In august 2001, directorul adjunct al FBI, John O""Neill, demisiona sub presiunea administratiei de a inchide investigatia cu privire la Ben Laden. Era singurul care cunostea dimensiunile amenintarii Al-Qaeda. Ironia sortii, peste trei saptamani avea sa piara in atentatele de la World Trade Center.
Comisia instituita pentru descifrarea evenimentelor de la 11 septembrie 2001 din SUA incearca sa raspunda la o intrebare spinoasa: ce stia guvernul american despre amenintarea terorista si ce masuri a luat pentru a proteja America, inainte de atentatele sangeroase ale retelei Al-Qaeda?Raportul CIA
La presiunea comisiei, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui George Bush, Condoleezza Rice, a dezvaluit ca acesta fusese informat, cu doar 36 de zile inainte de tragedie, ca Al-Qaeda era decisa sa lanseze un atac decisiv in America. Casa Alba a publicat apoi textul integral al acestui raport strict-secret intocmit de catre Agentia Centrala de Informatii (CIA), intitulat sugestiv âBen Laden este hotarat sa loveasca in SUA". In aceleasi zile ale lunii august 2001 se petrecea in secret si demisia adjunctului directorului Biroului Federal de Investigatii (FBI), John OâNeill, singurul care atentionase asupra pericolului reprezentat de Ossama ben Laden si caruia i se spusese sa inceteze ancheta cu privire la intentiile teroriste ale retelei. La doar cateva saptamani distanta, la 11 septembrie, John OâNeill murea in atacurile Al-Qaeda de la WTC, unde se angajase dupa demisia din FBI, ingropand o data cu el secretul informatiilor despre Ben Laden, la care a avut acces administratia americana.
Legenda
Dupa moarte, John OâNeill a intrat in legenda, capatand dimensiunea unui erou ale carui avertismente nu si-au gasit ecoul. OâNeill a fost cel care l-a studiat si l-a inteles pe Ben Laden mai bine decat oricare altul. I-a inteles ciclicitatea atacurilor, numarul din ce in ce mai mare de victime, insa atunci cand a tras semnalul de alarma, guvernul a ales sa nu actioneze.
Inca din anul 1995, dinainte de bombardarea ambasadelor americane din Nairobi si Dar-Es-Salam si de atacul terorist asupra navei USS Cole, care au facut cunoscut publicului larg numele lui Ben Laden, OâNeill avertizase conducerea FBI si Congresul american impotriva gruparilor fundamentaliste islamice. OâNeill stia inca de pe atunci ca acestea reprezinta cea mai mare amenintare la adresa securitatii SUA.
Cel mai informat
Cu mai mult de 8 ani inainte de atacurile care au luat prin surprindere America, OâNeill era singurul care intelegea adevarata dimensiune a amenintarii Al-Qaeda. Intr-o perioada in care nimeni nu stia cine este Ossama ben Laden, sau cand cei care credeau ca stiu il descriau ca fiind unul din finantatorii gruparilor teroriste, doar agentul FBI stia ca, de fapt, este vorba despre âcreierul" retelei. âNu, acest om nu este finantatorul. Da, are ceva bani si se pricepe sa stranga bani de la alti oameni. Banii acestia au un scop, acela de a construi o retea terorista globala cu baza in Afganistan, initial cu baza in Sudan. Aceasta retea are ca tel suprem lovirea Statelor Unite si a guvernelor aliate SUA, mai ales din lumea araba". Pentru OâNeill nu era vorba despre inca o grupare terorista. Era o amenintare serioasa, in plina dezvoltare.
