x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dovada înhumării

Dovada înhumării

de Miruna Pasa Petru    |    Gabriela Antoniu    |    03 Iul 2008   •   00:00
Dovada înhumării

LOCURI DE VECI ● MAp, obligat de instanţă să aducă probe în cazul Ceauşeştilor
Ministerul Apărării (MAp) a fost obligat printr-o hotărîre definitivă şi irevocabilă să demonstreze cu dovezi certe că soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu sînt îngropaţi
în locurile cunoscute oficial din Cimitirul Ghencea. Jurnalul Naţional vă prezintă dovezile care au permis
înhumarea soţilor Ceauşescu în Cimitirul Ghencea.



LOCURI DE VECI ● MAp, obligat de instanţă să aducă probe în cazul Ceauşeştilor
Ministerul Apărării (MAp) a fost obligat printr-o hotărîre definitivă şi irevocabilă să demonstreze cu dovezi certe că soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu sînt îngropaţi
în locurile cunoscute oficial din Cimitirul Ghencea. Jurnalul Naţional vă prezintă dovezile care au permis
înhumarea soţilor Ceauşescu în Cimitirul Ghencea.

Decizia finală prin care MAp a fost obligat să demonstreze că soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost înmormîntaţi în Cimitirul Ghencea a fost dată luni de Curtea de Apel Bucureşti, după ani întregi de judecare. Dosarul a fost deschis de Zoe Ceauşescu şi preluat, după decesul acesteia, de soţul său, Mircea Oprean, şi de Valentin Ceauşescu, fratele Zoiei. În faţa tuturor instanţelor de judecată, urmaşii Elenei şi ai lui Nicolae Ceauşescu au susţinut în mod constant că există multe semne de întrebare cu privire la locul în care au fost înhumaţi cei doi. Potrivit avocatului familiei, Haralambie Voicilaş, de înmormîntare s-au ocupat cadre militare, fiind imposibil ca MAp să nu deţină probe scrise cu privire la locurile de veci. Apărătorul a invocat regulamentele militare potrivit cărora orice acţiune trebuie făcută în baza unui ordin scris. De cealaltă parte, Ministerul Apărării şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane au declarat în faţa judecătorilor că nu deţin nici un document care să ateste unde sînt îngropaţi soţii Ceauşescu. Cu toate acestea, instanţele au respins solicitările de exhumare formulate de reclamanţi.

ÎN PREMIERĂ. De altfel, în ianuarie anul trecut, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti amîna procesul privind deshumarea soţilor Ceauşescu pe motiv că Administraţia Cimitirelor trebuia să transmită un document care să ateste că Elena şi Nicolae Ceauşescu sînt înhumaţi în cele două locuri din Cimitirul Ghencea. În replică la decizia instanţei, Primăria Capitalei dădea un comunicat în care preciza că "la data de 25 decembrie 1989 nu a fost înscris în registrul de înhumări nimic care să ateste înhumarea soţilor Ceauşescu". Mai mult, comunicatul subliniază că "nu a fost depus nici un document la Administraţia Cimitirelor (copie de pe certificat de deces pe numele Ceauşescu Elena sau pe numele Ceauşescu Nicolae, adeverinţă de înhumare în original) care să ateste înhumarea".

Într-adevăr, la 25 decembrie 1989, Ceauşeştii nu ajunseseră la cimitir. Însă în două adeverinţe de înhumare datate cîteva zile mai tîrziu apar numele celor doi. Astfel, la 30 decembrie 1989, în momentul în care sicriele cu cei doi au intrat în Ghencea, două adeverinţe de înhumare, în original, au fost predate reprezentanţilor cimitirului. Documentele au fost prezentate în premieră de Jurnalul Naţional în ianuarie anul trecut. Şi aceasta în condiţiile în care Administraţia Cimitirelor nu ştia că există documentele care atestă îngroparea cuplului Ceauşescu în Bucureşti.

Înmormîntarea Ceauşeştilor a avut loc în jurul orei 16:00 şi fără aceste adeverinţe nu s-ar fi putut face nimic. De altfel, Administraţia Cimitirelor a pus la dispoziţie în acea zi groparii. După ce gropile au fost făcute în locurile indicate de reprezentanţii cimitirului, un detaşament de soldaţi "tocmit" de generalul Victor Stănculescu le-a pregătit, căptuşindu-le cu ciment. Pentru ca sicriele să poată fi depuse în cimitir, pe lîngă certificatele de deces erau necesare şi adeverinţele de înhumare. În acel moment, aceste adeverinţe erau eliberate de Consiliul Popular. Potrivit unor surse oficiale, certificatele de deces eliberate de Institutul Medico-Legal au fost pe nume fictive, avîndu-se în vedere presiunea acelor zile, dar s-au întocmit la 30 decembrie 1989 adeverinţa nr. 60506 pe numele lui Nicolae Ceauşescu şi adeverinţa nr. 60501 pe numele Elenei Ceauşescu. Adeverinţele au fost eliberate de structura care luase locul Consiliului Popular, respectiv Frontul Salvării Naţionale al Sectorului 1.

