x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Editie de colecţie - Omul care transformă gazul în bani gheaţă - iulie 2004

Editie de colecţie - Omul care transformă gazul în bani gheaţă - iulie 2004

26 Iul 2004   •   00:00

Numele si reputatia lui Iosif Constantin Dragan au facut de mult timp inconjurul Europei. A reusit sa cucereasca batranul continent asa cum nici un alt roman nu a mai reusit vreodata sa o faca: economic si cultural. Se spune despre Constantin Dragan ca este de departe cel mai bogat roman din toate timpurile, dar si cel mai modest dintre ei.

CATALIN BUDESCU

 

"A fost ambitia mea de a demonstra lumii intregi ca si un roman poate fi capabil sa faca ceva si sa devina cineva in strainatate". Acesta a fost gandul care a incoltit, s-a dezvoltat si a explodat in omul Constantin Dragan. Alaturi de averea fabuloasa pe care o detine, Dragan este un om de cultura, prin opera sa de istoric, scriitor, profesor, un excelent economist, jurist si in esenta un roman care apartine Europei si care a reusit sa faca, intr-un fel, ca si Europa sa-i apartina.

 

BANII. Mircea Eliade afirma ca "Iosif Constantin Dragan are geniu economic", un adevar invulnerabil, fara replica. Dovada peste timp sta averea pe care acest om a strans-o: aproape 850 de milioane de dolari, conform revistei "Capital". Bani pe care ii investeste constant, cu generozitate, in activitati cultural-educative, in cunoasterea si afirmarea civilizatiei europene romane.

 

INCEPUTURILE. S-a nascut la Lugoj, dar in 1940, dupa ce a absolvit studiile de Drept la Universitatea din Bucuresti, a plecat in Italia, unde a beneficiat de o bursa de studii la Universitatea din Roma. Acolo a prins gustul primelor afaceri. Iosif Constantin Dragan nu a uitat niciodata de unde a plecat, locul in care s-a nascut, oamenii si orasul. A intins o mana de ajutor, atent fiind la grijile si durerile acestora, contribuind chiar si financiar la eliminarea datoriilor pe care oamenii din zona Lugojului le aveau catre regiile locale, respectiv intretinere, gaze si altele. "La vremea cand a fost facuta solicitarea, adica anul 2000, suma pe care am alocat-o era destul de importanta. Astfel, am ajutat comunitatea respectiva si, drept recompensa, acestia au hotarat ca acest cartier al Lugojului (Cartierul "Iosif Constantin Dragan" din Lugoj - n.r.) sa poarte numele meu. De alminteri, mai este o piata, chiar in centrul orasului, pe care am reamenajat-o integral. Alaturi se afla si Catedrala Greco-Catolica "Coborarea Sfantului Spirit", la repictarea careia am contribuit. Nu mai putin o creatie a mea, la care tin cu deosebire, este Universitatea Europeana Dragan, la Lugoj si Brasov, cetate a spiritului si mintii romanesti, de talie europeana", povesteste Dragan.

 

FUNDATIA. In Italia a primit licenta in Stiinte Economice si Politice la Universitatea din Roma, obtinand si doctoratul in Drept. Primul gand, dupa terminarea studiilor, a fost sa creeze o fundatie cultural-educativa care sa promoveze si sa ajute la afirmarea valorilor civilizatiei romane. Astfel a luat fiinta, in anul 1967, in Italia, "Fundatia Europeana Dragan", care este prezenta, la ora actuala, in marile capitale europene. Pentru a reusi sa finanteze fundatia Dragan s-a apucat de afaceri. Vocatia innascuta l-a determinat ca in 1941 sa porneasca o afacere in domeniul petrolier, exportand din Romania catre Italia. In anul 1948, dupa razboi, aceasta activitate a dus la formarea societatii Butan Gas, domeniul de activitate fiind distribuirea si imbutelierea gazului. O data cu trecerea timpului, compania a devenit lider european, prin cele noua filiale din Europa.

 

AFACERILE. Nu toate afacerile lui Dragan sunt in domeniul petrolului sau al gazului, dimpotriva, acestea au cuprins si mass-media. Tipografii, edituri, cotidiane, saptamanale, un post de radio si o televiziune au intregit gama afacerilor grupului Dragan. "Am fost si sunt interesat de cat mai multe si diferite domenii. Am o imaginatie efervescenta si dorinta de a acoperi suprafete intinse de activitate. Munca este o obligatie. Asa am importat si exportat tesaturi si fibre din Italia in Romania pentru panzele de avion din care se realizau aripile avioanelor la IAR Sibiu. Am gandit afaceri cu banalele, dar utilele maturi. Am facut marketing in pietele de desfacere din Elvetia, Belgia si Anglia, facand comert cu produse alimentare, am afaceri imobiliare...".