Hitler, precursorul
La un moment dat, preocupat de faptul ca nimeni nu voia sa ii asculte avertismentele, OâNeill s-a plans unui prieten. I-a spus acestuia ca Ossama este un Hitler al timpurilor noastre, pe care nimeni nu il lua in serios la inceput, si pe care a fost apoi prea tarziu sa il mai opreasca. âHitler a scris Mein Kampf pe cand era un necunoscut. Nimeni nu l-a luat in serios, asa ca nimeni nu i-a citit cartea. Daca au citit-o, totusi, nu au crezut ca e in stare sa puna in aplicare ce spunea acolo. Ben Laden este la fel. Cand citesti ce scrie tipul asta ca vrea sa faca, el chiar vorbeste serios. Va incerca sa o faca in Orientul Mijlociu si sunt o multime de oameni care il sprijina. O multime de oameni ii dau bani. Trebuie sa il luam in serios, pentru ca spune ca va porni un razboi impotriva SUA".
Ana Ilie
Moartea a venit de la Ben Laden
Moartea lui OâNeill a fost la fel de invaluita de controverse precum i-a fost si viata. Atentatele de la 11 septembrie 2001 l-au prins pe fostul agent FBI in pozitia de manager al securitatii turnurilor gemene din New York. Ceea ce spusese de multe ori, in pustiu, s-a intamplat in cele din urma: era la etajul 34 in turnul lovit de primul dintre avioanele aflate sub controlul teroristilor lui Ossama. A reusit sa iasa afara si si-a sunat rapid fiul si iubita pentru a-i asigura ca este nevatamat, si le-a descris, cu emotie in glas, scene de cosmar: bucati omenesti imprastiate peste tot, sange si gramezi de daramaturi. Dupa o scurta conversatie cu un fost coleg de Birou, care nu i-a putut confirma daca si Pentagonul a fost lovit de teroristi, OâNeill a reintrat in unul din turnurile lovite, pentru a-i ajuta pe cei prinsi acolo. Trupul lui neinsufletit a fost gasit dupa mai multe zile si nu este clar nici pana azi unde anume a fost gasit. CASETA 2 T: âFBI-ul sunt eu" âFBI-ul sunt eu", ii placea lui John O""Neill sa spuna. Ambitios, curajos si carismatic, deseori lipsit de falsa mandrie, OâNeill a devenit foarte rapid agentul FBI cel mai hotarat sa il prinda pe Ben Laden. Avea un temperament vulcanic ce i-a adus multi critici, insa calitatile exceptionale de investigator nu i-au putut fi trecute cu vederea. A fost cel mai important anchetator in investigatiile celor mai mari atacuri teroriste asupra intereselor americane, inainte de 11 septembrie, in tari ca Arabia Saudita, Africa de Est si Yemen. A condus personal anchetele privind atentatul din 1993 de la World Trade Center, din 1996 de la baza americana din Arabia Saudita, din 1998, la ambasadele americane de la Nairobi si Dar-Es-Salam, si a bombardarii navei USS Cole. In ultimele zile ale vietii isi avertiza prietenii: âSe pregateste ceva mare".
Petrolul, prioritatea Casei Albe
Cu doar cateva saptamani inainte de atacurile Al-Qaeda, OâNeill si-a dat demisia din FBI. Marturisea atunci ca a simtit ca administratia lui Bush Junior a inabusit ancheta cu privire la terorismul islamic. OâNeill suspecta ca s-a recurs la aceasta masura din considerente pur economice, cu toate ca politicienii au negociat cu talibanii predarea lui Ossama ben Laden in schimbul unor ajutoare economice si recunoastere politica. Se simtea dezamagit ca Departamentul de Stat si gruparile influente ale marilor petrolisti americani care alcatuiesc anturajul presedintelui Bush au blocat incercarile de a dovedi vinovatia lui Ben Laden. âPrincipalele obstacole in investigarea terorismului islamic sunt interesele corporatiilor petroliere americane si rolul jucat de Arabia Saudita", marturisea el autorilor Charles Brisard si Guillaume Dasquie. Dupa dezvaluirile lui OâNeill, cei doi au scris lucrarea âAdevarul interzis", ce a avut un efect exploziv la nivelul elitei poltice americane.