x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dragoste cu nabadai intre Ion si Maria

Dragoste cu nabadai intre Ion si Maria

07 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Amorul dintre Maria Ciobanu si Ion Dolanescu intrece orice telenovela. El s-a casatorit de trei ori, iar ea de cinci. De fiecare data, cu altcineva. Amandoi au avut parte de o iubire cu sughituri.
DANA ANDRONIE

La 17 ani, Ion Dolanescu era angajat, cu dispensie de varsta, la Sfatul Popular. Timp de doi ani a oficializat casatorii. Isi dorea atat de mult sa cante, incat a facut pe dracu-n patru si a ajuns la Ansamblul Ciocarlia: "Ma gandeam sa-mi scot un ochi ca sa intru macar la Ansamblul Orbilor. Pana la urma am fost acceptat la Ansamblul Ciocarlia, la doua saptamani dupa ce am depus juramantul", isi aduce aminte "regele". A intrat si a dat peste o "ciocarlie": Maria Ciobanu. "Era militar in termen. Iar eu eram deja o vedeta. S-a indragostit de mine si, timp de trei ani, mi-a facut curte. M-a prins si pe mine dragostea. Pacat ca dragostea lui a durat atat de putin", ne-a declarat cu regret Maria lu’ Dolanescu, asa cum i se spunea pe vremuri.

A divortat pentru Maria

Cand a pus ochii pe Maria, Ion avea 27 de ani. Si era casatorit, de patru ani, cu Iustina Baluteanu. "Era o femeie tare desteapta si cu 19 ani mai mare decat mine. M-am combinat cu ea in turnee, pe vremea cand eram militar. Ea a cantat prima haulita. Nu prea stateam in cazarma. Tot timpul ma duceam acasa la Iustina. Mi se parea ca e cea mai frumoasa femeie. Avea o dantura extraordinara. Am stat sase ani casatoriti." Ce ti-e si cu dragostea! Asa cum a venit, asa a plecat... Lui Dolanescu i s-au aprins calcaiele dupa Ciobanu. "Am divortat pentru ca ma combinasem cu Maria. Asa a fost sa fie! Am dat de bani, mi-am cumparat casa si am luat-o la mine, impreuna cu fetele si cu mama ei", a recunoscut cantaretul. I-a fost tare draga Ciocarlia si a facut nunta, desi amandoi erau casatoriti cu altcineva. "La Persinari au venit peste 50.000 de oameni din toata tara. Am jucat nuneasca in curtea bisericii. Ca sa iesim din curte, a trebuit sa ne suim amandoi pe un cal alb", a dezvaluit Dolanescu. Au incins o petrecere in curtea bisericii, dar n-au ajuns la altar. "Eu n-am vrut sa joc la nunta. Ce rost avea, daca noi nu ne cununasem? M-a bodoganit si mi-a zis ca, daca nu vin, isi gaseste alta nevasta. Eu am vrut sa ne luam legitim, dar el nu si pace", ne-a declarat Maria Ciobanu.

Se certau care sa faca ceaiul

Au trait impreuna din 1971 pana in 1974. S-au iubit si au fost iubiti. Lumea se "batea" ca sa vada pe scena cuplul Maria Ciobanu - Ion Dolanescu. "Ce-am facut noi, n-a facut nimeni in Tara Romaneasca. Am cantat niste haulite… Veneau romanii cu miile sa ne asculte. Se urcau si in copaci ca sa ne vada mai bine. S-au suit atat de multi intr-un nuc, incat s-a daramat copacul cu ei! Odata, din cauza aplauzelor, a cazut plafonul pe noi. Cand mergeam la spectacole, ne asaltau taranii cu o gramada de propuneri sa cantam la nunti. Nu mai aveam pe ce sa scriem si notam, pe cutia de chibrit, data si comuna unde urma sa aiba loc cantarea. Se inchina Ioana Radu, nu-i venea a crede! Era sa mor de doua ori calcat in picioare de admiratori." Cu alte cuvinte, amandoi erau vedete. Cu personalitate. Dar cine canta in casa? Cocosul sau gaina? "Imi placea sa ma protejeze, ca pe un copil. Asa ar trebui sa procedeze orice femeie cu barbatul ei. Ii spuneam sa-mi faca un ceai si ea zicea repede: "Eu sunt Maria Ciobanu!". "Si eu, Ion Dolanescu! Si, ce-i cu asta?"", ii dadea Ion replica. Se purta asa pentru ca isi cunostea valoarea. "Georgeta Anghel imi zicea: "Mai, nu fi tampit! Tu esti valoarea! Tu ai pus-o in capul mesei. Tu i-ai dat Ciocarlia!". Am iubit-o foarte mult pe Maria. Iar ea s-a casatorit de cinci ori, numai cu mine n-a vrut! N-am crezut niciodata ca o sa ma despart de ea", povestea "cocosul".

