x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dor de soare

Dor de soare

de Mariana Craciun    |    24 Sep 2005   •   00:00
Dor de soare

Tuzla era acoperita si ieri de apa. Oamenii incercau sa mai salveze ce le-a mai mai ramas in urma inundatiilor. Din cand in cand isi ridicau privirea spre cer, iar cand soarele intra in nori, murmurau: "Daca mai vine inca o rafala, ne termina pe toti".

Desculti, in ciorapi sau cu cizme, cei ale caror case au fost acoperite de ape incercau sa mai salveze din bunuri. Mai norocosi au fost cei ale caror gospodarii sunt situate pe un deal si au fost feriti de nenorocire si se uitau cu mila la cei care plan-geau ca nu mai au nimic.

POLITISTII SALVATORI. Pe politistii din Tuzla, localnicii ii considera eroi, mai ales ca in momentul in care apele au inceput sa creasca si nu au mai stiut incotro sa o apuce. Au strigat dupa ajutor, iar politistii au venit sa-i salveze. Ion Munteanu, de 60 de ani, a locuit pana nu demult in Franta, dar s-a intors in localitatea de bastina. Barbatul arata spre casa unei batrane, de pe marginea soselei, daramata complet. "Ori de cate ori ploua, apa are un metru pe sosea, trec camioane, iar apa si pietrele sunt azvarlite spre casa." O alta localnica se opreste si incepe sa planga. Casa Ioanei Ungureanu este chiar langa balta. "Astept din moment in mo- ment sa-mi cada casa si sa nu mai raman cu nimic. Mi-e frica sa intru in ea", spune femeia printre lacrimi. Ioana Ungureanu este si ea de varsta pensiei, dar nu are nici un venit si nu stie ce o sa faca pentru ca se teme ca autoritatile nu o vor ajuta. "Sunt prea saraca ca sa se mai uite cineva la mine, am mai fost lovita si anul trecut de inundatii si nu am primit nici un ajutor."

ADAPOST LA SCOALA. In fata Primariei din Tuzla mai multe angajate sunt inca inspaimantate de ce au vazut. "Azi-noapte apa a carat baloti de paie, butoaie cu muraturi, usi si ferestre, in viata mea nu am mai vazut asa ceva", povesteste una dintre femei. Scoala si gradinita din localitatea Tuzla au fost si ele inundate, dar apa nu a fost foarte mare. Zeci de copii curiosi se uita dupa scafandrii care ii ajuta cu barcile pe localnici sa-si mai salveze din bunuri. Sunt fericiti ca nu merg la scoala si probabil ca pana nu se rezolva situatia, vor mai avea o mica vacanta. Directoarea scolii, Afrodita Marcosan, spune ca inca de cand a inceput sa ploua i-a trimis pe copii acasa, iar cadrele didactice au ramas blocate pana spre seara in cladire. Au reusit in cele din urma sa plece cu ajutorul unei rabe. Afrodita Marcosan spune ca localnicii au venit disperati la scoala ca sa ceara adapost, au venit parinti sa spuna ca li s-au daramat casele si au fost primiti in cladire. La orele pranzului, mai multi localnici se adunasera la carciuma din Tuzla. Cu o bere pe tejghea sau un pahar cu votca, se uitau la localnicii care isi carau in roabe lucrurile. Au venit la local sa-si mai inece amarul, dar se afla printre cei carora inundatiile nu le-au afectat casele.

CAD CASELE
Viceprimarul din Tuzla, Marian Saracila, este in mijlocul localnicilor care ori de cate ori trec pe langa el ii cer ajutorul. Primarul este grav bolnav, iar Marian Saracila este cel care administreaza treburile in localitate. Cele mai afectate locuinte sunt cele din apropierea ghiolului, care este despartit de un dig de Lacul Techiorghiol. "Daca Doamne fereste mai da o ploaie, ne termina pe toti, se lasa casele", spune Saracila. "Anul trecut au fost discutii sa se rezolve situatia, dar a fost ca o ploaie electorala, a fost inclusiv Adrian Nastase, care a promis ca situatia va fi rezolvata. Localnicii imi cer sa rup digul ca sa dau drumul la apa, dar nu pot face asta. Lacul este concesionat, iar ghiolul e al nostru, problemele de rezolva doar acolo unde sunt interese." Viceprimarul Saracila spune ca peste 400 de gospodarii au fost inundate de ploaia torentiala, iar la o zi dupa ploaie, multe case au inceput sa cada una dupa alta pentru ca apa a patruns la temelie.


Ialomita Pagube in 10 localitati


APE. Judetul Ialomita a fost printre cele mai afectate
Inundatiile au fost cauzate de cresterea debitului raului Prahova, care in noaptea de marti spre miercuri a atins 800 de metri cubi pe secunda. Situatia cea mai grea se inregistreaza in comuna Armasesti. Peste 60% din casele din satul Barbulesti sunt sub ape, autoritatile evacuand circa 400 de localnici. Majoritatea a fost transportata cu cele sase barci aflate in dotarea echipelor de interventie la rudele din Armasesti sau Urziceni, alte 150 de persoane fiind adapostite in scoala. Apa a ajuns pana la streasina caselor, oamenii ramanand izolati in poduri. O situatie grea este si in comuna Moldoveni, unde potrivit declaratiilor prefectului Cazacu Marinica localitatea a fost transformata in insula.

SINISTRATI. Peste 150 de persoane sunt izolate in localul scolii, autoritatile facand eforturi disperate pentru a putea duce la sinistrati apa si mancare. Pagube s-au inregistrat si la Brazii, unde au fost inundate doua case, iar drumurile Maia - Fierbinti si Maia - Ciorani au devenit impracticabile.

