x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Documentarul "Trianon", interzis în Ungaria, proiectat în România. O dezbatere istorică în emisiunea Marius Tucă Show (VIDEO)

Documentarul "Trianon", interzis în Ungaria, proiectat în România. O dezbatere istorică în emisiunea Marius Tucă Show (VIDEO)

31 Mai 2012   •   19:58
Documentarul "Trianon", interzis în Ungaria, proiectat în România. O dezbatere istorică în emisiunea Marius Tucă Show (VIDEO)

Intentia repatrierii si inhumarii osemintelor scriitorului Nyiro József, supranumit si "apostolul secuilor" in cimitirul romano-catolic din Odorheiu Secuiesc, nu este un caz singular de divergente de opinie in relatiile oficiale romano-maghiare.

Documentarul "Trianon", prezentat publicului in 2005, relata situatia Ungariei Mari inaintea semnarii Tratatului de la Trianon din 4 iunie 1920 si conjunctura politica dupa primul razboi mondial care a dus la destramarea Imperiului Austro-Ungar.

Documentarul a fost interzis atat la televiziunea publica din Ungaria, cat si de canalul Duna TV, adresat maghiarilor din afara granitelor tarii. Realizatorul a decis atunci sa-l difuzeze in Romania, in orasele din Transilvania, si in Slovacia,

Urmariti documentarul si dezbaterea ce a avut loc in emisiunea Marius Tuca Show pe mariustuca.ro.
Prezenti in studioul emisiunii regizorul documentarului Koltay Gabor, istoricul maghiar dupa scrierile caruia s-a inspirat materialul, Raffay Erno, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Emil Hurezeanu si istoricul roman Florin Constantiniu.

×