Concret, prin instituirea unui program naţional de subvenţionare a dobânzilor pentru creditele ipotecare, familiile cu doi copii vor achita doar jumătate din dobânda la creditul bancar luat pentru a cumpăra o casă, în timp ce pentru familiile care au în întreținere trei sau mai mulți copii statul va prelua în totalitate această dobândă, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere, recent, la Parlament.
Propunerea legislativă pusă săptămâna aceasta pe masa senatorilor este semnată de șase parlamentari UDMR și vizează instituirea Programului „Subvenții pentru căminul familiei”, program social prin care statul va sprijini familiile care au întreţinere unul sau mai mulți copii, preluând, practic, o parte din povara financiară de pe umerii acelor familii care și-au luat sau vor să-și ia o locuință prin credit bancar, fie că este vorba despre creditele „Prima casă/Noua casă” sau despre creditele ipotecare standard.
Potrivit inițiatorilor, propunerea vine pe fondul declinului demografic accentuat înregistrat în România şi are scopul de a atenua acest fenomen, precum şi consecinţele sociale pe care le va avea pe termen lung.
„Unul dintre aspectele demografice care poate fi influențat prin politici sociale este creșterea natalității, stimularea tinerilor să își asume rolul de părinte”, spun autorii proiectului în expunerea de motive, precizând că, în contextul modernizării societății, fluidizării pieței muncii și diversificării opțiunilor în numeroase domenii ale vieții economice și sociale, oportunitatea întemeierii unei familii și asumării rolului de părinte „a devenit o problemă complexă”, deoarece tinerii tinerii iau în calcul și riscurile și obstacolele pe termen mediu și lung, precum „cheltuielile cu asigurarea locuirii, echilibrarea obligațiilor inerente vieții de familie cu aspirațiile unei cariere, anumite servicii asociate cu calitatea creșterii copiilor -îngrijire și supraveghere, recreere și instruire”.
Valoarea subvenţiei, stabilită în funcţie de numărul de copii
Prin urmare, inițiatorii propun ca, prin instituirea unui nou program național, statul să sprijine familiile care au copii în întreținere, preluând o parte din povara financiară de pe umerii acestora în procesul de rambursare a creditelor ipotecare. Mai exact proiectul legislativ prevede subvenționarea dobânzii aferente creditului ipotecar, în funcție de numărul de copii ai familiei.
„Programul «Subvenții pentru căminul familiei», derulat în perioada 2025-2035, are ca obiectiv înlesnirea accesului persoanelor care au întreținere copii la locuințe potrivite nevoilor lor prin acordarea de facilități de natura subvențiilor la dobândă și de reducere a nivelului unor comisioane aferente creditelor ipotecare contractate”, prevede documentul.
Concret, în cazul familiilor care au în întreţinere un singur copil, această subvenţie va fi la 10% din dobândă, în cazul familiilor care au doi copii 50%, iar în cazul celor cu trei sau mai mulţi copii, această subvenţionare de dobândă va fi de 100%.
Prin excepție, în cazul familiilor monoparentale, dacă părinții au divorţat sau dacă unul dintre părinţi a decedat, subvenția va reprezenta:
- 25% din dobândă pentru un copil;
- 75% pentru doi copii;
- 100% pentru trei sau mai mulți copii.
„Rambursarea unui credit ipotecar presupune eforturi financiare substanțiale pe perioade lungi, de peste 10-15 de ani, iar pentru un cuplu tânăr decizia de a-l contracta echivalează nu de puține ori cu greutăți în asigurarea unui buget predictibil pentru traiul zilnic. Astfel de situații aduc cu sine amânarea sau renunțarea la anumite cheltuieli, fie de investiții, fie de mărire a familiei”, se arată în expunerea de motive.
Trebuie precizat că, potrivit proiectului, la „copii aflați în întreținere” vor fi luați în calcul și tinerii cu vârste între 18 și 23 de ani care sunt studenți, în programe de studii universitare de licență cu frecvență, și care nu obțin venituri.
Pentru a accesa acest program, familiile cu copii trebuie să respecte mai multe condiții: creditul să nu fie declarat scadent anticipat, să nu fie sub executare, să nu înregistreze restanţe mai mari de 30 de zile la rambursarea creditului și să aibă în proprietate o singură locuință - obiectul contractului de credit.
În luna martie a acestui an, exista un sold de 106 miliarde de lei la creditele ipotecare în România, din care aproape 30 de miliarde de lei sunt pe contractele acordate prin Programul „Prima casă/Noua casă” şi 76 de miliarde de lei sunt pe credite ipotecare standard, se arată în expunerea de motive.
România va pierde un milion de persoane pe an
Într-un raport privind populația la nivel global, din 2019, ONU a inclus România printre cele opt țări ale lumii în care populația a scăzut cu mai mult de 5% începând din anul 2010, ca urmare a efectelor combinate a doi factori majori: scăderea persistentă a ratei fertilității și o rată mare a emigrației. Iar, din acest punct de vedere, viitorul României este sumbru.
Conform datelor statistice ale Uniunii Europene, citate de inițiatorii proiectului legislativ, „între anii 2030 și 2060, România va pierde circa un milion de persoane/an, astfel că deceniul al 9-lea va marca reducerea populației țării la sub 13 milioane locuitori”.
De asemenea, datele actualizate ale ONU vizând evoluția populației țărilor lumii pentru anul 2024 subliniază necesitatea luării de urgență a unor măsuri care să frâneze scăderea abruptă a numărului nou-născuților, tendință care va conduce în perspectiva anilor 2050 și 2060 la modificarea structurii pe vârste a populației și la creșterea vertiginoasă a ratei de dependență.
„Pentru anul 2060 se estimează că fiecare persoană aptă de muncă din grupa de vârstă 15-64 de ani va trebui să susțină o persoană în vârstă de peste 65 de ani”, se arată în expunerea de motive.