x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dorin Tudoran: "Suntem inca in cusca protopoliticului"

Dorin Tudoran: "Suntem inca in cusca protopoliticului"

09 Oct 2004   •   00:00
Dorin Tudoran: "Suntem inca in cusca protopoliticului"

Este editorialist la Jurnalul National, scrie despre realitatea romaneasca, a "indraznit" sa accepte oferta PUR de a-i oferi consultanta electorala, ulterior a renuntat, de comun acord cu partidul.

Dorin Tudoran explica, intr-un interviu acordat Cuvantului libertatii, din Craiova, ce crede despre actiunea sa clasa politica romaneasca, adversarii si mai ales prietenii lui.
MARINA CONSTANTINOIU

Spunea, intr-un interviu acordat revistei Agora, ca "numai cine a refuzat o data stie ce inseamna a accepta altcandva". Dorin Tudoran a acceptat propunerea Partidului Umanist din Romania (PUR) de a-i oferi consultanta preelectorala, in anul de gratie 2004. Alegerea sa a fost comentata in fel si chip de ziaristi, analisti, oameni. La capatul acestei experiente, desi scurte, bine concentrate, Dorin Tudoran trage o concluzie: "Sunt prizonierul viziunii unor oameni despre ce, cat, cand si cum are dreptul sa faca Dorin Tudoran". El argumenteaza aceasta idee oferind exemple despre cum au stiut sau stiu altii mai bine decat el insusi ce i se intampla in viata.

PROBLEMA CONSULTANTEI. Un exemplu? S-a scris in Romania despre faptul ca a fost solicitat drept consultant "doar de PUR", nici un alt partid nefacandu-i o astfel de oferta. "In inenarabilul stil al presei romanesti, lucrurile au fost prezentate ca si cum imi anuntasem public dorinta de a oferi servicii de consultanta, imparteam oferte de consultanta pe Bulevardul Magheru si nimeni, in afara de PUR, nu mi-a solicitat serviciile", declara el pentru Cuvantul libertatii.

Realitatea a fost cu totul alta, explica Dorin Tudoran, reamintind ca totul a pornit de la un proiect privind eventuala sa candidatura la Presedintie! Cum a declinat oferta, a urmat discutarea variantei consultantei. Pentru care, dupa cum el insusi declara, a incercat sa se documenteze cum se cuvine in legatura cu doctrina, structura si proiectele PUR. S-a dovedit ca decizia sa, aceea de a se implica, a deranjat. "Pana si oamenii pe care ii consideram devotati spiritului democratic prefera sa foloseasca prezumtia de vinovatie in locul prezumtiei de nevinovatie", afirma el in acelasi interviu. "Furia unora a fost absolut irationala, impiedicandu-i sa observe un lucru clar ca lumina zilei - nu am intrat in politica, am oferit un serviciu profesional", adauga Dorin Tudoran, care se intreaba, retoric, ce s-ar fi intamplat daca ar fi acceptat sa candideze "la Presedintie ori pentru un loc in Parlament, indiferent din partea carui partid".

DESPRE DEMOCRATIE. Dar a venit si momentul "despartirii", al renuntarii la contractul de consultanta, atunci cand PUR a decis ca este mai bine pentru viitorul sau daca acum merge alaturi de Partidul Social Democrat (PSD) in alegerile generale. "Amicii, dar si detractorii, au incercat sa analizeze sansele pe care le aveati in a-l determina pe liderul PUR, Dan Voiculescu, sa opteze corect in campul democratic de la noi", i-a sugerat, intr-una dintre intrebarile din interviu, ziaristul de la Cuvantul libertatii. "In ceea ce-l priveste pe Dan Voiculescu, nu stiu ce sa inteleg prin acest "sa opteze corect in campul democratic de la noi". In primul rand, ne place ori nu, ce a hotarat PUR si dl Voiculescu, atata vreme cat nu au ales, sa spunem, o alianta cu un partid extremist, optiunea lor ramane "in campul democratic", nu?", raspunde Dorin Tudoran, argumentand cu faptul ca nu se poate nega ca "altii au avut puterea votului democratic spre a aduce si mentine la putere acest partid; si nu o data". Cine a avut dreptate in aceasta decizie? "Dreptate a avut realitatea. Ne place ori nu cum arata ea, e indecent sa contestam realitatea", spune el.

