“Decizia am luat-o inca din 2009, cand am fost exclusa, pe nedrept, din lotul pentru Olimpiada de la Vancouver. Visul meu s-a implinit pe 25 noiembrie, cand am devenit oficial legitimata in cadrul Federatiei Maghiare de Biatlon. Obiectivul meu este sa ma calific la Olimpiada de iarna din 2014', spune Szocs Emoke, conform portalului origo.
La biatlon, din intamplare
Sportiva de 25 de ani recunoaste ca a fost mereu pasionata de schi, dar biatlonul a reprezentat o adevarata provocare. “Profesorii ne-au intrebat la scoala, daca vrem sa ne inscriem la schi. Eu am ridicat mana si de atunci m-am lipit de acest sport. Am inceput cu schiul si m-am pregatit foarte bine. Intr-o zi, antrenorul meu Marton Simon, care acum este antrenorul nationalei Romaniei de biatlon, m-a rugat sa incercam si proba de tragere. N-am refuzat, chiar daca acest exercitiu mi-a ingreunat viata sportiva. Proba de tragere poate sa te scoata usor din lupta pentru locurile fruntase', marturiseste Szocs.
Ea sustine ca i s-a facut o nedreptate in 2009. “Eu am obtinut calificarea la Olimpiada de la Vancouver din 2010, pe partie. Am muncit si am transpirat pentru acel loc in echipa. Nu a contat, am fost scoasa din lot si a fost trecuta o fata, care s-a clasat in urma mea. Acesta a fost momentul in care am simtit ca trebuie sa schimb ceva. Am fost si sunt extrem de motivata sa arat ca au gresit cei care nu mi-au dat nici o sansa. Federatia maghiara m-a primit cu bratele deschise, clubul mi-a dat drumul, doar cu federatia romana am avut ceva emotii. Pana la urma, presedintele federatiei mi-a spus ca nu mai are rost sa traga de timp, nu imi poate impiedica plecarea. Eu spun cu mana pe inima ca, din punct de vedere sportiv, as fi avut sanse sa ajung la olimpiada si cu nationala Romaniei, insa in Romania cartile sunt facute dupa interese', explica sportiva care a dobandit dubla cetatenie. “Sa fim realisti. Si la lot, si in viata de zi cu zi, maghiarii si romanii se inteleg bine, dar cand intra in joc o miza oarecare, un sportiv maghiar trebuie sa fie de doua ori mai bun decat unul roman, ca sa i se recunoasca valoarea. Suntem obisnuiti cu asta si asta ne motiveaza in plus'.
Federatia i-a cerut echipamentul
In cazul schioarei Edit Miklos, federatia romana a cerut despagubiri, solicitand o taxa de formare a jucatoarei. “In cazul meu nu au avut astfel de pretentii. Mi-au cerut sa le dau echipamentul inapoi. Arma nu am predat-o, fiindca este proprietatea clubului din Miercurea Ciuc. O sa raman angrenata si in competitiile interne in culorile clubului ciucan, dar la competitii inter-tari voi reprezenta Ungaria. In Harghita am cele mai bune conditii de antrenament, chiar daca nu mai avem zapada de alta data. Pentru 2012, imi propun o clasare cat mai buna la campionatul mondial si cred in sansele mele de calificare la Olimpiada din 2014', a incheiat Szocs Emoke.
Puiu Gaspar: “Plecarea lui Szocs Emoke nu este o pierdere'
Secretarul general al Federatiei Romane de Schi si Biatlon, Puiu Gaspar, a comentat, intr-un mod ironic, decizia biatlonistei Szocs Emoke, asta in conditiile in care presa a scris ca Edit Miklos a parasit echipa Romaniei tocmai dupa o cearta avuta cu el, iar biatlonistele Dana Plotogea si Mihaela Purdea au fost “pensionate' fortat. “Eram sigur ca, dupa cazul Miklos, se va deschide Cutia Pandorei. Nu am avut ce sa facem, Szöcs oricum nu mai intra in vederile lotului national si i-am acceptat cererea. Daca reprezentantii clubului din Miercurea Ciuc, unde era legitimata, au fost de acord, nu ne puteam opune noi de la FRSB. Pentru Romania nu este o pierdere. In schimb, pentru Ungaria este un castig. Vecinii nostri nu au biatlonisti de valoare. Oricum, situatia nu se poate compara cu a lui Miklos. Szöcs Emoke a avut ceva rezultate bune numai la nivel de juniori', a comentat Puiu Gaspar pentru mytex.
Edit Miklos: “Schiul romanesc este in declin'
Schioarea Edit Miklos marturiseste ca nu a regretat nici un moment decizia de a concura pentru tara vecina. “In primul rand, fiindca eu ma consider maghiar si am preferat sa reprezint Ungaria. In al doilea rand, am avut un conflict cu federatia romana, care nu si-a respectat promisiunile facute fata de mine. Am copilarit intr-o familie de sportivi si am invatat ce inseamna respect in sport. Mama mea a fost handbalista, iar tatal meu, hocheist. Am cochetat si eu cu hocheiul, insa nu am facut cariera din asta, fiindca la vremea aceea nu era echipa de hochei feminin la Miercurea-Ciuc. Copilaria mi-am petrecut-o pe pistele de schi, dar nu imi pare rau. In acest moment, lipsa banilor caracterizeaza schiul din cele doua tari, acesta fiind motivul pentru care ne antrenam prea putin. Nu am un idol in schi, fiindca sunt acolo in preajma elitei. Ele reprezinta adversare pentru mine. Dupa parerea mea, schiul maghiar are un trend ascendent, iar cel romanesc este in declin. Pana la 32 de ani mi-am propus sa concurez, astfel mai am timp sa evoluez. Varsta nu conteaza neaparat, fiindca am vazut schiori care si-au atins apogeul la 18 ani si s-au lasat la 25', a declarat Edit Miklos