x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?”

„Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?”

de Tudor Cires    |    14 Apr 2012   •   22:23
„Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?”

'Soarele s-a intunecat, iar pamantul s-a cutremurat', in momentul crucificarii lui Iisus Hristos. Mantuitorul era pe cruce, dupa un lung proces trucat, dupa un mars obositor catre Golgota si dupa o lunga suferinta cauzata de foame si de sete. La capatul drumului, soldatii il tintuiesc pe cruce. Era miezul zilei si intunericul se coborase, brusc, peste Ierusalim. Peste cateva ore, Iisus scoate un strigat, recapatandu-si cunostinta, moment in care pamantul incepe sa se cutremure. Pietrele se sfarma, mormintele se deschid, mortii ies din morminte...

La inceputul secolului III d.Hr., Tertulian a facut primele cercetari, descoperind ca, in timpul rastignirii Mantuitorului, Soarele s-a intunecat, intr-adevar. S-a crezut, initial, ca a fost vorba de o eclipsa totala de Soare, dar astronomii spun ca abia pe 24 noiembrie, in acel an, Ierusalimul a avut o eclipsa, insa partiala. S-a mai spus ca, in ziua Crucificarii, 3 aprilie anul 33 d.Hr., ar fi avut loc o eclipsa de Luna, dar si aceasta, partiala. In plus, Crucificarea a avut loc ziua si nu noaptea. In ceea ce priveste cutremurul, poate ca a existat, dar nu a fost indeajuns de mare ca istoria sa-l consemneze ca atare.

Crucificat, Iisus Hristos rosteste o serie de sentinte inainte de a muri. Primul lui gand s-a indreptat spre cei care l-au condamnat si l-au torturat. Nu pentru a-i certa, ci pentru a-i ierta: 'Doamne, iarta-i, ca nu stiu ce fac!'. Cu aceste vorbe, El ii absolva pe romani si pe evrei de vina mortii sale.
A doua sentinta rostita este: 'Adevarat iti spun, azi vei fi in Rai, impreuna cu mine'. Cuvintele sunt adresate unuia dintre cei doi talhari crucificati laolalta care, in ultima clipa, se pocaieste. Sentinta arata simplitatea salvarii si confirma existenta vietii dupa moarte, promisiunea Raiului.

A treia oara, Iisus, muribund, se adreseaza mamei sale, aflata in fata Crucii, impreuna cu Ioan: 'Femeie, acesta e Fiul Tau!', iar lui Ioan: 'Aceasta e mama ta!'. Astfel, Mantuitorul o incredinteaza pe mama sa lui Ioan, iar pe Ioan il roaga sa aiba grija de Maria, ca de propria sa mama.

Una dintre cele mai enigmatice expresii este: 'Dumnezeul meu, de ce m-ai parasit?', care ne permite sa intelegem adevarata semnificatie a mortii lui Iisus: Tatal isi sacrifica Fiul, pentru a rascumpara pacatele oamenilor. Expresie a unei mari tristeti, strigatul marcheaza misiunea incarcata de speranta a Mantuitorului pe Pamant.

Ultima sentinta: 'S-a sfarsit. Tata, imi las sufletul in mainile Tale' exprima, tot asa, o mare victorie. Condamnarea a fost executata, misiunea incredintata de Dumnezeu-Tatal poate incepe. Astfel se stinge Mantuitorul, pentru a invia, in cea de a treia zi.

×
Subiecte în articol: special