Si de un lucru este sigur, cel putin la acest moment: si daca ar vrea, acum nu ar mai avea timp pentru a oferi servicii de consultanta altora. "Mi-am reconfigurat deja programul pentru aceasta toamna, lucrurile au intrat in linie dreapta si echipele de lucru sunt pregatite." In noiembrie spera sa lanseze pe piata americana o revista dedicata stirilor, analizelor si dezbaterilor din lumea democratiei, "democracy-at-large". Se mandreste, spunand ca "macheta revistei arata "first class"".

CAMPANIE ILARA. Despre venirea romano-americanei Lia Roberts in campania electorala din Romania, candidatura ei la Presedintie si apoi retragerea ei, Dorin Tudoran spune ca "va trece multa vreme pana efectele negative, cu aspecte deseori ilare, se vor sterge". Pentru ca pe Lia Roberts "a invins-o propria-i inadecvare la rolul in care s-a aruncat. (...) Dna Roberts a compromis - fireste, fara intentie - imaginea unui candidat la Presedintie venind din diaspora". El vede in discursul de adio al doamnei Roberts "masura unei comedii a erorilor" din aceasta aventura prezidentiala, reamintind faptul ca, la sosirea in Romania, Lia Roberts aparea intr-o fotografie alaturi de presedintele Iliescu, pentru ca ulterior, prin vocea strategului sau electoral, Dick Morris, sa-i catalogheze pe Iliescu si Nastase drept "oameni ai trecutului", "comunisti", "autori ai dezastrului in care se afla Romania". Pentru ca la plecarea din tara sa acuze intreaga clasa politica din Romania, dar in SUA a redevenit consul onorific al Romaniei! Adica ii reprezinta fix pe cei pe care-i critica.

DESPRE VIITOR. Intrebat daca romanii "vor fenta inca o data istoria si se vor integra lumii civilizate", Dorin Tudoran a dat o replica transanta: "Daca avem norocul ca printre politicienii detinatori de fente din clasa Dobrin, Hagi, Titus Ozon, Constantin, s-ar putea sa fentam inca o data istoria. Numai ca felul in care am "fentat-o" pana acum ne tine inca in cusca protopoliticului, din care nu am reusit sa iesim nici macar in conditiile unei libertati greu dobandite". "Reformarea sistemului politic romanesc? Trebuie sa ma gandesc, dar nu sunt sigur ca va pot da un raspuns "in viitorul apropiat"", a spus Tudoran referitor la sansele pe care le are sistemul politic romanesc de a se reforma.

AMERICA SI SECURITATEA. Pentru ca intra la categoria "romano-americani", Dorin Tudoran n-a scapat fara sa fie intrebat si despre ceva ce tine de realitatea americana: securitatea dupa 11 septembrie 2001. Sunt voci in Statele Unite si in lume care denunta masurile postatentate, adunate in ceea ce se numeste "Patriotic Act", drept incalcari ale libertatilor civile. Tudoran marturiseste, in interviul pentru Cuvantul libertatii, ca nu-l amuza sa fie descaltat la aeroport, si nici controlat pana la piele, nu-l incanta restrangerea, fie si temporara, a unora dintre libertatile sale de cetatean american, dar, dupa parerea sa, "restrictiile sunt dictate nu din ambitii politice, ci din necesitate". "Am acceptat ca 11 septembrie a afectat profund calitatea vietii si sansele supravietuirii pe aceasta planeta. Sunt inclinat sa-i dau dreptate lui Vladimir Tismaneanu, care, in finalul unui editorial din Jurnalul National, facea un apel la ratiune: "Nici un politician ori intelectual responsabil nu poate nega ca ne aflam in plin conflict intre umanism si barbarie"", spune Dorin Tudoran.

FOTO

  • DISTANTAT. Tudoran se intreaba, retoric, cum ar fi reactionat - amici si detractori, deopotriva - daca ar fi intrat cu adevarat in politica si daca ar fi candidat la Presedintie

  • KO POLITIC. Lia Roberts, "invinsa de propria-i inadecvare la rolul in care s-a aruncat"

  • "CHIX" MORRIS. Strategul american a esuat in consilierea electorala a Liei Roberts, dupa parerea lui Dorin Tudoran
  • ×
    Subiecte în articol: special dorin tudoran dorin