x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ce dă România 1500 de dolari/an Rusiei?

De ce dă România 1500 de dolari/an Rusiei?

17 Noi 2022   •   08:15
De ce dă România 1500 de dolari/an Rusiei?

Camera Deputaților are în dezbatere un proiect de lege, inițiat de Guvernul Ciucă, prin care se urmărește denunțarea Convenției semnate, la Moscova, în 27 februarie 1969, prin care a fost înființat Centrul Internațional de Informare Științifică și Tehnică.

Aceasta a fost ratificată de Republica Socialistă România, prin decret, tot în 1969, iar, de atunci, statul român cotizează, anual, cu 1.500 de dolari la acest centru. În 2010, Guvernul Boc a desființat institutul autohton care colabora cu centrul moscovit, iar din 2015 nu a mai existat nicio reprezentare a României la această organizație internațională. Chiar și așa, decizia de denunțare a acestei Convenții a fost luată abia în luna octombrie a anului curent, când Executivul condus de Nicolae Ciucă a transmis Parlamentului un proiect de lege în acest sens. 

Proiectul de lege în discuție, inițiat de Guvernul Ciucă, vizează aprobarea încetării valabilității, prin denunțare, a Convenției referitoare la înființarea Centrului Internațional de Informare Științifică și Tehnică, semnată la data de 27 februarie 1969 la Moscova. Actul normativ propus dezbaterii Parlamentului are două articole, unul care instituie denunțarea acestei Convenții, iar al doilea reglementează faptul că Ministerul Afacerilor Externe va face cunoscută, prin ordin publicat în Monitorul Oficial al României, data la care această Convenție își încetează valabilitatea în relație cu România.

România contribuie, de la înființarea Centrului, din 1969, cu o cotizație în cuantum de 1.500 de dolari pe an, sumă angajată, în prezent, în bugetul anual al Ministerului Cercetării, Dezvoltării și Inovării. Un calcul simplu arată că, în cei 53 de ani de când a fost ratificată această Convenție, statul Român a cotizat cu 82.500 de dolari.

 

Executivul susține că centrul a avut un rol determinant în diseminarea informațiilor

Guvernul motivează depunerea acestui proiect de lege prin aceea că respectivul Centru Internațional de Informații Științifice și Tehnice (CIIST) este o organizație interguvernamentală cu sediul la Moscova, care a fost înființată în 26 februarie 1969. România este stat membru fondator, documentul de înființare, denumit Convenție, fiind semnat din partea guvernului Republicii Socialiste România de președintele Consiliului Național al Cercetării Științifice al RSR, Nicolae Murguleț.

Consiliul de Stat al RSR a ratificat această Convenție, prin Decret, la data de 29 iulie 1969. „Centrul Internațional de Informații Științifice și Tehnice a avut un rol determinant în diseminarea informațiilor privind rezultatele obținute în activitatea de cercetare, în perioada când aceste informații nu aveau circulația largă de astăzi”, se arată în expunerea de motive întocmită de Guvernul Ciucă. Mai departe, se precizează că, după semnarea convenției de înființare, colaborarea cu acest Centru s-a realizat prin intermediul Institutului Național de Informare și Documentare (INID), institut care s-a aflat în subordinea Consiliului Național al Cercetării Științifice al RSR.

Comisia pentru tehnologie avea termen să finalizeze, astăzi, raportul

După Revoluție, în 1990, acest Consiliu Național a fost desființat, iar Institutul a trecut în subordinea Guvernului României, prin Legea 141/1990, privind organizarea activității de informare și documentare. 

18 ani mai târziu, în 2008, Institutul Național de Informare și Documentare este mutat din subordinea Guvernului în subordinea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, printr-o hotărâre de guvern privind reorganizarea institutului. După această mișcare, a mai fost nevoie de doar doi ani, respectiv până în 2010, când institutul este desființat de Guvernul Boc, prin HG 830/2010.  

Executivul a depus acest proiect de lege în Parlament la data de 28 octombrie 2022, fiind înregistrat la Camera Deputaților în data de 7 noiembrie. Consiliul Legislativ a avizat, deja, favorabil această inițiativă. Legea se află, în acest moment, pe masa Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, care a avut, până astăzi, termen să finalizeze raportul. Senatul este camera decizională.

 

România nu a mai participat la activitățile organizației din anul 2015

După 53 de ani de la ratificarea acestei Convenții și după 12 ani de la desființarea Institutului Național de Informare și Documentare, Guvernul României a luat decizia să denunțe participarea la Centrul Internațional de Informații Științifice și Tehnice de la Moscova. Asta, în condițiile în care, prin OUG 1/2017, odată cu înființarea Ministerului Cercetării și Inovării, acest nou minister a preluat activitățile și structurile fostei Autorități Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare.

Odată cu înființarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, noua entitate a preluat obligația privind plata cotizației către Centrul de la Moscova, continuând să o achite, „fără a obține beneficii pentru activitatea de cercetare”.

De altfel, în prezent, România nu mai este reprezentată la nivelul Centrului moscovit. Mai mult, în 2019, Ministerul Educației și Cercetării a demarat o analiză cu privire la oportunitatea continuări participării la această organizație. Rezultatele arătând că, după 1990, contactele directe între reprezentanții mediului academic și științific din România cu cei din străinătate au devenit tot mai frecvente, în special după 1993, când a fost creată prima rețea de internet din România, fapt ce a făcut ca accesul la informațiile cu caracter științific să fie posibil online. După 2010, când a fost desființat Institutul, participarea României la activitățile Centrului moscovit a scăzut considerabil, iar, din 2015, nu au mai existat participări românești la acțiunile acestuia.

Și Curtea de Conturi a efectuat, în anul 2020, un audit, solicitând să se analizeze măsurile care pot fi promovate pentru a exista o corelație între participarea României la activitățile acestui Centru și beneficiile pentru sistemul de cercetare autohton.

×
Subiecte în articol: camera deputatilor lege convenție Moscova