Maria l-a divinizat pe Ion

El zice ca ea n-a vrut sa-l ia de barbat. Ea zice ca el n-a vrut s-o ia de nevasta. Oricum, pana la urma, dupa ce s-au iubit, cat s-au iubit, tot s-au despartit. "Niciodata n-am suportat ca omul cu care impart patul sa ma loveasca. Nu le doresc nici dusmanilor dusmanilor mei sa treaca prin ce-am trecut eu. Am suferit foarte mult. L-am divinizat pe Ion Dolanescu. Cum sa mai tin acum la omul care mi-a luat copilul? Dumnezeu e mare si ne iarta pe toti. Si eu l-am iertat pe tatal copilului meu. Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a inzestrat cu talent si am putut sa-mi castig singura existenta", asa vorbeste acum Maria, la 67 de ani. A platit scump pentru cateva momente de fericire. Dar a fost iubita cu patima de Ion Dolanescu.

Intre ciocan si nicovala

Ion Dolanescu a avut trei neveste: Iustina Baluteanu, Maria Ciobanu si Margarita Valenciano. Cu cea dintai s-a casatorit legal, dar cu celelalte doua a facut cate un copil. Si anume, doi baieti: Ionut si Dragos. Dupa ce s-a despartit de Maria, Ion si-a trimis copilul la tara, la mama lui. "La patru luni l-am dus la maica-mea si i-am cumparat o capra..." S-au judecat pentru copil, iar castig de cauza a avut Dolanescu. Ionut a crescut si si-a dat seama ca trebuie sa-si respecte parintii. Stiind cat de mult s-au iubit ai lui, a vrut cu orice chip sa-i impace. Din pacate n-a reusit. Pana acum. A incercat sa organizeze un concert, a doua zi de Pasti, in care sa-i aduca pe Dolanescu si pe Ciobanu pe aceeasi scena. Nu s-a putut. De ce? "Tata a avut niste pretentii prea mari. Voia ca el sa fie trecut primul pe afis, iar mama sa apara cu litere de-o schioapa." Oricum, Ionut a cantat si cu mama, si cu tata. Mai ramane sa-i vedem pe toti trei pe acelasi afis.

INEDIT

Ion Dolanescu a fost protejatul Ioanei Radu. De doua ori l-a ajutat la necaz. Trebuia sa dea socoteala familiei Ceausescu, pentru ca avea castiguri foarte mari, la vremea respectiva. Securistii erau indignati ca are casa, masina si bani la CEC. Dolanescu a fost chiar judecat, la un loc cu toti borfasii si cu toti hotii: "Norocul meu a fost Ioana Radu. Un an de zile am fost interzis. Am rugat-o sa vorbeasca cu Ceausescu. I-a dat telefon sefului de cabinet si, a doua zi, Ioana a primit telefon, prin care era anuntata sa vina la Cabinet. "Bai, ma astepta Sefu’, iar eu nu-mi gaseam sutienul, dresul, pudra", imi povestea Ioana. Mi-a zis tot ce a discutat cu Ceausescu: "Imparate, am un protejat al meu. Il cheama Ion Dolanescu si este frumos ca dumneavoastra! Il iubeste lumea si mai mult, de cand a murit Maria Lataretu"". Si asa a scapat, ca prin urechile acului.

