Enoriasii ii spuneau, cu drag, "Parintele Tica". Cu mult inainte de a deveni preot a fost inchis, 12 ani, in temnitele comuniste. Mult mai tarziu a fost duhovnicul presedintelui Emil Constantinescu.
Constantin Voicescu avea 22 de ani cand si-a inceput studiile, la Facultatea de Geografie din Bucuresti. Putea deveni un profesor obisnuit, cu o existenta banala ca orice alt belfer. Dumnezeu a hotarat insa altfel: si-a petrecut tineretea prin puscarii. Si, oricat ar parea de straniu, acolo a avut primele trairi mistice si tot acolo si-a descoperit vocatia de teolog.
Biserica din suflet
Fara sa vrea, comunismul ateist a preschimbat inchisorile in adevarate locasuri de rugaciune, caci doar credinta in Dumnezeu i-a ajutat pe detinuti sa ramana in viata. Multi dintre ei au avut experiente mistice pe care, in conditii normale, le au doar cei alesi, dupa ani lungi de asceza. Mai tarziu, "Tica" Voicescu le povestea cunoscutilor cum detinutii, ajutati de preotii adevarati, se rugau in gand si ajunsesera sa traiasca mintal derularea slujbelor religioase.
Preotul care s-a opus lui Ceausescu
Constantin Voicescu avea aproape 50 de ani cand a devenit preot. In 1976 a fost numit la Biserica Sapientei, unde a slujit pana la plecarea sa din lumea celor vii. Si-a ajutat in taina pe cei mai saraci dintre enoriasi, carora le trimitea, pe ascuns, alimente sau orice obiecte folositoare. In 1985, Ceausescu a vrut sa-i darame biserica, dar el s-a opus atat cat i-a stat in puteri, cu memorii depuse pe la toate forurile competente. Iar pana la urma, Biserica Sapientei a ramas in picioare.
Duhovnicul cetatii
Dupa 1990, preotul "Tica" Voicescu s-a implicat activ in viata societatii care incerca sa-si croiasca un nou vad. A fost membru fondator al Aliantei Civice. In acelasi timp a fost si duhovnicul fostilor detinuti politici, al Anei Blandiana si al lui Emil Constantinescu, chiar si pe timpul cand acesta era presedintele Romaniei. Iar duhovnic este preotul caruia, inainte de a primi impartasania, trebuie sa i te spovedesti si sa-i marturisesti toate pacatele si greselile din viata ta. Insa indiferent ce greseli sau pacate i-o fi marturisit fostul presedinte, Parintele "Tica" Voicescu le-a luat cu el in mormant, chiar daca astfel de taine nu fusesera inca incluse in categoria "informatiilor clasificate VASILE SURCEL
CV
Constantin Voicescu
- S-a nascut la 28 iulie 1924
- 1948 - condamnat la sase ani de inchisoare. A fost eliberat in 1954.
- 1958 - Condamnat la munca silnica pe viata, pedeapsa comutata in 25 de ani de detentie grea. A fost eliberat, grav bolnav, in 1964.
- Ulterior a studiat Teologia.
- 1976 a fost numit preot la Biserica Sapientei.
- 8 septembrie 1997. Inceteaza din viata in urma unui accident de circulatie.
"Daca-l vei uri pe vrajmasul tau, ura va creste si nu vei avea liniste. Daca il vei invinge si-l vei zdrobi, nu vei avea somn cu gindul ca el se va razbuna. Linistea o vei dobandi doar cand il birui cu dragostea ta" Parintele Constantin Voicescu
CONTINUARE: Apostolul orfanilor