Este editorialist la Jurnalul National, scrie despre realitatea romaneasca, a "indraznit" sa accepte oferta PUR de a-i oferi consultanta electorala, ulterior a renuntat, de comun acord cu partidul.
Dorin Tudoran explica, intr-un interviu acordat Cuvantului libertatii, din Craiova, ce crede despre actiunea sa clasa politica romaneasca, adversarii si mai ales prietenii lui. MARINA CONSTANTINOIU
Spunea, intr-un interviu acordat revistei Agora, ca "numai cine a refuzat o data stie ce inseamna a accepta altcandva". Dorin Tudoran a acceptat propunerea Partidului Umanist din Romania (PUR) de a-i oferi consultanta preelectorala, in anul de gratie 2004. Alegerea sa a fost comentata in fel si chip de ziaristi, analisti, oameni. La capatul acestei experiente, desi scurte, bine concentrate, Dorin Tudoran trage o concluzie: "Sunt prizonierul viziunii unor oameni despre ce, cat, cand si cum are dreptul sa faca Dorin Tudoran". El argumenteaza aceasta idee oferind exemple despre cum au stiut sau stiu altii mai bine decat el insusi ce i se intampla in viata.
PROBLEMA CONSULTANTEI. Un exemplu? S-a scris in Romania despre faptul ca a fost solicitat drept consultant "doar de PUR", nici un alt partid nefacandu-i o astfel de oferta. "In inenarabilul stil al presei romanesti, lucrurile au fost prezentate ca si cum imi anuntasem public dorinta de a oferi servicii de consultanta, imparteam oferte de consultanta pe Bulevardul Magheru si nimeni, in afara de PUR, nu mi-a solicitat serviciile", declara el pentru Cuvantul libertatii.
Realitatea a fost cu totul alta, explica Dorin Tudoran, reamintind ca totul a pornit de la un proiect privind eventuala sa candidatura la Presedintie! Cum a declinat oferta, a urmat discutarea variantei consultantei. Pentru care, dupa cum el insusi declara, a incercat sa se documenteze cum se cuvine in legatura cu doctrina, structura si proiectele PUR. S-a dovedit ca decizia sa, aceea de a se implica, a deranjat. "Pana si oamenii pe care ii consideram devotati spiritului democratic prefera sa foloseasca prezumtia de vinovatie in locul prezumtiei de nevinovatie", afirma el in acelasi interviu. "Furia unora a fost absolut irationala, impiedicandu-i sa observe un lucru clar ca lumina zilei - nu am intrat in politica, am oferit un serviciu profesional", adauga Dorin Tudoran, care se intreaba, retoric, ce s-ar fi intamplat daca ar fi acceptat sa candideze "la Presedintie ori pentru un loc in Parlament, indiferent din partea carui partid".
DESPRE DEMOCRATIE. Dar a venit si momentul "despartirii", al renuntarii la contractul de consultanta, atunci cand PUR a decis ca este mai bine pentru viitorul sau daca acum merge alaturi de Partidul Social Democrat (PSD) in alegerile generale. "Amicii, dar si detractorii, au incercat sa analizeze sansele pe care le aveati in a-l determina pe liderul PUR, Dan Voiculescu, sa opteze corect in campul democratic de la noi", i-a sugerat, intr-una dintre intrebarile din interviu, ziaristul de la Cuvantul libertatii. "In ceea ce-l priveste pe Dan Voiculescu, nu stiu ce sa inteleg prin acest "sa opteze corect in campul democratic de la noi". In primul rand, ne place ori nu, ce a hotarat PUR si dl Voiculescu, atata vreme cat nu au ales, sa spunem, o alianta cu un partid extremist, optiunea lor ramane "in campul democratic", nu?", raspunde Dorin Tudoran, argumentand cu faptul ca nu se poate nega ca "altii au avut puterea votului democratic spre a aduce si mentine la putere acest partid; si nu o data". Cine a avut dreptate in aceasta decizie? "Dreptate a avut realitatea. Ne place ori nu cum arata ea, e indecent sa contestam realitatea", spune el.
Citește pe Antena3.ro
DESPRE VIITOR. Intrebat daca romanii "vor fenta inca o data istoria si se vor integra lumii civilizate", Dorin Tudoran a dat o replica transanta: "Daca avem norocul ca printre politicienii detinatori de fente din clasa Dobrin, Hagi, Titus Ozon, Constantin, s-ar putea sa fentam inca o data istoria. Numai ca felul in care am "fentat-o" pana acum ne tine inca in cusca protopoliticului, din care nu am reusit sa iesim nici macar in conditiile unei libertati greu dobandite". "Reformarea sistemului politic romanesc? Trebuie sa ma gandesc, dar nu sunt sigur ca va pot da un raspuns "in viitorul apropiat"", a spus Tudoran referitor la sansele pe care le are sistemul politic romanesc de a se reforma.
FOTO