Dupa ce s-a despartit de Maria Ciobanu, la 30 de ani, a intalnit o studenta de la Cluj, pe care o chema Margarita Valenciano. "A vrut atat demult sa ma cunoasca, incat, intr-o zi, m-am trezit cu ea la mine acasa. Era opt seara si ma pregateam sa plec in Moldova. Pana la urma, am luat-o cu mine in turneu. Asa s-a nascut Dragos, al doilea baiat", a declarat Ion Dolanescu. La doua saptamani dupa ce a cunoscut-o pe Margarita, a "indraznit" sa se uite in portofel. "I-am vazut pasaportul. Era din Costa Rica. Mi-am zis ca ma ia dracul. Daca aflau securistii cu cine ma incurcasem, ma dadeau afara din partid, imi distrugeam si cariera." Degeaba a incercat sa o convinga sa se intoarca la Cluj, ca fata a ramas insarcinata. Dolanescu a recunoscut copilul, desi ii era teama ca o sa afle lumea. Au stat 10 ani impreuna, dupa care fiecare si-a vazut de drum. Si uite asa, "regele" are doi flacai: Ionut si Dragos. "Cel mic a iesit un copil tare bun, insa, daca n-a fost crescut de mine, nu sunt legat atat de tare. Cu toate ca el imi seamana cel mai bine si la fizic... Are o fetita. O cheama Maria de Isus Dolanescu. Insa Ionut este sufletul meu. M-a durut cand s-a casatorit in America, tot cu o romanca. As fi vrut sa-i fac o nunta mult mai frumoasa decat cea pe care am avut-o eu cu Maria. Dar copilul n-a vrut." Ion a iubit-o foarte mult pe Maria, dar n-a putut sa o ierte decat o singura data: "Acum pot spune ca Maria Ciobanu nu mi-e indiferenta. Dar o singura data ierti o femeie! Cand a plecat i-am spus: "Tine minte, daca pleci, n-ai sa mai calci pragul asta inapoi!"". Ea, in schimb, a iertat. Dar n-a uitat.

SUFERINTA

"Niciodata n-am suportat ca omul cu care impart patul sa ma loveasca. Nu le doresc nici dusmanilor dusmanilor mei sa treaca prin ce-am trecut eu. Am suferit foarte mult. L-am divinizat pe Ion Dolanescu. Cum sa mai tin acum la omul care mi-a luat copilul? Dumnezeu e mare si ne iarta pe toti" Maria Ciobanu

NEINTELEGERE

"Imi placea sa ma protejeze, ca pe un copil. Asa ar trebui sa procedeze orice femeie cu barbatul ei. Ii spuneam sa-mi faca un ceai si ea zicea repede: "Eu sunt Maria Ciobanu!". "Si eu, Ion Dolanescu! Si, ce-i cu asta?"... Acum pot spune ca nu mi-e indiferenta. Dar o singura data ierti o femeie" Ion Dolanescu

IUBIRE

"Era militar in termen. Iar eu eram deja o vedeta. S-a indragostit de mine si, timp de trei ani, mi-a facut curte. M-a prins si pe mine dragostea. Pacat ca dragostea lui a durat atat de putin... Eu n-am vrut sa joc la nunta. Ce rost avea, daca noi nu ne cununasem? M-a bodoganit si mi-a zis ca, daca nu vin, isi gaseste alta nevasta" Maria Ciobanu

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Iubirile celebre ale romanilor

Marea dragoste a unui sangeros voievod

Iubire regeasca pentru o domnisoara de onoare

Dragoste cu nabadai intre Ion si Maria

Cateodata, adevarul poate ucide

"Printesa iubita"si Enescu

"Vreau sa-mi gasesc un loc langa ea, in Rai"

Marga Barbu: "Il tot astept, si el stie"

„De 57 de ani, ne iubim ca-n prima zi"

Ilie Nastase, invins de „General"
×
Subiecte în articol: special vrut maria s-au ciobanu dolanescu