce sa mai zicem...
×
Subiecte în articol: divertis