x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Statul amendează, în loc să închidă două „tomberoane miniere” de 1 milion de tone. Misiune imposibilă: 20 de ani, prea puțini pentru ecologizarea iazurilor de decantare Dealu Negru și Pârâul Cailor

Statul amendează, în loc să închidă două „tomberoane miniere” de 1 milion de tone. Misiune imposibilă: 20 de ani, prea puțini pentru ecologizarea iazurilor de decantare Dealu Negru și Pârâul Cailor

de Adrian Stoica    |    22 Dec 2023   •   07:00
Statul amendează, în loc să închidă două „tomberoane miniere” de 1 milion de tone. Misiune imposibilă: 20 de ani, prea puțini pentru ecologizarea iazurilor de decantare Dealu Negru și Pârâul Cailor

După o licitație ratată în luna august, Ministerul Economiei mai face o încercare în ianuarie pentru revizuirea proiectului tehnic în vederea lucrărilor de închidere la mina Dealu Negru Inferior din județul Suceava și la iazurile de decantare Dealu Negru și Pârâul Cailor.

Exploatarea minieră, de unde se extrăgeau în special minereuri cuprifere, a fost oprită încă din 2003, iar de atunci cele două iazuri de steril reprezintă un pericol pentru populația din zonă și mediu. Conform unei hotărâri de guvern din 2010, iazurile de steril ar fi trebuit închise și ecologizate până în 2016, dar termenul a fost ratatat. Ulterior au mai fost ratate și alte licitații, iar acum autoritățile s-au trezit că a expirat valabilitatea proiectului tehnic. Pe de altă parte, acum Guvernul vrea introducerea iazurilor în circuitul de exploatare pentru că aici se află importante zăcăminte, dar întârzie cu elaborarea legislației necesare, iar uzinele de prelucrare lipsesc cu desăvârșire. 

Prima licitație pentru punerea în siguranță și ecologizarea perimetrului minier, care a aparținut fostei companii Minbucovina, a fost anulată la puțin timp după atribuirea contractului pentru că un audit al Corpului de control al Ministerului Economiei a scos la iveală mai multe nereguli. La acea dată valoarea contractului de ecologizare se ridica la suma de 11,89 milioane de lei, fără TVA.  Până la curățarea zonei mai avem de așteptat, în condițiile în care doar refacerea proiectului tehnic este programată să dureze șase luni de zile. 

Iazul de decantare Dealu Negru  a fost pus în funcţiune în anul 1967 şi și-a încetat activitatea în 2002. El ocupă o suprafață de 5,65 hectare, are o înălțime maximă de 44 de metri și aici este depozitată o cantitate de 696.000 tone de steril. În ceea ce privește Pârâul Cailor, el a fost pus în funcţiune în anul 1979 şi și-a încetat activitatea în 2002. Acesta se întinde pe 12,08 hectare, are o înălțime maximă de 46 metri și aici sunt depozitate 625.000 tone de steril.

 

Banii au tot venit pe hârtie

Iazul Dealu Negru este amplasat foarte aproape de râul Moldova și orice deversare accidentală va duce inevitabil și la poluarea apei. Deși activitatea minieră a fost oprită în 2003, de-abia în 2007 a început întocmirea primei documentații pentru ecologizarea perimetrului. A fost emisă și o autorizație pentru lucrările de ecologizare, dar pentru că Ministerul Economiei nu a alocat niciun ban, lucrurile nu au demarat. În 2010, Guvernul alocă primii bani pentru ecologizarea zonei din Fondul de Mediu, suma fiind de 19 milioane de lei, dar banii au rămas doar pe hârtie. Ulterior, Executivul a aprobat acordarea sumei de 27 de milioane de lei pentru începerea lucrărilor în 2016 și finalizarea lor în 2018, dar și acest demers a fost un eșec. Singurele lucrări executate de la închiderea exploatării miniere au fost doar cele de întreținere pentru a reduce riscul unor accidente de mediu, mai ales că la ambele iazuri fenomenul de eroziune al pereților este permanent. 

 

Controlul stabilității iazurilor, inexistent

În cursul anului 2022 a fost verificată starea tehnică a celor două iazuri de decantare, iar concluziile nu au fost prea bune. De exemplu, pentru ambele iazuri există un sistem de monitorizare a stabilității corpului depozitelor, dar ele nu erau funcționale în momentul controlului. De asemenea, nici în anul 2021 și nici în 2022 (până la data controlului) nu s-au prelevat probe de apă de către laboratorul acreditat. La ambele iazuri, controlul a constatat menţinerea fenomenului accentuat de ravenare pe taluzele superioare ale depozitelor. Un control similar nai fusese realizat la cele nouă iazuri de decantare situate pe raza județului Suceava și în 2021, dar anul trecut inspectorii de mediu au constatat că măsurile dispuse atunci nu fuseseră puse în aplicare, drept pentru care au aplicat o amendă societății Conversmin, cea care gestionează lucrările de închidere, conservare și ecologizare a fostelor perimetre miniere.

 De circa 10 ani nu s-au mai făcut lucrări pentru punerea în siguranță a iazurilor de decantare și tratarea apelor, asta deși pe adresa Guvernului au fost trimise de-a lungul anilor foarte multe materiale care explicau necesitatea alocării cu prioritate a banilor pentru ecologizarea iazurilor. 

 

Guvernul schimbă strategia, iazurile ascund resurse importante 

Deși  se merge mai departe cu închiderea iazurilor, pe hârtie Guvernul a schimbat macazul și vrea ca unele dintre aceste bazine să fie reintroduse în circuitul de exploatare, iar pentru aceasta vor fi organizate licitații în urma cărora să fie alese firmele care le vor primi în concesiune. La nivel mondial se estimează că 70 % din cantitățile de steril minier vor fi reciclate în următorii ani. În România există 1.100 de halde de steril și 108 iazuri de decantare, majoritatea provenind din industria minieră. „Resursele minerale secundare depozitate în iazuri de decantare sau halde de steril prezintă un potențial ridicat de valorificare industrială prin recuperarea metalelor prețioase, critice și utile de bază (Au, Ag, Cu, Pb, Zn, Fe, Mn, W, Mo etc.) pentru care au fost deschise exploatările sau a unor elemente care au intrat recent în sfera de interes a valorificării industriale (Ge, In, Te, Cd, Sb)”, se arată în „Strategia României pentru Resurse Minerale Neenergetice orizont 2035”, adoptată recent. Deocamdată totul este la nivel de intenție pentru că nu există norme de aplicare a cadrului legislativ în ceea ce priveşte exploatarea resurselor secundare și nici uzine de procesare.

 

×