Europarlamentarele au adus la Ştefăneşti liniştea şi pacea. Fără pomeni electorale, fără bani şi fără promisiuni de bere gratuită, localnicii ne-au scutit de specatcolul grotesc cu care ne-au "alintat" privirile acum un an. Secţiile de votare s-au înmulţit peste noapte, cât pentru tot "boborul". Cea mai mare dintre ele se lăuda însă în jurul prânzului cu vreo 50 de votanţi.
Ştefăneşti este locul în care anul trecut televiziunea dădea în direct grotescul votului cumpărat pe câteva milioane de candidaţii la scaunul de primar. Atunci, doar două secţii de votare au fost puse la dispoziţia poporului nebun după vot! S-au dus lupte grele, s-au ameninţat şi s-au înjurat în prime-time. Elanul cetăţenesc ar fi umilit orice naţionalism fierbinte. Toţi locuitorii din Ştefăneşti au venit să voteze şi să îşi respecte dreptul constituţional. Luna iunie 2009 a picat, din păcate, în an de criză financiară. Alesul europarlamentar nu trasează cu pixul pe hârtie un teren generos pe care să îl primeşti ca atenţie cetăţenească. Astfel, chiar şi la Ştefăneşti, dorinţa de vot a scăzut în raport cu sărăcia pomenilor electorale. În plus, furtuna nenorocită care a rupt afişele poartă toată vina! "Noi nu am mai ştiut cu cine trebuie să votăm şi ce să facem, că s-au rupt toate reclamele alea", a spus o femeie din faţa secţiei de votare. Ieri, la Ştefăneşti, spectacolul de ghetou a luat locul unei duminici liniştite. Ce-i drept, oamenii erau supăraţi. "Nu aţi văzut ce revoluţie a fost anul trecut? Acum, uite, aţi venit doar câţiva să ne daţi la ziar!", ne mărturiseşte supărată una dintre alegătoare. Nu poate rata însă momentul şi îl roagă pe colegul meu să îi facă "o poză pentru ziar, să o vadă lumea".
FLUTURAŞII ELECTORALI
Secţia 191 îşi aştepta alegătorii cu fluturaşi roz şi floricele pictate pe uşa de la intrare. Liderii locali, cu lanţuri şi maşini de Miami, verifică din minut în minut bunul mers al alegerilor europarlamentare. "Să fiţi atenţi, ştiţi că există o lege şi, dacă nu o respectaţi, avem discuţii", precizează un băiat în cămaşă albă şi pantofi lucioşi. Din fondul de protocol, câteva pacheţele şi sticle cu apă plată îşi fac loc doar printre cei care au pile: "Nu este de la partid, este de la frati-meu", îmi spune unul dintre vecinii de sală. În faţa secţiei de vot, o bancă îşi aşteaptă la umbră chiriaşi. Care cum venea plictisit se aşeza la umbră: "Nu m-am gândit cu cine să votez. Nu mai e ce a fost! În 2008 ne-a ştiut toată ţara. A fost bătaie mare atunci, doamnă, şi s-au dat atenţii frumoase! Acum... am venit că e vreme frumoasă!", explică o doamnă pufăind dintr-o ţigare. "Când am ales primarul am venit zile în şir aci ca să pot vota. Ne-am călcat în picioare, că au venit unii şi au votat peste noi, iar noi nu am mai avut loc", continuă femeia.
Europarlamentarele
Doar 50 de oameni călcaseră în sala de vot până la ora 12:00. "Nu vine lumea, că nu e propagandă. Nici nu pot să spun că a fost campanie. Acum un an au fost petreceri frumoase, sărbătoare după sărbătoare", rosteşte mândru unul dintre muşterii, în timp ce desface un sandviş de protocol. Din când în când, băncuţa de la intrarea secţiei de votare este cuprinsă de vrie. Maşini de fiţe aşezate lângă căruţe trase de cai, rochiţe cu sclipici şi aur mult, copii desculţi şi doamne elegante. "Uite, a venit şi ăsta! A zis că nu vine. Şi anul trecut cum ne-a mai chinuit când am votat la locale. Că era el şmecher!", spune ca pentru el unul dintre privitori. La Ştefăneşti, europarlamentarele au şters elanul cetăţenesc de acum un an. Un băieţel cu o şepcuţă roşie pe cap îşi întreabă bunica: "Mamaie, ai votat cu Becali?". "Da, mamă, cu el am votat. Toţi am votat cu el." Cu buletinele în mână, după o ţigare savurată în faţa sălii de vot, oamenii se întorc la grija zilei de mâine.
Citește pe Antena3.ro