Fatidica noapte de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1989 a curmat viaţa MihaeleiValentina Runceanu la doar 34 de ani şi jumătate. N-a avut vreme să lase o moştenire muzicală pe măsura valorii ei. A lăsat insă "moştenirea unei mari profesoare". Ediţia de Colecţie de luni ii este dedicată ⢠Luni 10 decembrie 2007 - CD de colecţie
Fatidica noapte de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1989 a curmat viaţa Mihaelei Valentina Runceanu, la doar 34 de ani şi jumătate. Nu apucase să-şi vadă lansat cel de-al doilea LP, "Pentru voi, muguri noi". N-a avut vreme să lase o moştenire muzicală pe măsura valorii sale. A lăsat insă "moştenirea unei mari profesoare".
Printre elevii ei se numără: Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Nicola, Adrian Enache, Miky (ex-Kapital), Mădălina Manole, Gianina Olaru, Denis Roman (actualmente rezident in SUA), Mihai Balaban (Texas), Marina Florea, Coco Dumitriu (solist la Teatrul de Operetă), Carmen Trandafir şi mulţi alţii. Mihaela şi-a revărsat asupra lor şi a multor altora dragostea pe care nu a putut-o oferi unui copil al său. La Şcoala Populară de Artă plătea scump pentru libertatea de exprimare pe care "martalogii" muzicii romăneşti i-o cenzurau pe scenă. "S-a zbătut pentru fiecare, atăt căt i-au permis vremurile şi găştile de interese care funcţionau şi in urmă cu 20 de ani, poate chiar mai bine decăt azi. Intre noi şi Mihaela era mai mult decăt o relaţie elev-profesor. O iubeam. Şi incercam, atăt căt puteam, s-o protejăm. Ii ştiam pe unii dintre cei care o «tocau» pe la colţuri. Ii auziserăm vorbind. Hotărăsem, ca un semn de maximum dispreţ, să nu-i mai salutăm", povesteşte fosta elevă Dana Dorian.
CENZURATĂ. Textierul şi totodată apropiata prietenă Roxana Popescu păstrează amintirea unui profesionist care nu era ca toţi ceilalţi: "Se comporta altfel, nu spunea «săruâ măna» şi la clanţă! Nu ştia să linguşească, iar dacă incerca, nu-i reuşea. Se certa cu cine nu trebuia, cănd nu trebuia. Intr-o lume a martalogilor, a celor care făceau legea in branşa muzicală, ea a fost spărgătorul de mentalităţi". Curajul de a spune "Nu!" a atras asupra sa o atenţie "sporită" din partea celor responsabili cu cenzura. O filmare intreagă a căzut pentru versurile "Cu griji, necazuri şi bucurii/ Ii intălneam zi de zi" (compozitor Viorel Gavrilă, textier Roxana Popescu), iar celebrul vers "Pe-afară găndul meu cel trist s-a rătăcit" din "E-adevărat, iubirea mea" i-a făcut pe tovarăşi să ceară lămuriri: "Adică, cum «pe-afară», tovarăşa?". Ar fi fost poate iertată dacă ar fi căntat "omagiale", dar Mihaela nu avea nici dispoziţia, nici "faţă" pentru osanale.
CĂSĂTORIE DIN INTERES. Deşi a absolvit Conservatorul, Facultatea de Pedagogie, Muzicologie, Compoziţie şi a lucrat doi ani in invăţămănt, ca profesoară de vioară la Brăila şi la Buzău, şansa carierei Mihaelei s-a numit Nina Bercaru. Profesoară la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, doamna Bercaru i-a oferit postul său tinerei Runceanu. O ofertă de nerefuzat, care a impins-o pe buzoiancă la căsătorie. Avea nevoie de buletin de Bucureşti, pentru că altfel nu putea să se angajeze in Capitală. "Mihaela a căutat un soţ de convenienţă, pentru a obţine buletinul. L-a găsit, ăla a cerut căt a socotit de cuviinţă, s-au văzut la Starea Civilă, ea şi-a luat buletinul şi apoi au divorţat. Nici nu mai ştia cum il cheamă pe bărbatul acela cănd mi-a povestit", dezvăluie Roxana Popescu.
A plecat prea devreme, lăsănd in urmă multă durere. Ştia că nu va trăi mai mult de 35 de ani, dar era impăcată cu destinul citit in palmă. N-o plăngeţi pe Mihaela, ca să nu-i innoraţi eternitatea! Sau, dacă aţi făcut-o, vorba scriitorului Teodor Pică, "zvăntaţi cu zămbet aripile plănse"!
Mulţumim Televiziunii Romăne pentru inregistrările din Arhivă pe care ni le-a pus la dispoziţie.
dana.andronie@jurnalul.ro
Playlist bogat in şlagăre
Printre piesele de Colecţie puteţi regăsi: "E-adevărat, iubirea mea", "Speranţe-vis, speranţe-flori", "Haide, spune", "De-ar fi să vii", "Viaţa incepe cu tine", "Să crezi in dragostea mea", "Clipe ce dor", "Să fim copii", "Fericirea are chipul tău", "Eu nu te-am uitat", "Iartă", "A Doua Zi", "Pentru voi, muguri noi".