Elbit Systems este cea mai importantă companie din industria de armament din Israel. Puțini știu însă că această companie a fost fondată de evreii români plecați din România după Al Doilea Război Mondial.
După 1989, Elbit Systems a investit în România în patru facilități de producție situate în Bacău și în București, cu peste 800 de angajați. Elbit Systems a fost, de-a lungul timpului, un partener pentru România în programe de modernizare precum Mig 21 Lancer, IAR 99, Puma Socat. Programele de înzestrare precum Piranha 5 sau drone NATO clasa II Watchkeeper X sunt cele mai noi proiecte pentru care Israel și România cooperează în domeniul industrial prin Elbit Systems, care a devenit rapid una din cele mai mari companii producătoare de armament din România.
3 companii, 4 fabrici, peste 800 de specialiști
Prin cele trei companii din România care operează patru fabrici, cu cei peste 800 de specialiști, Elbit Systems este unul din cei mai importanți jucători din industria de apărare din România. La AE Electronics Bacău se produc componente electronice și se dezvoltă soluții tehnice. La Elmet Internațional cu două fabrici deschise la Bacău și București se produc sisteme și subsisteme pentru echipamentele hardware, iar la fabrica din Măgurele este un centru de producție și integrare pentru turelele și armele controlate la distanță pentru vehiculele militare produse local Piranha 5. Tot la Măgurele, la fabrica Simultec, sunt produse elemente pentru antrenamentul și simulatoarele folosite în toate sistemele de aviație. Pe lângă aceste fabrici, Elbit Systems a dezvoltat și un Centru de Excelență pentru Artilerie, unde specialiștii și inginerii români dezvoltă soluții tehnice avansate folosite în programele din întreaga lume. Strategia Elbit Systems este de a integra tehnologia în producția locală, dar și în fabricile din România. Cu o experiență de peste 27 de ani, în România se dezvoltă soluții tehnice, dar și software, de asamblare și de export pentru clienții din întreaga lume.
Producție, asamblare și export
Cu experiența acumulată în toți anii de funcționare, Elbit este în primii trei exportatori din domeniul apărării în fiecare an. Acest lucru atrage cu sine și inovații, dar și investiții constante în facilitățile din România. Doar în ultimii doi ani au fost investiții de peste 15 milioane de euro în traininguri și tehnologie. Armata română s-ar putea dezvolta și moderniza odată cu folosirea echipamentelor militare sofisticate care sunt produse chiar la noi în țară. Astfel, dronele Watchkeeper X pot răspunde cerințelor MApN cu capabilități de interoperabilitate NATO. Acestea sunt produse prin asocierea Elbit Systems și U-TACS (deținută în comun de Elbit și Thales) și pot oferi soluția optimă dintre experiența extinsă în dezvoltarea și producția UAS și a capabilităților dovedite de a lucra la cele mai înalte standarde NATO. Portofoliul de UAS al Elbit Systems este în serviciu operațional și a fost selectat de peste 30 de clienți diferiți de pe cinci continente, printre care Marea Britanie, Elveția, Canada, Brazilia, Chile și reprezintă principala flotă UAS, a Forțelor de Apărare Israeliene.
România are capacitatea de a produce echipamente militare sofisticate și drone la standardele NATO.