La Armasesti au fost evacuate peste 300 de persoane la rude, iar alte 300 au fost adapostite la etajul scolii din localitate. Digul de protectie dinspre Barbulesti a fost fisurat in trei locuri, iar terasamentul caii ferate a fost distrus. La Sinesti au fost afectate grav doua poduri, in zonele Boteni si Catrunesti, localitatea Boteni fiind izolata. Mai putin au fost afectate localitatile Ion Roata si Boranesti, unde au fost evacuate doua persoane si inundate sapte case si 30 de gospodarii. Interesant este ca miercuri seara s-a constatat ca barajul de la Dridu nu putea fi golit din cauza unei defectiuni la instalatia electrica. A fost nevoie sa se aduca un grup electrogen, barajul nedispunand de asa ceva. Abia in dimineata zilei de joi s-a putut actiona asupra barajului. (Mihai Enciu)

Dambovita - Prefect in China


Prefectul de Dambovita, Jean Popescu (foto), a considerat ca o vizita in China, intr-o delegatie a Crucii Rosii, este mult mai importanta decat problemele judetului. Desi in momentul plecarii se anuntase eventualitatea unor inundatii in judet, prefectul a preferat sa se deplaseze in tara Marelui Zid pentru a participa la incheierea unui acord de colaborare a Crucii Rosii, filiala Dambovita, cu o filiala a Crucii Rosii din China. Deplasarea in China, care a inceput la 18 septembrie, se va incheia pe 27 septembrie. (Magda Colgiu)

Fara Tariceanu - Basescu la Guvern


Presedintele Traian Basescu a participat la Reuniunea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, desfasurata la Guvern, ieri dupa-amiaza, in absenta premierului Calin Popescu Tariceanu. Acesta din urma plecase tot ieri, pe la 11:00, la Bratislava, dar nu inainte de a convoca si prezida o prima intrunire a Comitetului de Urgenta. Cea de-a doua a fost anuntata in lipsa sefului Executivului si s-a bucurat de prezenta presedintelui, care a plecat fara sa faca declaratii. Reprezentantii Guvernului nu au vrut sau nu au stiut sa explice cum a ajuns presedintele la reuniunea lor. Vicepremierul Gheorghe Pogea a afirmat ca reuniunea a fost convocata in numele ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dupa ce, la ora 11:00, Administratia Meteorologica emisese o noua avertizare meteorologica. "Si presedintele primeste aceste avertizari si a participat pentru a vedea ce masuri luam", a completat Pogea. Palatul Victoria a sugerat ca raspunsul la intrebarea: "Presedintele a fost chemat sau s-a autoinvitat?" se afla la Cotroceni.

LAMURIRI. "Am primit informatii toata dimineata despre situatia din tara. In jurul orei 14:00 am citit avertizarea si am inceput sa ma agit. Am sunat la Blaga, la Comandamentul din MAI si am decis sa particip. Primisem o solicitare din partea unor partide sa convoc CSAT-ul si sa declar stare de necesitate", a lamurit Basescu, mai tarziu. Presedintele s-a convins ca Executivul se descurca si fara CSAT. Basescu e decis sa mai participe la reuniunile Comitetului de Urgenta indiferent daca Tariceanu este sau nu prezent.

MASURI. Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul Roman de Informatii si Ministerul Apararii vor suplimenta personalul si echipamentele trimise in zonele inundate, masuri care vor conduce inclusiv la reducerea numarului de persoane care asigura protectia demnitarilor.

Dar si trimiterea mai multor masini, barci si anfibii in zonele afectate. Din cauza inundatiilor, premierul Tariceanu si-a anulat vizita pe care urma sa o efectueze in Olanda. (Florina Zainescu)

BILANTUL INUNDATIILOR 19.09 - 23.09
  • 15
    Judete afectate
  • 299
    Localitati afectate
  • 2
    Persoane disparute
  • 4
    Persoane decedate
  • 833
    Persoane evacuate
  • 71
    Case distruse
  • 2.152
    Case inundate
  • 1.098
    Case avariate
  • 1.907
    Case afectate
  • 78
    Drumuri judetene afectate
  • 2.900
    Animale si pasari moarte
  • INFO
    VACCINARI. Peste 1.800 de persoane au fost deja vaccinate de cele 10 echipe de medici si asistente constituite la nivelul Directiei pentru Sanatate Publica Prahova, pentru a preintampina izbucnirea unor epidemii. Actiunea a inceput in comunele cel mai greu incercate de furia apelor: Gherghita, Rafov, Moara Domneasca, Buda, Palanca, Tomsani.

    CRESTE DUNAREA. Cotele apelor Dunarii sunt in crestere pe raza judetului Tulcea, pentru prima data in ultimele doua saptamani. Nivelul Dunarii era ieri cu 6 centimetri mai mare la Tulcea si cu 16 centimetri la Grindu. In localitatile Isaccea, Gorgova si Crisan, cresterile cotelor Dunarii erau de la 1 pana la 9 centimetri.

    DOLJ. Ajutoarele primite de locuitorii comunei doljene Brabova la inundatiile din luna august au fost luate de viitura produsa in urma ploilor abundente de la inceputul acestei saptamani, a declarat, ieri, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Ajutoarele erau pastrate la scoala din comuna, grav afectata de inundatii.

    BUZAU. Peste 90 de metri din conducta magistrala de irigatii Buzau-Est au fost luati de o viitura aparuta pe raul Buzau, in dreptul localitatii Maracineni.

    SCRISOARE. Liderul PSD, Mircea Geoana, i-a solicitat ieri presedintelui Basescu, prin intermediul unei scrisori, sa decreteze starea de urgenta si sa discute cu partidele despre criza inundatiilor, informeaza Mediafax.
    ×
    Subiecte în articol: eveniment persoane case afecta