 

Iosif Constantin Dragan a fondat o serie de publicatii in Romania - cotidianul Natiunea, Renasterea Banateana din Timisoara, saptamanalul Redesteptarea din Lugoj, Buletinul European. A investit in televiziune si radio, avand propriile posturi la Lugoj ("Nova FM"). Editeaza, la Bucuresti, la tipografia "Fed Print", diverse publicatii cu caracter cultural, ziare, reviste, carte si multe altele.

 

Intr-un interviu acordat anul trecut Jurnalului National, Dragan marturisea ca a contribuit si la configurarea postului de radio "Vocea Basarabiei", din Moldova, pentru a da posibilitatea romanilor de acolo sa se exprime alaturi de semenii lor din tara romaneasca.

 

ACASA. O perioada de circa 30 de ani, dupa plecarea in Italia, nu s-a mai putut intoarce in patrie, din cauza unui decret dat de Ana Pauker, in care se prevedea pierderea cetateniei romanilor care nu se intorceau in termen de 60 de zile. A fost considerat mult timp un apatrid. Dar sustine ca, in adancul sufletului, nu a parasit niciodata tara. Intors dupa Revolutie, Constantin Dragan a infiintat prin fundatia sa "Dragan European Business School" in Bucuresti (1990) si Universitatea Europeana Dragan in Lugoj (1991). Totodata a deschis afaceri in mass-media, iar in domeniul gazului lichefiat (GPL) detine o treime din piata autohtona. Iosif Constantin Dragan a revenit in tara si pe timpul regimului Ceausescu.

 

 

CV

  • Data si locul nasterii: 20 iunie 1917, Lugoj
  • Avere estimata: 800-900 de milioane de dolari (potrivit Capital).
  • Domenii de interes: distributie si productie de produse petroliere, mass-media, transporturi.
  • Studii: licentiat al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, licentiat in Stiinte Economice si Politice, Universitatea din Roma, doctor in Drept, Universitatea din Roma.
  • Stare civila: casatorit din anul 1995, trei copii.
  • Resedinte: Bucuresti, Milano.
  • Titluri: Presedinte al Federatiei Internationale de Marketing, membru al Camerei de Comert italo-romane, Doctor Honoris Cauza al Universitatilor din Craiova si Timisoara, Cetatean de onoare al oraselor Lugoj si Cluj-Napoca si al comunei Spataru (jud. Buzau).

     

    Volume publicate:
  • 1985: The World Mission of the International Marketing Federation
  • 1987-1989: Geoclimate and History
  • 1995: Bazele Cognitive ale Cercetarilor de Marketing (in colaborare cu prof. M.C. Demetrescu)

     

    Carti istorice:
  • 1976: Noi tracii si istoria noastra multimilenara
  • 1977: Aurel C. Popovici
  • 1977: Idealuri si destine
  • 1985: Imperiul milenar al Daciei
  • 1986: Antonescu Maresal al Romaniei si razboaie de reintregire
  • 1996: Adevarata istorie a romanilor

     

    Autobiografii:
  • 1971: In serviciul Europei
  • 1973-1980: Prin Europa (in patru volume)

     

     

    MICA PATRIE

    Constantin Dragan s-a nascut in orasul Lugoj, la 20 iunie 1917. Casa natala se afla in cartierul Buchini, caracterizata fiind de Dragan ca o "modesta casa de paore (taran agricultor). Intors dupa 30 de ani, "emotia si entuziasmul ma faceau sa ma gandesc la Lugoj ca la un oras maret, in care toate strazile sunt bulevarde si casele palate", isi aminteste Dragan. Raul Timis, biserica, vechiul han al Lugojului - Birtul Postei, unde a tras Mihai Viteazu in drum spre Viena, scoala primara - toate - amintiri rasfrante din orasul care a dat una dintre cei mai deosebite, marcante si puternice personalitati ale natiei romane.

     

     

    SECRETUL PROSPERITATII

    Constantin Dragan s-a nascut in orasul Lugoj, la 20 iunie 1917. Casa natala se afla in cartierul Buchini, caracterizata fiind de Dragan ca o "modesta casa de paore (taran agricultor). Intors dupa 30 de ani, "emotia si entuziasmul ma faceau sa ma gandesc la Lugoj ca la un oras maret, in care toate strazile sunt bulevarde si casele palate", isi aminteste Dragan. Raul Timis, biserica, vechiul han al Lugojului - Birtul Postei, unde a tras Mihai Viteazu in drum spre Viena, scoala primara - toate - amintiri rasfrante din orasul care a dat una dintre cei mai deosebite, marcante si puternice personalitati ale natiei romane.

     

     

    SUMAR - EDITIE DE COLECTIE

     

    Julius Popper a fost stapan in Tara de Foc

     

    Romania, mostenitoarea averii lui Emanuil Gojdu

     

    Un print cu inima langa romani

     

    Capitalistul socialist: Ion Tiriac

     

    Un pionier al industriei israeliene

     

    Si-a lasat averea Tunisiei

     

    Politicianul care n-a mancat salam cu soia

     

    Fratii Ofer, singurii romani in "Forbes"

     

    Omul care transforma gazul in bani gheata
  • ×