x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Frigidere și televizoare, scoase din gunoi și revândute

Frigidere și televizoare, scoase din gunoi și revândute

de Monica Cosac    |    22 Dec 2022   •   08:15
Frigidere și televizoare, scoase din gunoi și revândute

Multe dintre frigiderele, mașinile de spălat, televizoarele sau computerele aruncate de români pentru a-și lua un model mai nou sau mai performant se află încă în stare bună de funcționare sau au nevoie doar de mici reparații.

Chiar dacă ajung ca deșeuri pe platformele de reciclare, toate aceste aparate electrice și electronice uzate vor putea fi reintroduse pe piață, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Practic, după ce vor fi verificate, curăţate sau reparate, electrocasnicele și electronicele cu grad mic de uzură nu vor mai fi considerate deşeu şi vor putea fi vândute sau donate ca echipamente recondiţionate, cu certificat de garanție. 

Proiectul de lege privind aprobarea procedurii de pregătire pentru reutilizare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, ce a primit votul decisiv al deputaților și a fost trimis spre promulgare la șeful statului, are scopul de a transpune, de fapt, o directivă europeană din 2012 care, spun inițiatorii, ar fi trebuit transpusă în legislația autohtonă până la data de 14 februarie 2014.  

Mai mult, subliniază inițiatorii măsurii, în expunerea de motive, România nu are reglementată o piață pentru deșeurile electrice și electronice supuse unui proces de pregătire pentru reutilizare, „care să definească încetarea statutului de deșeu” al acestora odată cu finalizarea pregătirii pentru reutilizare, așa cum prevede Directiva 2008/98/CE privind deșeurile, și nici nu sunt reglementate cerințele tehnice și procedurile de pregătire pentru reutilizare. 

Criterii de diferențiere de aparatele second-hand

Noua lege stabilește, în primul rând, criteriile de delimitare a procesului de pregătire pentru reutilizare a DEEE (echipamentele electrice şi electronice care constituie deşeuri), astfel încât această activitate să nu fie confundată cu reutilizarea generală a echipamentelor electrice şi electronice prin intermediul pieţei second-hand. 

Astfel, potrivit documentului, reutilizarea generală are loc înainte ca utilizatorul să arunce produsul, iar acesta să devină deşeu, iar pregătirea pentru reutilizare are loc după ce obiectele devin deşeuri.

„Pregătirea pentru reutilizare înseamnă operaţiuni de verificare, curăţare sau reparare, prin care produsele sau componentele produselor care au devenit deşeuri sunt pregătite, astfel încât acestea să poată fi reutilizate fără nicio altă operaţiune de preprocesare. (...) Odată pregătite pentru reutilizare, echipamentele electrice şi electronice îşi încetează statutul de deşeu şi pot fi vândute sau donate ca echipamente recondiţionate către consumatorii interesaţi de echipamente de acest gen”, se arată în proiectul legislativ. 

Potrivit documentului, consumatorii vor avea dreptul la o informare corectă şi transparentă privind procesul de pregătire pentru reutilizare, reparaţiile efectuate, garanţia şi condiţiile de acordare sau încetare a acesteia, service-ul post-vânzare şi modul de soluţionare a eventualelor reclamaţii. 

Mențiunea că e aparat recondiționat, trecută pe etichetă

„În acest sens, eticheta produsului va trebui să indice cu claritate că este vorba de un echipament pregătit pentru reutilizare, să conţină datele de identificare ale operatorului care efectuează pregătirea pentru reutilizare şi să precizeze data la care echipamentul a fost recondiţionat”, se mai precizează în noua lege.

Aceasta mai stabilește și cerințele tehnice necesare activității de recondiționare pentru toate categoriile de aparate electrice și electronice. 

În procesul de verificare și pregătite pentru reutilizare, spre exemplu, sunt luate în calcul o serie de potențiale pericole, care, în funcţie de tipul de echipament, poate include: şocuri electrice; pericole mecanice; foc; explozie/implozie; radiaţii; pericole biologice; pericole chimice sau termice.

„În cazul echipamentelor IT și de telecomunicații se va proceda la îndepărtarea software-ului nefuncţional sau actualizarea software-ului, astfel încât echipamentele recondiţionate să beneficieze de un sistem de operare funcţional”, iar software-ul poate fi transferat dacă licenţa o permite, se arată în document. 

Proiectul a fost inițiat de 18 parlamentari, majoritatea liberali, și, potrivit acestora, legea va reprezenta o mână de ajutor pentru românii care nu își permit produse noi, cu prețuri destul de mari. 

În prezent, aparatele electrice și electronice cu grad mic de uzură sunt transformate în deşeuri și, prin procesul de reciclare, sunt recuperate anumite materii prime, precum: sticlă, plastic, cupru, fier sau freon.

10% din echipamentele care ajung la gunoi pot fi salvate

Un grup de companii din Buzău reciclează, anual, peste 30 de mii de tone de electronice și electrice vechi, nu doar din România, ci și din alte țări din Europa, iar 10 la sută dintre acestea ar putea fi salvate.

„Reciclăm lunar aici 25.000 de frigidere şi reciclăm 5.000 de tone lunar de electronice. Minimum 10% pot fi reparate. Vorbim de o sută de TIR-uri de echipamente care se pot întoarce. Şi există o piaţă a celor care nu au bani, care nu-şi permit. Avem o resursă enormă pe care o putem pune în piaţă. (...) Tendinţa europeană este întâi de a repara înainte de a recicla şi de extindere a ciclului de viaţă şi, prin aceasta, să contribuim la repoziţionarea României nu doar ca reciclator, ci şi în zona de reutilizare, acolo unde Europa şi-a propus ţinta de minimum 12% la electronice”, spunea, anul trecut, Constantin Damov, director Green Group, citat de bursa.ro.


 

×
Subiecte în articol: electrocasnice reparate