x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doctorul-minune

Doctorul-minune

28 Noi 2004   •   00:00

ARAFAT. RAED, NU YASSER
Un medic venit din Palestina a ajuns cel mai iubit strain din Mures, dupa ce, impreuna cu echipa de la SMURD, a salvat numeroase vieti.
STEFAN ORMENISAN

Click pentru a mari imaginea
Anul trecut, Raed a pierdut doi oameni din echipa SMURD, dupa ce elicopterul cu care acestia se aflau in misiune s-a prabusit
Pe parintele Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), muresenii l-au botezat "Doctorul care face minuni". Raed Arafat s-a nascut la 24 mai 1964 in capitala Siriei, Damasc. Provenind dintr-o familie mixta - mama siriana, iar tatal palestinian - , tanarul Raed si-a petrecut copilaria in orasul palestinian Nablus. Parintii l-au dat la scoala de la 5 ani, desi varsta impusa era de 6 ani. La 14 ani s-a inrolat ca voluntar in serviciul medical din Nablus. La 16 ani decide sa vina in Europa, ca sa studieze medicina. "Am ales Romania pentru ca a fost prima tara care m-a acceptat ca student. Acest lucru se intampla prin 1981. Pentru ca invatasem de acasa limba franceza, mi-a fost destul de usor sa invat limba romana", povesteste Arafat.

UN VIS. Medicina o studiaza la Cluj. La inceputul anului 1990 are prima incercare nereusita de a deschide un serviciu de urgenta la Cluj. "Pentru ca doream sa ma specializez in medicina de urgenta, am venit la Targu-Mures. Aici am simtit ca era locul potrivit pentru a incerca din nou infiintarea unui serviciu de urgenta performant, astfel ca, avand sprijinul domnului doctor Chiorean si al celor de la pompieri, in anul 1991 am pornit SMURD", isi aminteste Raed. De atunci, viata doctorului Arafat s-a confundat cu SMURD.

"La inceput, lucrurile au mers greu, mai ales ca lumea era destul de reticenta. Era foarte greu, deoarece in perioada ’90-’93 eram nevoit sa-mi platesc studiile de specializare si, in acelasi timp, finantam din banii mosteniti de la tatal meu Serviciul Mobil de Urgenta", spune Arafat. In tot acest timp, SMURD s-a dezvoltat cu sprijinul unor finantari externe care, de fapt, au facut posibila existenta acestui serviciu mobil de urgenta.

Click pentru a mari imaginea
Toate planurile doctorului Arafat sunt legate de SMURD

MANCAREA. "A fost greu, deoarece eram prea obisnuit cu tipul de mancare de acasa si nu gaseam mai nimic asemanator aici. Toate produsele erau pe baza de carne. Dupa Revolutie am reusit sa gasesc anumiti furnizori care imi livreaza si acum produsele de care am nevoie. Cat despre mancarea romaneasca, chiar daca nu consum carne de trei ani, imi plac foarte mult mititeii", spune doctorul.

PLANURI. Despre planurile de viitor, Raed vorbeste cu mare pasiune si asta pentru ca toate sunt legate de SMURD: "In ultimii patru ani s-a avansat foarte mult. Am reusit sa achizitionam elicopterul si am reusit sa rezolvam problema hangarului.

Totusi, avem doua nevoi foarte mari: achizitionarea unei noi ambulante in locul celei vechi, care a fost cumparata din banii targumuresenilor, si constructia unui noi sediu pentru serviciul de primiri urgente. Cel actual a fost garantat de scotieni pentru cinci ani si deja au trecut zece ani de cand functionam aici".

.

.

MOSTENIREA, IN SLUJBA SMURD

Mai toti banii mosteniti din familie de Raed au fost cheltuiti in slujba SMURD pentru prima masina de ambulanta, echipamente medicale si consumabile. Mai mult, pana in 1998, Raed nu a primit nici un leu din partea statului roman, el nefiind angajat la vreo institutie medicala. "Motivau ca nu pot fi angajat, pentru ca nu am cetatenie sau pentru ca nu exista fonduri. De-abia mai tarziu am fost angajat, inainte cu putin timp de a primi cetatenia romana", povesteste doctorul.

.

La inceput, lucrurile au mers greu, mai ales ca lumea era destul de reticenta. Era foarte greu, deoarece in perioada ’90-’93 eram nevoit sa-mi platesc studiile de specializare si, in acelasi timp, finantam din banii mosteniti de la tatal meu Serviciul Mobil de Urgenta"
Raed Afarat

RELIGIA NU E O PROBLEMA

Raed, care este musulman, spune ca in Romania nu a avut probleme in privinta religiei. "Cred in ceva atotputernic, dar nu sunt practicant. Sunt o persoana mai libera, dar cred ca nici o religie nu este oprimata in Romania. Cat despre sarbatorile religioase specifice romanilor, m-am obisnuit de mai multi ani sa le serbez. Desigur, o sarbatoare are nevoie de atmosfera specifica care nu prea exista daca traiesti singur. Totusi, alaturi de prieteni e placut sa serbezi Craciunul sau Anul Nou", spune Arafat.
×
Subiecte în articol: special urgenta raed smurd