"POVESTE INADMISIBILĂ". Prezent marţi seară la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, analistul Ion Cristoiu a declarat că "povestea cu mormîntul lui Ceauşescu este inadmisibilă într-o democraţie. Sîntem trib? Sînt doi oameni, au familii, îi deshumăm, îi verificăm, nu-i nici o problemă. Democraţia înseamnă a-l fi tratat şi pe marele dictator, şi pe marele călău, şi pe marele violator şi criminal cu mijloacele statului de drept". "Acest regim, să-i spunem democratic, a început printr-un proces care nu a avut nici o legătură cu democraţia, proces ale cărui note se regăsesc inclusiv în activitatea DNA", a mai spus Ion Cristoiu, adăugînd că s-a preocupat din 1990 întruna de acest proces, pentru că el "reprezintă păcatul original al justiţiei din România, care este valabil şi acum".

"Sînt în Ghencea Civil. Nu-i am în pivniţă"

Înhumarea cuplului Ceauşescu a fost amplu dezbătută în emisiunea Marius Tucă Show din 1999. Vă prezentăm fragmente din transcrierea acestei emisiuni, apărută în cartea "Ultimele zile ale lui Ceauşescu" la Editura Machiavelli.

Jurnalul Naţional: Ale cui sînt cadavrele din Cimitirul Ghencea Civil?
Gelu Voican Voiculescu: Ei sînt acolo. Au fost puşi acolo, şi acolo cred că au rămas. Au fost îngropaţi în Ghencea Civil, eu nu îi am în pivniţă. Nu are rost să mai discutăm acum legat de tema asta. Există atîtea materiale documentare, încît e inutil să mai stăm de vorbă. Nu cred că este un subiect de presă. În fiecare an sînt întrebat dacă ei sînt acolo. (...)

Au fost plimbate cadavrele cuplului Ceauşescu prin CC sau prin alte instituţii pînă au ajuns la Spitalul Militar?
Nu. După ce au fost aduse de la Tîrgovişte, au fost uitate la Ghencea, iar de acolo au ajuns direct la Spitalul Militar. (...)

Cum v-aţi adus aminte de cadavrele lăsate la Morgă?
Pe 27 şi 28 decembrie au fost şedinţe la FSN şi nu s-a mai gîndit nimeni la cei doi. (...)

De ce s-a amînat înhumarea pînă în data de 30 decembrie?
V-am explicat, au fost acele şedinţe. (...)

Marius Tucă: Vă rog, acum, să ne spuneţi ce s-a întîmplat cu cele două cadavre lăsate la Spitalul Militar?

G.V.V.: Ele au fost toaletate, curăţate, spălate şi aranjate într-un mod cît de cît acceptabil şi depuse în dulapuri frigorifice, în ziua de 26 decembrie 1989. (...) S-au uitat că există... Eu am fost cel care a reamintit problema asta. Şi atunci, mi s-a spus: "Ai fost la Tîrgovişte, te ocupi şi de înmormîntare". Pe 30 decembrie 1989 am mers la domnul general Stănculescu şi l-am rugat să mă ajute. Ne-am izbit de aspectele juridice. Dat fiind vorba de o moarte violentă, trebuiau nişte certificate constatatoare ale morţii. A trebuit să-i declar eu că au fost morţi. Şi certificarea de moarte violentă a dat-o Institutul Medico-Legal, la o intervenţie a domnului general Stănculescu. S-a umblat în tot registrul de certificate de deces şi a rămas la Armată întreg registrul. L-am anulat, pur şi simplu. După-amiază, în jurul orei 16:30, am plecat la Spitalul Militar. Acolo au fost puşi în coşciuge, s-a filmat pentru uz intern, dar s-a dat la TVR abia în 30 decembrie. Am plecat la Cimitirul Ghencea..(...) În Cimitirul Ghencea era o atmosferă... Încă se bănuia că pot fi... au loc trageri. Şi domnul general Stănculescu avusese grijă de dimineaţă ca să se sape gropile, să le zidească cu prefabricate, cu tot ce trebuie. Crucile erau pe numele a doi colonei...

Ion Cristoiu: Şi în registru au fost trecuţi. În Registrul de Înhumări sînt trecuţi cei doi colonei.

G.V.V.
: Aşa, un colonel şi un locotenent-colonel. Toate aceste lucruri, măsuri erau luate pentru că se aştepta ca populaţia să-i dezgroape şi să profaneze cadavrele, să-i rupă în bucăţi. În administraţia cimitirului nu erau trecute, practic, ca locuri. Erau nişte alei şi au găsit cele două locuri unde au putut, între morminte. Au mai forţat şi au mai creat o groapă, şi de aceea el este în stînga şi ea este în dreapta, orientată diferit.


 
 DOVEZILE. Nicolae şi Elena Ceauşescu apar în adeverinţele de înhumare cu numerele 60506 şi 60501, depuse la cimitir la 30 decembrie 1989 – click pentru a mări imaginile


×